"Jag vill inte bli för stor..."

Denna vecka är det styrkelyftsstjärnan Sophia Waldermarson som för fram för åsikten om att alla tjejer definitivt borde ägna sig åt tung styrketräning.

Sophia Waldemarson

Jag älskar att träna. Framförallt älskar jag att träna tungt, och då menar jag styrketräning med riktigt tunga baslyft, såsom knäböj, bänkpress och marklyft. Det finns en särskild dragningskraft mot att fylla en skivstång med vikter. Det är dessutom gränslöst, man kan alltid lägga på mer vikt och lite till och sen ännu lite till. En full skivstång gör att man känner livet i sig, helt enkelt.

För mig är det en självklarhet att styrketräna och jag har alltid gjort min egen grej. Jag har emellertid märkt att det inte är lika självklart för andra. Fördomar om styrketräning som jag trodde var utdöda på samma sätt som dinosaurierna är, finns i allra högsta grad kvar och håller många, framförallt kvinnor, i ett stadigt grepp.

Alltför ofta hör jag kommentarer som:

"Jag kan absolut inte träna tungt, då kommer jag att få jättestora muskler och det är inte kvinnligt. Jag vill inte bli för stor.. Jag ska börja med konditionsträning.”

Väldigt många kvinnor verkar tänka att man, bara genom att fundera på att lyfta en skivstång, kommer växa om Arnold Schwarzenegger i muskelomfång.

Det är även alltför vanligt att män uttrycker:

"Jag tycker inte att kvinnor ska träna tungt, eller styrketräning överhuvudtaget. Då blir de stora och det ser inte bra ut...”

Även om kommentarer likt denna är vanliga, blir jag lika förvånad varje gång jag hör dem. Sen blir jag TRÖTT, så fruktansvärt trött. För inte nog med att det är helt FELAKTIGA PÅSTÅENDEN, det är även direkt elakt att bestämma hur en vacker kvinnokropp ser ut. Vem är du att bestämma hur en kvinna bör se ut? 

Nåväl, när en kvinna kommentar styrketräning och muskler brukar min första reaktion vara:

"Eh, ok, tycker du att jag ser stor ut?” 

Då brukar jag få till svar:

"Va!? Nej, men, Gud, absolut inte! Jag vill också ha definierade muskler som du!”

...eller:

"Eh, nej… men, du är ett undantag!”

Nu vet jag förstås inte om de här personerna bara vill vara snälla, men;

Du vill se ut som en tjej som tränat med astunga lyft i flera års tid, men du kan inte träna så? Och, ursäkta, ett undantag? 

Jag, som tränat styrketräning i flera år, flera gånger i veckan, målmedvetet för att få lite, snälla bara lite större lår (Pretty Please, dear God!). Jag är undantaget? Men just du, du som vill träna på motionsnivå ett par gånger i veckan, du kommer förvandlas till ett muskelmonster om du så mycket som tittar åt en vikt?

Skulle. Inte. Tro. Det. 

För att vara ärlig så skulle jag och många med mig önska att det var väldigt mycket lättare att få stora och saftiga muskler, att det inte krävdes noggrant planerat proteinintag samt konsekvent och genomtänkt träning. För vill man verkligen få svällande muskler så krävs det väldigt mycket, inte bara arbete i form av träning, utan även TID (och för att bli riktigt stor pratar vi år).

Styrketräning är bra för alla — även för dig som vill bli smal

Faktum är att du som vill bli slankare, få väldefinierade muskler och bli av med överflödigt fett bör styrketräna.

Varför då?

Jo, för att du ska kunna bli av med oönskat fett behöver kroppen göra av med mer energi än den får. Att du helt enkelt utsätter kroppen för ett kaloriunderskott. Eftersom styrketräning ger dig mer muskelmassa som kräver mer energi (än fett) kan du få i dig mer energi (även kallat mat) utan att den lagras som fett. 

Sammanfattningsvis ger dig styrketräning följande fördelar:

  1. Mer muskelmassa, vilket kräver mer energi, vilket i sin tur innebär att du kommer ha en högre förbränning i kroppen (vilket innebär att du kan äta mer). Ja, det tål att upprepas!
  2. Definierade muskler, dvs linjer som visar att du tar hand om din kropp. Jag skulle vilja säga att fett ger ett större intryck av "stor” än just definierade muskler...men, well... jag kan ju ha fel.
  3. Starkt skelett och friskare hjärta och hjärna, vilket aldrig är fel eller ens omodernt. Inte minst när vi blir äldre.

Det är således en kombination av kaloriunderskott och välplanerad träning som kommer ge dig en stark och framförallt hälsosam kropp.

  • Att vara stark och kvinna är för mig en självklarhet.
  • Att sträva efter stora och kraftfulla lår, armar, rygg, bröstmuskulatur är också en självklarhet.
  • Att du får ha din åsikt om en kvinnokropp är en självklarhet. Men att du också inser att du inte kan eller får pracka den på alla kvinnor i din närhet är också en självklarhet.
  • Att du väljer själv vilken form av träning som passar dig är också en självklarhet.

But trust me Girl, you ain’t gonna become Schwarzenegger for another decade or so...


Liknande artiklar
Inför Bänk-VM med Annika Zelander, Vilma Olsson och Matilda Hjälle

Efter mat och träning satte sig fyra av de som ska tävla på VM i bänkpress ner. Det blir prat om träningen som varit och träningen som skall komma.

24 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024