Protein – Kroppens byggstenar

Protein är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

Protein – Kroppens byggstenar

Protein – Kroppens byggstenar

Protein brukar kallas för kroppens byggstenar och behövs bland annat för att bygga upp celler samt tillverka hormoner och enzymer. Nästan all mat innehåller protein, men mängden och kvaliteten skiljer sig åt avsevärt mellan olika livsmedel. Animaliska livsmedel såsom fågel, fisk, skaldjur, kött och mejeriprodukter är goda källor till protein. Även vissa vegetabiliska livsmedel är bra proteinkällor såsom ärter, linser och bönor.

Protein byggs upp utav aminosyror

Protein byggs upp av 20 olika aminosyror. Aminosyrorna delas in i essentiella, livsnödvändiga och icke-essentiella, icke livsnödvändiga. Det finns nio essentiella aminosyror vilka vi måste tillföra kroppen via kosten. De icke-essentiella kan kroppen tillverka själv genom omvandling andra aminosyror.

Olika livsmedel har olika så kallade aminosyraprofiler. Animaliska livsmedel (kött, fisk, fågel, ägg, mjölk) är fullvärdiga och har därmed en aminosyraprofil som ger alla de essentiella aminosyrorna i bra mängder. Majoriteten av de vegetabiliska proteinkällorna saknar tillräckliga mängder av en eller flera essentiella aminosyror för att det ska vara optimalt för oss. Men genom att äta olika slags livsmedel från växtriket kan man få i sig tillräckligt av alla essentiella aminosyror. Detta kallas för kompletterande verkan. Spannmål och baljväxter är exempel på livsmedel som kompletterar varandra.

Hur mycket protein behöver vi?

En generell riktlinje vad gäller protein är att 10-20 E% av den mat vi äter bör komma från protein. Det finns vidare riktlinjer om att vi bör få i oss 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.

Proteinbehovet är vidare högre hos personer som tränar regelbundet jämfört med dem som är stillasittande. Kroppen behöver då mer protein för att reparera och bygga upp muskler efter träning. Behovet ökar också vid ett lågt energiintag, till exempel i samband med viktnedgång. För personer som tränar mycket kan ett dagligt proteinintag på cirka 1,2 till 2,0 gram per kilo kroppsvikt vara fördelaktigt för att stödja muskeluppbyggnad, återhämtning och prestationsförbättring. Behovet påverkas bland annat av träningsmängd, mål, ålder och individuella förutsättningar.

Generellt sätt brukar det inte vara några problem för den som är fysiskt aktiva att få i sig tillräckligt med protein då energibehovet också ökar, förutsatt att man äter en varierad kost. Dock kan man hålla ett extra öga på proteinet om man tränar och samtidigt håller nere på sitt energiintag i syfte att gå ner i vikt.

Högt och lågt proteinintag – vad behöver man tänka på?

Ett högt proteinintag kan vara skadligt för personer med njursjukdom. För friska personer är en risk med höga proteinmängder att det kan bli mindre utrymme för andra viktiga näringsämnen som kolhydrater och fett, vilka också behövs för hälsa, välmående och prestation i träning. En varierad kost är därför viktigt för att kroppen ska få allt den behöver. Vissa forskare menar att mycket höga proteinintag, kring 3,5-4,5 gram per kilo kroppsvikt och dag, i teorin kan innebära vissa risker även för friska.

För lågt proteinintag kan i sin tur leda till minskad muskelmassa och sämre återhämtning efter träning, vilket påverkar både styrka och prestation. Protein är dessutom viktigt för hormonproduktion och kroppens allmänna funktion samt mättar bra. I slutändan handlar det om balans, att få i sig lagom med protein och inte glömma andra näringsämnen, för både hälsa och bästa möjliga resultat i träningen.

Hur mycket protein kan kroppen ta upp per måltid?

En vanlig missuppfattning är att kroppen bara kan ta upp 30 gram protein per måltid. Den siffran kommer troligen från studier som visar att muskelproteinsyntesen maximeras vid ett intag på omkring 30 gram protein. Det innebär dock inte att kroppen inte kan ta upp eller använda mer protein än så. Överskottet tas fortfarande upp i tarmen och kan användas för andra biologiska processer i kroppen.

Summering

Protein är uppbyggt utav aminosyror och det är viktigt att få i sig tillräckligt utav de essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan tillverka själv. Proteinbehovet är olika högt hos olika individer och är exempelvis högre hos individer som tränar. Generellt brukar det inte vara några problem att tillgodose sitt behov av protein. Den som tränar och samtidigt försöker gå ner i vikt genom att dra ner på mängden kalorier kan dock behöva hålla ett extra öga på proteinet. För den som endast äter vegetarisk kost blir det också extra viktigt att äta varierat för att tillgodose sitt behov av alla essentiella aminosyror.

Källor

Nordiska näringsrekommendationer : rekommendationer om näring och fysisk aktivitet: Nordiska Ministerrådet; 2012.

Livsmedelsverket (Protein)

Abrahamsson L. Näringslära för högskolan : från grundläggande till avancerad nutrition. Stockholm: Liber; 2013

Bakkman L. Maten bakom resultaten: Norstedts; 2017.

Deutz NE, Wolfe RR. Is there a maximal anabolic response to protein intake with a meal? Clin Nutr. 2013

Bilsborough S, Mann N. A review of issues of dietary protein intake in humans. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006

Campbell, B. et al. (2007) ‘International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise.’, Journal of the International Society of Sports Nutrition. United States, p. 8. doi: 10.1186/1550-2783-4-8.

Nutrition and Athletic Performance. Medicine & Science in Sports & Exercise 48(3):p 543-568, March 2016.


Liknande artiklar
Protein – Kroppens byggstenar

Protein är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

29 sep. 2025

Samma resultat från vanlig kalorirestriktion som från periodisk fasta

En ny översikt av forskningen visar att periodisk och intermittent fasta inte ger några större hälsofördelar jämfört med klassisk kalorirestriktion – men frågan är ännu inte helt avgjord.

Jacob Gudiol

9 sep. 2025

Animaliskt protein i vuxen ålder – bra eller dåligt?

Jacob och Erik granskar nya rön kring om ett lägre intag av animaliskt protein i vuxen ålder verkligen påverkar hälsan och livslängden.

19 aug. 2025

Vad är ett optimalt proteinintag?

Hur mycket protein behöver vi egentligen – och hur tar forskarna reda på det? Jacob och Wille reder ut skillnaden mellan minimala och optimala nivåer, vad ”villhöver” innebär och hur behoven kan variera beroende på träningsmängd, mål och hälsa.

13 aug. 2025

Vad vet vi kring individuella proteinbehov?

Jacob och Wille har frågestund där temat för dagen är protein i alla dess former

9 juli 2025

Vad vet vi kring individuella proteinbehov?

Jacob och Wille har frågestund där temat för dagen är protein i alla dess former.

9 juli 2025

Protein blir väldigt sällan till fettmassa

Jacob och Erik diskuterar två olika artiklar den här veckan. Först ut är en text i nyhetsbrevet FodFix som handlar om förändringar på FDA de senaste veckorna.

25 feb. 2025

Kosttillskott för hälsa

Som en fortsättning på förra veckans avsnitt där Jacob och Wille diskuterade kosttillskott för prestation så diskuteras nu kosttillskott för hälsa.

12 feb. 2025

Topp 5 populäraste kasein-smakerna

Det här är de 5 populäraste kaseinprotein-smakerna på tyngre.se

Viktor Söder

13 jan. 2025

Kollagen som kosttillskott – vad vet vi och vad lär vi få veta framöver?

Frågestund i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar två olika frågor: Kollagen som tillskott och processat kött och hälsa.

13 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Första tankarna kring utkastet till NNR 2023

I veckan publicerades ett utkast till slutrapporten för NNR 2023 och hela detta avsnitt används för att diskutera lite av det som är nytt.

4 apr. 2023

Personerna som låtsas som att de vet mer än alla andra

Sommartid och en därför lite extra trött panel börjar veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med att väldigt kort förklara varför normaltid året runt hade varit att föredra.

28 mars 2023

Kolin - ett hett näringsämne där vi saknar mycket kunskap

Linnea och Jacob gästas denna vecka av dietisten och forskaren Therese Karlsson verksam på Göteborgs Universitet. Therese har nyligen skrivit ett kapitel om näringsämnet kolin för nya NNR som ska släppas framåt sommaren.

14 mars 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Vilka sporter ska man ha provat innan man dör?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor in Tyngre Träningssnack. Det diskuteras bland annat olika metoder för att få progression på gymmet.

14 dec. 2022

Träning av andningsmusklerna för konditionsidrottare

Frågestund i Tyngre Träningssnack där fokus ligger på träning av andningsmusklerna. Hur det går till, vad det gör och vilka effekterna blir.

2 nov. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

Gå ner i vikt – med kommersiella program eller att bara försöka själv?

Vi diskuterar en artikel kring protein från Expressen samt en ny studie om att gå ner i vikt på egen hand kontra med hjälp av Viktväktarna.

6 sep. 2022

En introduktion kring protein med extra fokus på protein vid träning

Protein är ämnet för dagen i veckans Hälsoveckan by Tyngre. Linnea Bärebring ersätts i det här avsnittet med dietist Filip Wattström.

16 aug. 2022

Folk fastnar i detaljer och glömmer bort de viktiga större mönstren

Jacob och Wille diskuterar flera ämnen i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

3 aug. 2022

Går det att gå ner i vikt under klimakteriet?

Frågelåda i Hälsoveckan by Tyngre. Du får bland annat veta hur forskningen ser ut kring protein och muskelbyggande och mycket mer.

2 aug. 2022

Frågestund med Jacob och Wille

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor och filosoferar kring olika typer av bias i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

20 juli 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Proteinbak med Fanny Roethlisberger

Möt den inspirerande och superkompetenta matkreatören Fanny Roethlisberger.

21 feb. 2022

Salt och hälsa – finns det någon anledning att bry sig om sitt saltintag?

Jacob Gudiol brottar tag i det gamla förhållningssättet kring natrium. Vad är sant och vad ska vi ta med en nypa?

Jacob Gudiol

19 jan. 2022

Hur vet man om man har återhämtat sig efter ett träningspass?

I veckans avsnitt diskuterar vi flera lyssnarfrågor. Det blir bland annat en diskussion kring hur man vet om man återhämtar sig tillräckligt mellan olika träningspass och mer på lång sikt.

19 jan. 2022

Håll formen i jul!

Det går! Men då måste man ha en klar strategi för hur man ska tänka.

Lova Molin

10 dec. 2021

Varför det oftast inte bara räcker med djurstudier

Willam Apro är tillbaka som gäst i podden för att berätta om sin egen forskning kring hur aminosyror påverkar proteinsyntesen och om låga muskelglykogennivåer har någon inverkan på proteinsyntesen.

1 dec. 2021

Har äldre nytta av extra protein när de styrketränar?

Jacob Gudiol brottar tag i frågan.

Jacob Gudiol

26 okt. 2021

Kan vad du äter ge större proteinsyntes i musklernas bindväv (senor och fascia)?

Gudiol brottar tag i ett mycket spännande ämne.

Jacob Gudiol

12 okt. 2021

Ät hälsosamt och billigt – 8 tips från dietisten

Här är några tips för dig som vill äta hälsosamt och samtidigt hålla nere dina matkostnader.

Lova Molin

29 sep. 2021