Det var till dånande musik och rödblått neonljus, presenterade av  Peter "Pansar" Bláha, som delar av Sveriges absoluta crossfit-elit gjorde entré på Highway Games Invitational‌ . Både lördagen och söndagen var fylld av tävling på Crossfit Highway‌ i Linköping, då Invitationals även kantades av ett stort klubbmästerskap i dagarna två. Så, efter första dagens tävling för de lokala förmågorna, var det dags för fyra kvinnor och lika många herrar att drabba samman i tre event, för att sedan mötas i en rafflande final. Uppställningarna såg ut som följer:

Damer: Amanda Frändén, Helena Falk, Camilla Salomonsson Hellman (ersättare för sjuka Mikaela Norman)och Björk Odinsdottir

Herrar: Viktor Långsved, Blaine McConnell, Alexander Elebro samt David Shorunke (som fick ersätta sjuka Calvin Keyser-Allen).

Den något diaboliska hjärnan bakom grenarna till Highway Games Invitationals var heller inte vem som helst. Här återfann vi nämligen Dalarnas stolthet, mannen med mustaschen, Rikard Lanner. Samtliga woddar hittar du här!

Wod 1 – Damer

Redan innan den första wodden drog igång var i alla fall undertecknad förväntansfull. För här fanns det minsann damer med potential för spektakulära lyft. Och vilka lyft vi fick se sen! Samtliga av tjejerna gick in på minst sagt respektabla utgångsvikter. Högst satsade dock Amanda Frändén‌ , som utan synbara problem stänkte upp 80 kg. Närmast efter henne följde Salomonsson‌ och Odinsdottir‌ , som båda ryckte 75 kg. Sedan ökade vikterna i raskt takt på i stort sätt samtliga stänger. Vi fick även se två nya personbästan för dagen. Camilla Salomonsson Hellman‌ slängde lätt som en dans upp 77,5 kg och fröken Frändén‌ stegade sig hela vägen upp till mäktiga 90 kg! Det isländska undret Björk‌ failade sitt sista lyft på 83 kg, men hade dessförinnan ryckt 80 kg. Fantastiska prestationer således, där Frändén‌ vinner, Odinsdottir‌ kommer tvåa, Salomonsson Hellman‌ trea och Falk‌ fyra, med 72,5 kg. 

En minut senare var det dags för ringmuscleups. Samtliga atleter brände av stora första set, där Björk‌ gjorde hela tolv stycken. Det var också Odinsdottir‌ som såg mest bekväm ut i att gå på händer, tidigare gymnast som hon är. Det såg med andra ord ut som om isländskan skulle plocka hem en relativt bekväm delseger. Men som så ofta inom crossfit förändrades den bilden fort. För till synes från ingenstans dök Salomonsson‌ och Frändén‌ upp, och knappade stadigt in på Odinsdottirs‌ ledning. Vid slutet av wodden hade Björk‌ sex repetitioner kvar, men orkade endast två stycken muscle ups. Salomonsson‌ tog då tillfället i akt och reppade sig fram till en likaställning, 26-26, innan de båda gav sig ut på ytterligare ett varv på händer, tätt jagade av Frändén‌ och Falk‌ . Björk orkade inte riktigt fram till slutet, varför Salomonsson‌ gick om och vann, med Frändén‌ tätt efter sig. Helena Falk‌ krigade på duktigt i slutet och lyckades således ta sig upp jämsides med Björk Odinsdottir‌ , vilket ledde till att dessa två delade tredjeplatsen när klockan ljöd.  

*

‌* Det fullkomligt duggade personbästan när damerna lyfte.

Wod 1 – Herrar

Undertecknad var inte på tävlingen enkom i form av Tyngres utsände, utan även som ansvarig sjuksköterska. Det skulle tyvärr visa sig att den sistnämnda rollen skulle få vara den primära i herrarnas första del av wod 1. Olyckan var nämligen framme tidigt för David Shorunke‌ , som redan vid första försöket på en högst respektabel vikt av 110 kg, hade rejäl otur. Snatchen ville inte riktigt hålla sig på plats i bottenläget, och sen ville det sig inte bättre att stången studsade olyckligt över Shorunkes‌ högerfot. Ödet kan vara rejält otacksamt ibland och David Shorunke‌ förtjänade verkligen ett bättre öde än såhär, då han på ett föredömligt vis med mycket kort varsel tagit Keyser-Allen‌ s vakanta plats. Nu blev det istället linda och högläge och en förmodad röntgen för David. På grund av olyckan såg undertecknad inte några av herrarnas lyft, men värt att notera är att Alexander Elebro‌ satte nytt pb med 131 kg och att Långsved‌ ryckte 117,5 kg. Men, allra mest glänste givetvis poweratleten McConnell‌ , som med en powersnacth på 135 kg plockade hem eventsegern.

Helt över för Shorunke‌ var det dock inte. När ansvarig sjuksköterska på plats helst ville få foten i högläge med tryck på, svarade Shorunke vänligt men bestämt att "I don´t need my foot for muscleups, right?‌ " vilket ju i sak är helt riktigt. Med en imponerande kämparanda stod således David Shorunke‌ bredvid sina andra tre medtävlande inför de trettio ringmuscleupsen. Genom hela andra delen av wod ett var Viktor Långsved‌ omutbar, och plockade relativt enkelt hem eventsegern. Shorunke‌ , med endast en fungerande fot, tog andraplatsen, följd av Elebro‌ och McConnell‌ .

*

‌* Alla ville se när Elebro lyfte. Så även hans medtävlande.

Wod 2 – Damer

Den andra wodden handlade egentligen bara om två atleter, nämligen Frändén‌ och Falk‌ . Redan i starten syntes det att dessa damer kan sin repklättring, medan Odinsdottir‌ och Salomonsson Hellman‌ snabbt blev något avhängda från toppen. Första varvet in i stångkomplexet var Helena Falk‌ först, men Amanda Frändén‌ var inte långt efter. Sedan var det som om Falk och Frändén hamnade i samma rytm, för till nästa varv låg de sidledes. Odinsdottir‌ hämtade dock in lite förlorad tid genom fint arbete med skivstången. Förbi boxhoppen och till nästa omgång skivstång svängde det dock en del i tävlingsfältet, Camilla Salomonsson Hellman‌ tog sig förbi Helena Falk‌ och skuggade nu Amanda Frändéns‌ förstaplats. Frändén var först till sista momentet i wodden, 30 chest-to-bar, med Salmonsson Hellman tätt efter sig. Men så, plötsligt, dök hon upp igen, Helena Falk‌ . Likt en furie avverkade hon riktigt stora set i räcket, med en imponerande frenesi. Vid det här laget var även Odinsdottir‌ framme vid sina chest-to-bar, men såg lite för trött ut för att riktigt utmana. Så, trots att Amanda Frändén‌ var långt före Helena Falk‌ till räcket, var de båda klara precis samtidigt. Det blev en målfotoliknande spurt mot lådan mellan de två, som simultant gick i mål. Omöjligt att skilja vem som var först fick Falk och Frändén dela förstaplatsen, följda av Salomonsson Hellman och sist Odinsdottir.

*

‌* Helena Falk imponerade.

Wod 2 – Herrar

Det var ett decimerat startfält som kom till wod 2 för herrarna. David Shorunke‌ fick förståeligt nog kasta in handduken efter att på ett föredömligt sätt krigat sig igenom första wodden. Kvar fanns således herrarna Elebro‌ , Långsved‌ och McConnell‌ . Wodden som sådan kom att efterlikna damernas på så sätt att det var två atleter som var extremt jämna. Elebro‌ , Långsved‌ och McConnell‌ kan sannerligen klättra rep, men när det sedan kom till att göra många reps syntes det tydligt att Blaine McConnell‌ först och främst är en poweratlet. Elebro‌ och Långsved‌ vann mycket tid på boxhopp och hantelsnatchar, där Alexander‌ hade en liten ledning genom i stort sett hela wodden. Inför sista stångkomplexet (92 kg på stången!) såg Elebro‌ och Långsved‌ rejält trötta ut. Annat var det med McConnell‌ . Om han bäst kunde beskrivas så som trött i övriga moment av wodden, så var det som om stången var viktlös i denne herres händer. Vilket ös! Sällan har jag nog sett så tunga powercleans utföras med en sådan elegans. För Blaines‌ skull räckte dock detta inte för att hämta in övrigt förlorad tid. Först till chest-to-bar var Elebro‌ , som direkt visade vart skåpet skulle stå med ett mäktigt sett på 16 obrutna repetitioner. Långsved kämpade tappert för att komma ifatt, men här var det aldrig något snack om saken. Först upp på lådan var Alexander Elebro‌ , följd av Långsved‌ och till sist McConnell‌ .

*

‌* Herrar som kan det här med att flytta skivstång.

Final – Damer

In i finalen gick Amanda Frändén‌ som etta, följd av Camilla Salomonsson Hellman‌ , Helena Falk‌ och Björk Odinsdottir‌ . Och, om de övriga woddarna haft rafflande täta strider var det här egentligen spel mot ett mål. Amanda‌ tog direkt ledningen och släppte den sen aldrig. Istället stod slaget om vem av atleterna som skulle plocka hem andraplatsen. Där var det däremot tätt, för damerna Falk‌ och Salomonsson Hellman‌ tänkte minsann inte släppa andraplatsen utan en rejäl fight. Odinsdottir‌ å sin sida hade häng på sina medtävlande fram till de tjugoen kalorierna på assaultbiken, där Helena‌ och Camilla‌ drog ifrån. Amanda Frändén‌ var fortsatt först till de avslutande (tunga!) thrustersarna, där hon hunnit utföra mer än hälften av repetitionerna innan tvåan, Camilla Salomonsson Hellman‌ , började med sina. Frändén‌ vinner således grenen, och Highway Games Invitational, komfortabelt. Tvåa i grenen blir Salomonsson-Hellman‌ , som på så vis tar sig förbi Helena Falk i totalställningen och således även blir tvåa totalt. Falk‌ slutar trea, Odinsdottir‌ fyra, vilket också blir deras totala placeringar i tävlingen.

*

‌* Camilla och Helena duellerar.

Final – Herrar

Viktor Långsved‌ delade första platsen med Alexander Elebro‌ inför finalen, med McConnell‌ efter sig. Och precis som ställningen visade så blev finalen en nervkittlande batalj mellan Viktor‌ och Alexander‌ . Ett tydligt mönster syntes direkt, Långsved‌ var snabb på cykeln medan Elebro‌ flyttade stången snabbare. Inför sista varvet assaultbike hade dock Viktor Långsved‌ lyckats skapa sig lite distans till Elebro‌ , en distans som han minsann inte tänkte släppa. Först av cykeln till thrusters (på 60 kg!) var således Gävles stolthet. Men av någon trötthet syntes knappt ett spår, Långsved‌ brände av smått otroliga 13 reps på direkten. Mot en sådan prestation är det svårt att tävla, även om Elebro frenetiskt och med en imponerande fart försökte komma ifatt på slutet. Ohotad kunde dock Viktor Långsved‌ kliva upp på lådan, och med detta bli 2016 års segrare av Highway Games Invitational. Elebro‌ blir tvåa i wodden och totalt. Men Blaine‌ då, undrar ni? Ja, McConnell‌ hann aldrig riktigt ifatt i finalen. Men han stod nog för det enskilt största jublet från publiken för kvällen, när han i slutet på finalwodden drog av sig tröjan. Alla de som upphetsat busvisslat till Peter Bláha‌ s förslag under presentationen av tävlingens atleter att Blaine McConnell‌ skulle strippa fick således precis vad de ville. Inga pluspoäng för detta publikfrieri dock, så Blaine slutar på en total tredjeplats.

*

‌* När McConnell strippar, står publiken stilla – Gammalt djungelordspråk.

Amanda Frändén vinner damklassen.

Viktor Långsved vinner bland herrarna. 
Highway Games Invitational var en sann fröjd att bevaka. En kort, men välplanerad och snyggt uppstyrd tävling, som väl knappast kan ha lämnat någon i publiken missnöjd. Få tävlingar kan nog stoltsera med ett sådant stjärnfyllt startfält. Men, som alltid när det gäller crossfit, så slogs jag av den sköna stämningen. Trots att det var tävling till sista blodsdroppen såg jag bara glada miner och high fives mellan de tävlande. Alla hejade på alla, i sann, genuin sportsmansanda. Precis vad idrott i grunden ska handla om, med andra ord. Samtliga deltagande lovade på frågestunden efter tävlingen att återkomma för nästa års tävling. Således redan nu ett event för den crossfit-intresserade att boka in i sin kalender!

*

‌* Kärlek och respekt. Crossfit som det ska vara.

Samtliga bilder tagna av Patrik Pettersson.