Tack, alltså...

Efter 12 månader i Tyngre-kostymen kan vi konstatera att det mest livgivande syret kommer från dig. Kramiz!

Alex Danielsson

Det har nu gått ett drygt år sedan vi startade Tyngre, och fortfarande är vi kvar :D Faktum är att vi är mer än så. Vi lever, gör allt spännande vi kan tänka oss och vi är extremt optimistiska inför framtiden.

Även om jag aldrig någonsin tvivlat på att det skulle gå att bygga en webbsajt på bra innehåll och en uppriktig inställning till kvalitet, trovärdighet och auktoritet så måste jag säga att jag ändå är positivt överraskad och rentav förvånad. All den kärlek som dagligen kommer vår väg är fantastisk och på flera sätt livsavgörande. All den omtanke och uppskattning du visar oss både värmer, stärker och befäster oss i tron på att vi måste kämpa ännu hårdare för att vara din vördnad värdig.

Med lite perspektiv har jag ganska kraftigt missbedömt två saker under vårt första år i livet. Två företeelser som jag förvisso älskat och ansett som självklarheter i vår mediala palett, men som ändå visat sig mer väsentliga och rentav fundamentala än jag någonsin kunnat ana:

Tyngre Radio

Ja, podcasten är trevlig att göra, och det har den alltid varit. Och ja, jag har vetat att den i vissa stycken har varit populär och relativt vällyssnad. Men det står nu helt klart att Tyngre Radio är en av de viktigaste ingredienserna vi har. Rekord efter rekord har vi slagit. Nytt nedladdningsrekord i juli, ännu ett i augusti, och så ännu ett – för tredje månaden i rad – nu här i september. Nu har vi dessutom passerat 2 miljoner nedladdningar sedan starten. Galet, I say…

Instagram

Jag erkänner – för mig var Instagram blott en snofsig filtersamling för att göra sina selfies lite mer pro. Punkt. I dag är Instagram som kanal betydligt viktigare än så. Antalet följare har växt lavinartat – och helt organiskt – vilket gör Instagram till en fantastisk katapult för att missionera om glädjen i en hantel, kärleken i en skivstång och den rena rama eufori som kan spåras i ett bra lyft.

Men det mesta av detta är bara siffror. Numeriska tal som ska spegla hur ofta något sker, och av hur många. Egentligen helt oviktigt – tills man mentalt lyckas omsätta alla de gånger du satt på dig dina lurar och tryckt på PLAY, och alla de gånger du kommenterat eller tryckt på GILLA-knappen i något av våra Instagraminlägg, och göra de enskilda händelserna till någon sorts erkännande. Det är först då som något av detta blir verkligt och det är först då som en lika fet som sen pollett till slut trillar ner. 

God hjälp i denna tolkning får vi såklart från kommentarer och omdömen som kommer in, faktiskt i rätt strida strömmar och faktiskt rätt ofta. Sociala medier är ju bra på så vis – du kan snabbt kanalisera något, och du kan lika snabbt få respons och feedback.

‌ Antalet följare har växt lavinartat – och helt organiskt – vilket gör Instagram till en fantastisk katapult för att sprida glädjen i en hantel, kärleken i en skivstång och den rena rama eufori som kan spåras i ett bra lyft.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Men en extra dimension av interaktivitet som gör livet än mer fantastiskt är när vi får förmånen att möta dig där ute – på riktigt, i verkligheten. På mässor, tävlingar och liknande händer det relativt ofta och det är såklart härligt. Och till dig som kommer fram vill jag säga tack! Risken finns att du inte riktigt förstår vad du betyder, så jag säger det igen: tack! 

Jag vill också säga tack till Hassan Mouline, som jag hade förmånen att språka lite extra med under en resa i helgen [(1)]. Tack också till dig som kom fram på Ironworks och pratade uppskattande om Tyngre Radio, tack till dig som gav mig peppande kommentarer om något nysatt personrekord i mark, typ... Tack också ni två trevliga grabbar i godisaffären (där jag från början bara hade tänkt kika in) som berättade om hur alla deffpromenader gjorts lättare av en viss podcast i lurarna. Tack också till dig på cykeln som med ledning av min hakbehåring valde att stanna upp bara för att prata lite, om livet och om träningen. Tack!

Ibland ser man inte skogen för alla träd. Därför är det förbannat viktigt att då och då bege sig ut, möta en blick och skaka en hand eller två. Inte minst som bränsle mot 2-årsdagen.

Tack!

° ° °

REDAKTÖREN LISTAR‌
Kuliga Kraftkamper (i kronologisk ordning)

1. SM i bodybuilding & fitness – 3-4 oktober, Västerås‌
Ännu en gång dags för pump och pumps. Ett förbannat privilegium att dessutom få ha tävlingarna här på hemmaplan. Ses där! 

2. Tyngre Classic II – 17-18 oktober, Solnahallen‌
Tåget rullar vidare och denna gång försöker vi göra det ännu bättre än i maj. För besökare, utställare men inte minst för dig som tävlar. 

3. Tyngre GAMES – 17 oktober, Solnahallen‌
Premiär för det funktionella kraftmätningsprovet – med 12 av Sveriges bästa atleter till start. Det blir både blodigt, roligt och otroligt. 

4. Deadlift for Life – 18 oktober, Solnahallen‌
Underbart att få göra något konkret åt flyktingkatastrofen. Jag och Kalle Zackari Wahlström ska bokstavligen dra mark för blotta livet. Sker i samband med Tyngre Classic II.

5. Björnbrottarlyftet II – 24 oktober, Sigtuna‌
Den legendariska "plojtävlingen" skapad av en av mina stora förebilder innebär ännu ett tillfälle att få träffa en förbannat stor grupp förbannat bra människor och förhoppningsvis få lyfta en förbannat stor mängd vikt. Endast inbjudna. 


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022