Mjölk är för knåddar – riktiga hominider dricker öl!

Det här dryftandet om Jante och mellanmjölk i samma stön som Sverige är så tröttsamt.

Patrik Andersson

*Den här artikeln är en replik på en tidigare krönika som du hittar[här.

](https://tyngre.se/artiklar/i-mellanmjoelkens-land/)‌*

Vilka är ni, alla dessa stjärnmänniskor, som lider så svårt i samvaro med oss övriga bananer?

Jante är inte svenskt utan norskt, formulerad av en herr Aksel Sandemose‌ under sitt liv i danmark. Lagen är spännande eftersom den passar så pass mycket bättre åt andra hållet, då med utgångspunkt i de största åberoparna av förtrycket.

"Du ska inte tro att du är lika god som vi."‌ - andra paragrafen.

Det som i själva verket händer är att en självutnämnt krigare tar på sig en fet offerkofta: jag hålls tillbaka av pöbelns jantelogi. Man vill hindra mig från att nå dit jag vill. Det är väl ändå lika mycket ett val, om än ett icke-, att välja snabbmackisar och bullar fyra dagar av fem varje vecka som att min kostcirkel består av spånskivor med ris? Här avslöjas ett holier than thou-komplex grundat endast i valet av träningsform och kost. Så mycket för antytt nedhållande av huvuden och ett eller annat privat val som gjorts.

Mina högst utmärkta hörselorgan nås aldrig av klagomål om Jante-lagen från människor som är verkligt framstående inom si eller så område alternativt: som dömts laserbra i ett eller annat Sport-VM; istället hör man det konsekvent från samma smala källa: pojkar och flickor som tränar för en utseende-parad. Inte vilka som helst heller utan dem som gjort det till sitt livs uppgift att upplysa omvärlden om sin egen förträfflighet, sin kamp mot att nå drömmen - samma personer vars slutmål är att få visa kalsongerna för så många som möjligt. På Instagram! Den till sin framtoning kanske mest provocerande och minst intressanta samlingen människor som någonsin frekventerat vilken nejd som helst. Sällan löka!

Det är inte för att binda dig vid din läst som någon frågar dig om din delikata ris- och torsk-kompott, inte heller för att din broccoli luktar skit. Frågan är naturligtvis av mer social karaktär och vilken vanlig människa som helst skulle sortera det hela som en knekt till en triss i den vanliga samspelspokern. Denna självpåtagna arrogans och det spelade oförstående som du bygger en fet don’t hold me back bjåtch av - det är den du får smaka av sen. Det är lagen om förbudet mot att få vara en douche i andras generella riktning som dömer dig - inte någon efterbliven Jante-mjölk.

Ditt behov av specialmat, kesella till mellanmål och annan optimerings-parafernalia vilar på ett lövtunt fundament av lika delar narcissism som upplevelsen av att vara den där diamanten på golfbanans utkant. En osande kombination som oftare än inte leder till frusna smalben, ömma tår och särskrivna utrop i versalgalopp. Ät och gör vad tusan du vill men allt är inte Jante som spör dig saker. Du är inte speciellt utpekad av Jante-polisen, det är din energi som blivit helt felriktad - tillsammans med resten av församlingen i The Lifestyles kyrka. Ironin i att jag nu bildar Trojka med stöd i sagda balk undgår mig så klart inte men stopp och belägg nu för höge farao.

Men jag gillar din uniform. Byggning också! – tack och puss!

Patrik "Deadlift Jesus" Andersson är en av Sveriges ledande styrkecoacher. Du hittar honom och hans teamhär.

***


Liknande artiklar
Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Den banala känslan av att vara mäktig

Om varför vi väljer att underkasta oss stålet.

Erik Sander

31 jan. 2017

Inga hinder för sann laganda

I en värld som alltmer präglas av individuella prestationer är det uppfriskande med mer gruppbaserade former av tävling.

Lorena Gustavsson

17 juli 2016

Det här med gymtränande tjejer

Att vara stark är inte könsbetingat.

Leddya Reimann

6 juli 2016

Erfarenhetens långa stig

Den omåttligt populäre Linus Carlén delar med sig av det som till så stor del formar oss människor – upplevelser, intryck och erfarenheter.

Linus Carlén

15 jan. 2016

Du är större än din placering

I alla tävlingsmoment är det betydligt fler som kommer efter än de som vinner. För många av oss som tävlar i fysik kan det vara rätt trickigt att hantera.

Viktor Källberg

23 okt. 2015

#JAGpåRIKTIGT

Gästkrönikören Petter Damré vill slå ett slag för en mer nyanserad och mer sann projicering av oss själva.

Tobias Strand

8 juli 2015

Girl Power – comeback för kvinnliga muskler?

Till er tjejer som vågar drömma lite större, bokstavligt. Den kvinnliga byggningen försvinner alltmer, och är då tiden för kvinnliga muskler förbi? Gästkrönikören Viktor Källberg tror tvärtom och tar upp kampen.

Viktor Källberg

22 apr. 2015

Miami – svenskarnas hetaste turistmål

Frusen efter en lång kall vinter? Trött på att våren aldrig riktigt slår till? Gör som alla andra träningsglada svenskar. Åk till Miami.

Ylva Birgersdotter

25 mars 2015

Bland tomtar och troll – om det växande näthatet

Krönikören Viktor Källberg riktar den gången in sig på den tvivelaktiga trenden med näthatet. Bakom en skärm har vi alla en enorm makt över hur vi påverkar andra. På vilket sätt använder du din?

Viktor Källberg

31 jan. 2015

2015 – vårt år

Det är härligt att träna på gymmet, något väldigt många nya får upptäcka i början av varje år. Men antalet leende nybörjare blir säkert större om vi erfarna bjuder in ordentligt och visar hur det går till. Gästkrönikören Viktor Källberg resonerar om frågan.

Viktor Källberg

30 dec. 2014

Den där bänkbryggan igen

Gästkrönikören och SL-tävlanden Ludvig Gislason går igång på onyanserad kritik över sanslösa prestationer.

Ludvig Gislason

13 dec. 2014

Tiden efter tävling – En viktig period

Gästkrönikören Viktor Källberg var en av de tävlande under Fitnessfestivalen i helgen. Knappt hade han hunnit få av sig poseringsbyxorna innan tankarna gick varma igen.

Viktor Källberg

2 dec. 2014

Mycket väsen för bänkpress – hur lyftet vi älskar håller styrkelyft tillbaka

Bänkpress ter sig som en enkel gärning. Men under ytan döljer sig en samling snåriga regler. Gästkrönikören Philip Wildenstam ger sig här på den om lyftvägen.

Philip Wildenstam

22 nov. 2014

VM-medaljörens bästa bänktips!

Hur man sätter upp själv lyftet kan ofta vara avgörande för resultatet. Gästkrönikören Christian Martinsson, till vardags en av världens bästa juniorbänkare, ger oss sina bästa tips.

Christian Martinsson

20 nov. 2014

En prestation som bryter ny mark

Hur definieras styrka, och förutsättningarna för att nå dit? Det och lite till resonerar krönikören Marianne Randers kring.

Marianne Randers

10 nov. 2014

Vad gör dig starkare?

Gästkrönikören Daniel Richter lägger ut texten och går till grunden med kanske det finaste vi har – styrkan.

Tyngre

3 nov. 2014

Men's Physique och Bikini Fitness – vart tar de vägen?

Utvecklingen av de nyaste och och mest populära fysikgrenarna är påtaglig. Men vart tar de vägen? Gästkrönikören Aron Persson fördjupar sig i frågan.

Aron Persson

28 okt. 2014

Spara kvittot

Vår uppskattade gästkrönikör Viktor Källberg funderar den här gången kring orsak och verkan.

Viktor Källberg

18 okt. 2014

Åt vilket håll är utveckling?

Bloggaren och föredragshållaren Daniel Ekstam gästar idag Tyngre med en samling tankar om utveckling på ett personligt plan.

Daniel Ekstam

13 okt. 2014

En fysik med inbyggd sprängkraft

Kvinnors intresse för styrketräning har alltid varit utmanande. Så ock idag.

Marianne Randers

12 okt. 2014

Ingenmansland

Låt inte din ständiga strävan framåt hindra dig från att vara nöjd med det du redan har uppnått!

Viktor Källberg

8 okt. 2014

När träningsglädjen dör

Gästkrönikören Mattias Martikainen om viljan att träna, men också om dess motsats.

Mattias Martikainen

27 sep. 2014

Att bedömas efter sitt utseende

Och inte efter sina åsikter.

Christoffer Lagerskog

24 sep. 2014

Det hjälpsamma folket

Är träningsbranschen missförstådd?

Alex Danielsson

20 sep. 2014

Mjölk är för knåddar – riktiga hominider dricker öl!

Det här dryftandet om Jante och mellanmjölk i samma stön som Sverige är så tröttsamt.

Patrik Andersson

10 sep. 2014