Relativ och absolut fettförbränning

Vad är det för fel med en stunds löpning?

Erik Sander

En av träningsvärldens mest frekventa frågor:

– Hur ska jag träna för att förbränna mest fett?

Skit du i det och bara träna istället. Gärna så hårt du bara kan. Och ta dig istället en ordentlig funderare över hur du ska lägga upp kosten framöver, det kommer blir lättast så.

Jag förstår att det är lockande att försöka ta reda på hur just fett förbränns allra mest effektivt om en viktnedgång önskas. Det är en fullt rimligt fråga att ställa sig. Men den stora frågan är om det är rätt fråga att ställa?

Kroppen utnyttjar inte enbart ett enda specifikt energisubstrat vid en given tidpunkt, intensitet eller duration. Givetvis påverkas proportionerna av brända fetter eller kolhydrater av just intensitet och duration, men jag skulle vilja påstå att det är att börja peta i fel ände av problemet. Önskar du gå ned i vikt, fokusera istället på att den bedrivna träningen ska ”kosta” så mycket energi som möjligt – oavsett ursprung. För i slutändan kommer kroppen vara mest intresserad av huruvida du försatt dig själv i negativ energibalans eller inte. Lyckas du via konstens alla regler maximera en förbränning av energi från dina fettdepåer för stunden men likförbaskat under dagen äter dig till en positiv energibalans har träningen varit av ingen nytta. Du blev antagligen heller inte mer vältränad på köpet då du struttat runt i för låg intensitet för att bli det.

Ett klassiskt feltänk är att gå så kallade ”Power Walks” eller som jag föredrar att kalla det ”kraftpromenader”. Innan ramaskri uppstår vill jag nämna till protokollet att det kan finnas goda anledningar till kraftpromenader, men att saka löpningen till förmån för att gå mittemellanfort i tron om att det skulle få en att gå ned mer i vikt (och specifikt bränna mer fett) är att placera foten på marken, ladda geväret och avfyra en salva. Åtminstone är det så för de flesta som har de fysiska förutsättningarna att springa alternativt genomföra någon annan typ av högintensiv träningsform.

Förklaringen till varför du ska springa istället för att gå om du önskar gå ned i vikt hittar vi om vi tittar närmre på ”absoluta termer om fettförbränning” och ”relativa termer om fettförbränning”.

Förklaring

Låt oss säga att du springer superduperfort X min och jämför det med X min kraftpromenad.

Kraftpromenaden: kommer resultera i en högre relativ fettförbränning, då i förhållande till förbrännandet av kolhydrater under själva genomförandet.

Springa superduperfort: kommer resultera i en lägre relativ fettförbränning, då i förhållande till förbrännandet av kolhydrater under själva genomförandet.

Vad det rent praktiskt innebär är att kraftpromenaden kommer, sett till vart den förbrända energin haft sitt ursprung, nyttja en större del av energin från fett.

Att springa superduperfort kommer således rent praktiskt innebära att, sett till vart den förbrända energin haft sitt ursprung, nyttja en större del av energin från kolhydrater.

Alltså, att säga att kraftpromenaden förbränner mer fett än att springa superduperfort stämmer i de fall vi väljer att intressera oss för fettförbränning i relativa termer. Roar vi oss däremot att se till vilket av de två utförandena som förbränt mest kalorier, oavsett vart den förbrända energin haft sitt ursprung, ser det lite annorlunda ut.

Kraftpromenaden: kommer, dess högre relativa fettförbränning till trots, resultera i en lägre absolut fettförbränning i förhållande till att springa superduperfort. I ytterligare tillägg till detta kommer hela träningspasset att förbränna långt färre kalorier – oavsett ursprung.

Springa superduperfort: kommer, dess lägre relativa fettförbränning till trots, resultera i en högre absolut fettförbränning i förhållande till kraftpromenaden. I ytterligare tillägg till detta kommer hela träningspasset att förbränna långt fler kalorier – oavsett ursprung.

För att förtydliga kommer kraftpromenaden resultera i en lägre energikostnad för kroppen att genomföra. Att den sedan förbrände mer fett sett i relativa termer är, eller åtminstone borde, vara tämligen ointressant. Det kan vara värt att veta för alla som kraftpromenerar i syfte att gå ned i vikt fastän de är kapabla att springa.

Och som jag redan nämnt får vi heller inte glömma bort att högintensiv träning kommer förbättra din kondition på köpet, något som jag antar att de allra flesta åtminstone inte ser som en negativ följdeffekt.

Men välj för guds skull aldrig bort en högintensiv träningsform till förmån för kraftpromenad av fel anledning – det vill säga i tron om att du går ned mer i vikt av kraftpromenaden.

För att slippa ursäkta mig till kroppsbyggare under sin period av deff vill jag passa på att förtydliga att det kan finnas en god tanke bakom kraftpromenader. Även för personer som av olika anledningar inte kan springa, vill springa, orkar springa eller går kraftpromenader för att de helt enkelt mår bra av det – fortsätt med det.

Men välj för guds skull aldrig bort en högintensiv träningsform till förmån för kraftpromenad av fel anledning – det vill säga i tron om att du går ned mer i vikt av kraftpromenaden. Att den är ”bättre” för dig.

Ladda inte bössan. Skjut inte dig själv i foten. Knyt skorna. Krångla dig i dina tightaste kompressionstights. Putsa dina snabbaste brillor med oljat glas. Ut och spring fort som fan.


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023