T-shirten är kastad – rätten till den egna kroppen

Låt folk träna i precis de kläder de själva känner sig bekväma med.

Sebastian Avindell

Förr i världen var det på mode att slänga sig med uttryck så som ”tärningen är kastad”. Helst gjorde man det på latin, mest därför att det var ett språk som många talade, men också med all säkerhet därför att det lät tungt. Jämför gärna att säga ”tärningen är kastad” med det mer potent klingande Alea iacta est. Det blir liksom tuffare så. På ungefär samma historiska tid var det utöver hippt att kunna snacka latin, även inne att lappa till folk med sin handske. På så vis utmanade man dessa på duell, om man ansåg sin heder blivit kränkt. Tur är väl att detta beteende inte fått leva kvar till våra dagar, för då skulle man nog ständigt höra ljudet av handskar som klatschande träffade kinder både till höger och vänster, nu när alla tycks bli kränkta för allt.

På tal om just kränkt. Tydligen kan man bli just det för något så litet som att en annan individ bestämmer sig för att kasta av sig sin tröja. Eller för den delen för vad samma någon tränar i. Ledordet verkar vara inte för mycket, men inte heller för litet. Små shorts på kvinnor eller bar överkropp på män verkar således avrådas, vänligen men bestämt. När jag läser om dessa åsikter kan jag inte annat än att ta mig lite för pannan. Delvis därför att vi verkar ha kommit till en punkt i vår historia där vi har alldeles för mycket tid över till att bry oss om saker som är rejält oväsentliga, men också för att det verkar finnas dem som tycker det finns en problematik i att alla inte kastar tröjan. Ni får ursäkta en gammal man, men kan vi inte bara bestämma oss vilket ben vi ska stå på?

Rätten till den egna kroppen är det helt fundamentala i denna fråga. Din kropp är just det, din egen. Hur du väljer att bedriva din träning, om det så är så gott som naken eller iklädd ett kit värdigt nog att utstå arktiskt klimat, det är ju helt din ensak. Eller? Har jag missuppfattat något på denna punkt? Jag kan inte för mitt liv förstå hur det kan störa någon annan vad jag har på mig när jag tränar? Och, hur kan det någonsin vara dåligt att någon slänger av sig en tröja? Hur kan det kränka någon annan? Problemet som uppstått är att vi bryr oss för mycket om vad alla andra tar sig för? Nej, det finns inget bekymmer i att någon tar av sig tröjan medan en annan behåller den på. Vi är alla individer. Vissa gillar att träna när de ser ut som He-Man eller Wonder Woman. Andra vill ha mer kläder. Och just i detta finns ingen problematik. Det behöver inte vara lika för alla, av den enkla anledningen att vi alla är ju olika.

Kan vi inte bara enkelt och fredligt enas om att alla får se ut hur tusan de vill när de tränar? Och att det kan få vara bra så? Nej, alla måste inte kasta tröjan som om det vore någon sorts statusindikator för hur samhället mår, men alla som vill kasta den ska få göra det. Och alla de som stör sig på det, som vill klanka ned på kanske framförallt crossfit (för det är där flest tröjor slängs), ni kanske skulle ta er en funderare varför det här beteendet stör er så mycket?

Om någon kom in i min trädgård och slängde tröjan åt fanders och glatt började göra burpees på min gräsmatta, ja då skulle jag förmodligen bli en aning brydd. Måhända även lätt upprörd. Men, aldrig att jag skulle bli det någon annanstans och särskilt inte i en träningslokal. Jag struntar i om det är minusgrader ute, minusgrader i lokalen eller om det så finns myggsvärmar inomhus som specialiserat sig på att äta upp folk utan just tröja. Varför? Helt enkelt därför att jag tycker att folk ska få göra som de vill med sin egen kropp. Tycker man inte det, och har tid att störa sig på detta, ja då är det kanske dags att hitta ett avlägset gym i innersta Lappland, där du får vara ifred.

När man är ung, tonåring, ingår det i utvecklingen att för ett tag tro att allt handlar om en själv. Läraren som ger dåliga betyg gör det för att just denne hatar just dig. Alla på stan tittar på just dig för att ditt hår för dagen ligger en aning snett. Ni kanske minns hur det var? Det verkar för mig som om vissa vuxna individer fastnat i detta stadium av osäkerhet. Att allting handlar om dem och att vad alla andra gör på något vis är kopplat till dem själva. Men nej, tro det eller ej, att någon annan slänger av sig tröjan betyder inte att denne någon vill kränka dig. Visa hur mycket större muskler de har, eller vilket fantastiskt 12-pack som göms där. Mest troligt är helt enkelt att de gör det därför att det är så de vill träna. Och måhända finns det en klick människor som tar av sig kläder för att visa upp sig. Men, än sen då? Spelar det egentligen någon roll? Så länge du är säker i dig själv ska du väl kunna träna bredvid någon vare sig de är nakna som Gud skapte dem eller om de så är iförda Bananer-i-pyjamas-dräkt?

Så. Tärningen är kastad, helt enkelt. Låt folk träna i precis vad de själva känner sig bekväma med. Och, har du problem med det, så är det just det som är källan till problemet. Du själv. Ingen annan.

Mer rörelseglädje till folket!


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023