Säg åt dina vänner att sluta tro på magi

Om något låter för bra för att vara sant så är det med största sannolikhet också så.

Daniel J Larsson

Bredvid mig står en man och diskuterar med sin fru. De ordar om vilka nötter som ska inhandlas, då de har olika uppfattningar om vilka som bränner mest fett och därmed är bäst för viktnedgången. Jag befinner mig i någon form av hälsokostbutik. Butiksbiträdet kliver fram till paret och säger någonting jag inte riktigt hör. Min nyfikenhet blir allt mer påtaglig och jag drar mig närmare konversationen för att höra vad som sägs. När jag lyckats närma mig så pass att jag kan uppfatta samtalet verkar valet av nötter vara genomfört. Därefter dröjer det inte lång tid innan butiksbiträdet snällt och vänligt rekommenderar fler produkter i sitt utbud till paret. Hallonketoner är tydligen givna på inköpslistan. Därutöver är det just nu också bra pris på någon form av bantarkaffe. Kaffe som ska hjälpa dig gå ner i vikt, av anledningar som låter fantastiska.

Trams, tänker jag. ”Klart ett paket bantarkaffe ska införskaffas”‌ tänker paret. En månadsförbrukning bantarkaffe plockas således ned och placeras bredvid de tidigare utvalda varorna.

Det skär i mitt akademiskt bevandrade nutritionshjärta att se situationen utspelas. Men jag väljer att hålla tyst och går därifrån för att plocka åt mig den burk D-vitamin jag själv ska inhandla. På vägen mot kassan går jag förbi paret igen, som nu även adderat en burk fettförbrännare i sin inköpspalett. Jag vill kliva fram och säga några ord, men väljer att tiga.

Så här i efterhand vill jag därför göra om, och göra rätt. Jag hoppas att det nämnda paret läser. I så fall vill jag nämligen säga några saker till er. Först och främst önskar jag meddela att oavsett vilka nötter ni köper så kommer inte den huvudsakliga fördelen med dem vara deras fettförbrännande effekt. Och de kommer framförallt inte förbränna sin egen kalorimängd och mer därtill, vilket ni tyvärr verkade tro. Därför vill jag ge er ett råd ni kan ha med er framöver när det gäller kost och träning.

Sluta tro på magi. Lägg inte pengar på produkter som lovar genvägar och i bästa fall ger minimalt marginella effekter. Införskaffa gymkort och bättre mat istället.

‌ Sluta tro på magi. Lägg inte pengar på produkter som lovar genvägar och i bästa fall ger minimalt marginella effekter. Införskaffa gymkort och bättre mat istället.

Du som Tyngre-läsare däremot har troligtvis redan en välutvecklad fysik. Tack vare just det vet du att det är hård träning och en god kosthållning som ger merparten av resultaten. Men alla har som sagt inte insett det. Alla vill inte ens inse det. Och även om du själv inte är av den typen så känner du troligtvis igen sådan mentalitet från vänner eller andra närstående. Personer som söker genvägar. Individer som vill hitta en magisk lösning. Helst med en ansträngningsgrad som inte överskrider kraftutvecklingen vid tandborstning, och självklart med ett facit till vägen för önskade mål. Men det fungerar inte riktigt så.

För oss inom hälso- och träningsbranschen kan det därför lätt bli komiskt med löpsedlar om bär och nötter som bränner fett. Vi kan fnissa när ett butiksbiträde rekommenderar bantarkaffe för en person som ska gå ner i vikt. Men det tragiska är att många faktiskt går på överdrivna påståenden av det slaget.

Och det är inte alltid så konstigt. Förklaringsmodellerna kring olika tillskott och dieter låter oerhört avancerade och pålitliga för den otränades öron. Och att människan hellre tar en enklare väg om det går är inget nytt. Jag menar därför att vi inte ska se ner på individer som går på dessa fällor. Jag vill att vi istället ska upplysa dem om var de bör lägga sitt fokus, även om vi kan tycka att de borde förstå det själva. Därför ska vi inte döma, men heller inte undvika att informera dem. Jag gjorde mig skyldig till både och i den där butiken.

Till dig som inte är insatt i träning men ändå råkar snubbla över den här texten vill jag ge dig ett mycket grundläggande men effektivt råd: låter det för bra för att vara sant, så är det med största sannolikhet också så.‌ Magi existerar nämligen inte kring träning och kost. Träningsresultat är en tidsberoende process. Den senaste träningsmetoden kommer inte förvandla dig till Usain Bolt‌ . Den mest hypade dieten fungerar bara om du håller den över tid. Tillskott är tillskott – ingenting mer, ingenting magiskt.

Detsamma gäller bantarkaffet.

° ° °

Daniel J Larsson


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Screening och tester är ofta en dålig idé

I avsnitt 431 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob screening och tester med utgångspunkt i Jacobs artikel ”Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre”.

14 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Forskningen och hypen kring kallbad för bättre hälsa

Wille och Jacob diskuterar kallbad och påstådda hälsoeffekter i avsnitt 416 av Tyngre Träningssnack.

1 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Lightläsk jämfört med vatten vid viktnedgång

Veckan avsnitt handlar om en ny studie där man jämfört sötningsmedel mot vatten och en artikel som tar upp olika medicinska myter i DN.

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Hormonella preventivmedel med Helena Kopp Kallner

Gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner gästar i avsnitt 68 av Hälsoveckan by Tyngre för att berätta om preventivmedel med fokus på hormonella sådana.

16 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Diskussioner kring boken Glukosrevolutionen av Jessie Inchauspe

I veckans avsnitt diskuteras boken glukosrevolutionen (glucose revolution) skriven av Jessie Inchauspe som nog är mest känd som Glucose Goddess.

7 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023