Välkommen in i gemenskapen, du nybörjare!

Snart dags igen för den årliga perioden där gymmen formligen knökfylls av nya rekryter. Som ska ta tag i saker, börja träna, skaffa sig nya liv. För några av oss redan bitna är det störande. För några andra, aningen klokare, är det istället något positivt.

Sebastian Avindell

Alla vi som tränat ett tag på gym eller i en box vet vad som väntar strax efter nyår. Utöver att vi späker oss själva hårdare än vanligt, på grund av tretusen skumtomtar och två Paradis-askar för mycket, dyker det upp en hel del nytt folk omkring oss. De brukar var rätt lätta att lokalisera eftersom de allt som oftast är iklädda splitternya kläder och skor. Ibland sitter till och med prislappen kvar där på t-shirten, fladdrandes lite tafatt i vinddraget från fläkten på den roddmaskin du frenetiskt arbetar på. Nya kläder och lite vilsen blick brukar vara ett signum, jämte det faktum att de inte riktigt vet hur man ska använda maskiner och hantlar. Någon gör crunches i back-extension-maskinen. En annan använder squatracket till att köra biceps. Inbitna gymmare slår sig för pannan och suckar tungt. Ungefär samtidigt som det här fenomenet uppenbarar sig, brukar de sociala medierna fullkomligt explodera med bilder av sorten som syns nedan. Någon skriver en bedrövad text över att träningspasset inte gick att genomföra för att folk var i vägen. Flertalet hånande statusar dyker tillika upp, där det skojas friskt om att alla "tjockisar" som börjar träna i januari ändå kommer vara borta i början på mars. Plus, som sagt, minst en miljard bilder på samma tema.

Jag har minsann varit inne på samma tema. Skrockat åt tokstollar i splitternya Better Bodies-kläder som knappt kunnat lyfta en hantel. Irriterat mig på människor som ockuperat löpbanden i timtal, oftast gående i snigelfart. Kunde dom inte gå någon annanstans?! Gärna utomhus, så långt ifrån gymmet som möjligt. Tack och lov har jag sedan dess vuxit upp och börjat tänka om. Satt saker lite i perspektiv, så att säga.

Alla är barn i början, heter det ju. Även Arnold var helt grön en gång i tiden. Det var du också, eller hur? Kommer du ihåg den där mystiska, lite skräckblandade förtjusningen av att första gången stiga in på ett gym? Höra slamret av metall, suset från ett löpband och någon otroligt risig technocover av signaturlåten från "Braveheart"? Du såg säkert massor av biffiga individer som alla såg ut att vara experter. Andra som sprang som gaseller på löpbanden. Hörde du verkligen hemma här? Försiktigt, nästan som om du var rädd att maskinen du satt dig i skulle gå sönder, började du lyfta. Du visste inte riktigt vad för muskler du skulle använda i den rymdfarkostliknande maskin du satt dig i, trots att du intensivt studerat instruktionen i flera minuter. Men, ändå försökte du. Det kändes bra! Det här var roligt! Det här var livet!

Ska vi förvägra andra den känslan, bara för att de råkar vara nya? Hur ska någon då kunna få samma härliga känsla som du upplever, varje gång du tränar? Ska folk få ilskna blickar och hånas för att de inte kan något de aldrig testat förut? Såklart inte. Tänk om Arnold blivit bemött på detta sätt? Kanske hade han då vänt på klacken, och levt resten av sitt liv som en österrikisk lederhosen-beprydd bonde, som aldrig fått se vare sig USA eller Mr Olympia-scenen.

Det är ett hemskt märkligt fenomen att så många irriterar sig på att fler vill röra lite på fläsket, bygga muskler och må bättre. Stör man sig så på sina medmänniskor kan man alltid träna i svinottan, eller bygga ett hemmagym i källaren. Gör någon fel och är i vägen, hjälp dem då! Stå inte där och hånflina! Jag tror vi alla kan bli bättre på att hjälpa dem som tagit det första modiga steget in i träningens underbara värld. Istället för att sucka åt att någon promenerar i vad du tycker är farmor-fart på löpbandet, ge dem en uppmuntrande nick. Vem vet, om en månad kanske de joggar likt Forrest Gump där på bandet? Dessutom lär de känna sig uppskattade och glada av ett trevligt bemötande, inte sant?

Och du, nybörjare, välkommen in i gemskapen! Du har just tagit det viktigaste steget mot en ny, friskare framtid! Heja dig! Var inte rädd för vikterna, testa, gör fel och testa igen! För, det är så vi andra lärt oss att göra rätt. Och, undrar du över något (till exempel varför man inte får curla i squatracket), fråga då någon. Är jag där, så lovar jag att jag ska hjälpa dig! Och, jag hoppas att du vana gymmare som läser detta, gör detsamma. Låt alla få möjligheten att hitta den passion vi alla känner för att lyfta tunga saker!

Gott nytt (tyngre!) träningsår!

Mer styrketräning (åt alla!) åt folket!

° ° ° 


Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023