Erfarenhetens långa stig

Den omåttligt populäre Linus Carlén delar med sig av det som till så stor del formar oss människor – upplevelser, intryck och erfarenheter.

Linus Carlén

En upplevelse kan beskrivas på extremt många vis. En upplevelse kan också vara kopplad till ett flertal händelser som går hand i hand. Många upplevelser kräver lite längre väntan samt tålmodighet för att de ska bli så bra som möjligt medan andra bör inträffa så snart som möjligt för att chansen ej ska få passera förbi. Vilken typ av upplevelse det än må gälla, så slutar det alltid med att man bär med sig nya erfarenheter utmed livets långa stig.

När det kommer till träning, gym och ett kontinuerligt tävlande inom grenen Classic Bodybuilding‌ så tror jag att jag fått lära mig en och annan läxa. Sedan år 2012 har det blivit totalt tio stycken tävlingar, varav de allra flesta ägt rum i vårt avlånga land Sverige. Det har varit glädje blandat med en hel del sorg. I vissa lägen är det motgångar, i andra medgångar. När jag nu ett par månader efter den senaste drabbningen sitter här och summerar saker och ting med ord på ett papper så ser jag ett mönster som blir tydligare och tydligare och i form av erfarenhet så tar jag med mig denna lärdom inför kommande satsningar tillika diverse olika utmaningar i livet. För att få fram mitt budskap något klarare så väljer jag här att spola tillbaka bandet till en helfestlig berättelse från min barndom.

Någon gång under 90-talet så tog min morbror Tota‌ med mig till den lilla stadens biograf. Det var första gången jag skulle få gå på bio och jag minns så väl hur förväntningarna kring detta skruvats upp sedan datumet blivit spikat. Godis inhandlades, man sprang på toa tillsammans med morbror och försökte vuxet nå upp till urinoaren för att sedan kuta raka vägen in till salongen för att hitta sin plats. En alldeles egen plats, i en skön röd fåtölj och i mitt knä låg choklad samt chips nu uppdukat för buffé. Jag frågade om inte den stora tv-apparaten som alla pratat om skulle komma snart. Jag lyckades trycka i mig godiset så snabbt att reklamen inte ens hann att ta slut. Det blev svårt att sitta still och en sockerchock av rang kom naturligtvis som en bonus av godiskavalkaden. Allt detta till trots så lyckades upplevelsen motsvara och dessutom överträffa mina förväntningar med råge.

Exakt samma känsla som inträffade under detta biobesök, inträffade också första gången jag tävlade i fitness. Sedan dess har det fortsatt och jag har under ett flertal tillfällen lyckats fånga den igen, exempelvis under de tillfällen då jag fått kliva upp på scen i exempelvis anrika Solnahallen‌ eller härliga Estrad Arena, Alingsås‌ för att i nästa skede få skicka upp en dubbel biceps mot skyn samtidigt som strålkastarljuset värmer rakt i ansiktet. För mig har känslan alltid varit det viktigaste. Än mer unikt blir det då tajmingen sitter till hundra procent. Så för att komma tillbaka till det där härliga biobesöket så var det faktiskt så, att helt plötsligt någon gång under mitten av mina ungdomsår så blev dessa besök fler och fler. Som en följd av detta försvann både förväntningarna innan själva filmen – men också känslan och upplevelsen att göra något som jag inte gjort på länge och som verkligen får mitt inre att blixtra till. Vad sjutton har då detta med Classic Bodybuilding, träning och fitness att göra? Jo, det ska jag be att få tala om.

Tidigt i december 2012 så genomförde jag min andra tävling. Kort därefter var det meningen att jag skulle äta, bygga upp mig och bara vara en stund. Stunden efter detta så satt jag med hela ansiktet nedgrävt i en burk Nutella och åt som om domedagen vore kommen. Det känns som om det vore igår, då jag ringde upp min superduktiga coach men ännu bättre vän Ali Komai för att rådslå tankar och funderingar kring framtiden. Han gav mig då två alternativ, varav det ena bestod av att hålla planen och komma ifrån tävlingar samt diet en stund. Andra alternativet var att hoppa upp på hästen igen och testa vingarna ytterligare två gånger. Jag valde således att starta upp en ny dietfas och satsa inför de två vårtävlingarna som låg schemalagda i Sverige denna säsong. I efterhand, då man kollar in i backspegeln så inser man att det fanns stunder där man kunde ha fattat bättre beslut. Beslut som varit mer mogna, och beslut som gynnat mig själv på längre sikt. Det handlar om att visa prov på tålamod, våga älska processen som tar dig framåt och dessutom ha mod nog att se hur misstag kan vändas till styrka. För det finns ingen ånger och det finns ingen ångerrätt. Besluten i livet kommer inte med ett kvitto som med stora bokstäver skriker 7 DAGARS ÖPPET KÖP. Ibland önskar jag att det hade varit så.

Under den senaste säsongen inträffade samma misstag igen, denna gång mellan Tyngre Classic I och Tyngre Classic II. En tävling som jag inte ångrar, men som jag aldrig borde börjat dieta till. Det är just därför jag valt att döpa denna krönika till erfarenhetens långa stig. Jag tror att det är en stig som aldrig tar slut, och min åsikt är den att tillsammans kan lärdomarna av misstag och erfarenhet hjälpa dig framåt. Mot utveckling och mot nya målsättningar. För när man adderar ihop den kunskap man skaffat sig genom åren tillsammans med lärdomar från just misstag som begåtts, så blir kontentan en portfölj med den viktigaste informationen du kan bära med dig – beslutsunderlag. Lite som att veta om att man kanske inte ska besöka biosalongen för ofta, det blir ju faktiskt tristare då. Eller att våga bygga upp fysiken emellan tävlingar ifall det är så att du faktiskt vill komma tillbaka med ett bättre helhetspaket än innan. När livet ger dig citroner, ta med en lime och lite koffein så har du snart en Nocco. Förbli positiv, våga förstå misstagen och gör om gör rätt.

Sist men inte minst så vill jag belysa en tävling över sociala medier som nu drar igång.

En kille och en tjej vinner vardera en burk aminosyror samt en burk PWO från Tyngre.se + en presentkod på 2500 kr hos www.gymshark.com/se - Släng upp valfri bild på Instagram och skriv varför det hade varit härligt att få förnya både hyllan med kosttillskott samt garderoben med träningskläder. Tagga #tyngregymshark och ha öppen profil för att vara med i tävlingen som pågår till den 21 januari.

Lycka till, och många kramar!

° ° °


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023