Även solen

Om vi lovar att inte kasta tröjan på dig kanske du kan ha lite överseende med oss?

Sebastian Avindell

När man är mitt uppe i något, något som till på köpet råkar vara det bästa som man tycker finns, då är det svårt att se några som helst fel med det. Fråga bara det nyförälskade paret, till och med att partnern tuggar med öppen mun är en gullig egenhet, snarare än något äckligt. Och så är det väl även med den motionsform vi väljer att utföra, inte sant? Långdistanslöpare kan inte tänka sig något bättre än att springa tio mil i motvind och duggregn. Den inbitna gymmaren älskar överdimensionerade GASP-brallor och tycker att en vattendunk som rymmer fyra liter vätska är en fullkomligt rimlig följeslagare på gymmet.

Och så har vi ju oss. Crossfitarna, som även om vi inte vill tro det faktiskt har en hel del egenheter som vi skulle kunna se över. För, likt solen har sina fläckar har vi även våra.

Ska vi ta det mest självklara först? Ja, precis. Jag pratar om det här med att vi kastar våra kläder i tid och otid. För, näst efter strippor eller chippendalesdansare så vet jag ingen grupp av människor som så lättvindligt slänger av sig sina klädesplagg. Den finns förstås en anledning till detta, i och med att crossfiten har sitt ursprung på en plats där det är varmt som satan större delen av året. Och gör du tusen repetitioner med något i gassande solsken, ja då kommer du bli varm och svettig. Då är det i sin tur rätt naturligt att klä av sig lite. Men, det här har i vissa fall dragits till sin spets. Jag menar, lever du i ett land där det är midvinter nio månader om året och precis stigit in på ett pass, då behöver tröjan inte åka av minut ett, eller hur? Ändå flyger det klädesplagg kring crossfitare på våra nordliga breddgrader som om du befunnit dig på en inspelningen av en Fifty Shades- film. Och när det här beteendet når vanliga gym... ja då kan jag kanske till viss del förstå att folk blir lite brydda.

Sen har vi ju det här med Crossfit Open också. Nu för tiden förstår ingen hur, var eller när hur den kommer se ut. Men det fanns en tid då vi atleter faktiskt begrep oss på vad den innebar. I fem veckor betedde vi oss alla som om vi var Usain Bolt eller Charlotte Kalla i hårdträning inför OS. Men, när vi försökte förklara det här för våra nära och kära så blev det ofta knasigt.

Anhörig: "Jaha, så du ska tävla alltså? Hur gör man då?"
Atlet: "Ja, man får passen på internet. Och sen gör man dem. Och så kan man gå till Regionals om man är bra. Det är som EM. Typ. Fast Afrika är också med på ett hörn. Och Mellanöstern. Men det är som EM. Ungefär."
Anhörig: "Eh...Ok? Men vad är det man gör då? Är det förkval på något vis? SM?
Atlet: "Ja...alltså. Open gör man på internet. Sen dömer någon och så registrerar man resultat. Fast man måste filma också. Och skicka in. Det blir som SM. Typ...?"
Anhörig: "Alltså jag fattar inte den där jävla sporten du håller på med?!"
Atlet: "...man betalar för det själv också."

Vi kan väl säga att det ibland är lite krångligt att förstå crossfit?

Kommer man från gymvärlden till crossfit kan det vara rätt läskigt. Allt är nytt och linnen och tröjor flyger som sagt genom luften med risk att träffa dig i ansiktet. Men bredvid detta finns även det angenäma i att du förmodligen kommer göra av med mer kalorier genom din träning än tidigare. Vilket öppnar för en del kuldinariska friheter. Och det är bra. På det stora hela behöver nog många av oss ha lite mer avslappnad attityd till vår mathållning. Men. Många crossfitare får lite fnatt av denna frihet. Som att det slår över. Tanken att det finns mycket kalorier att bolla med tar ibland astronomiska höjder.

"Jag körde en lång wod idag! Det måste jag ta igen! Lite glass på det. Och så chips. Kanske McDonald's också? Jag får ju inte bli katabol?!"

Och plötsligt har din nya träningsform gjort att du äter som en medelålders, gravt överviktig amerikansk man. Förmodligen bränner du det mesta av kalorierna du får i dig, men hur bra mår kroppen? Fast det klart, glass och hamburgare är ju väldigt gott. Och en vill ju verkligen inte bli katabol.

Det händer att crossfitare lämnar sina boxar och hamnar på en plats där endast konventionella gym finns att nyttja. Här uppstår kanske den största schismen mellan oss och "vanligt folk". För, crossfitaren är van att ta plats. Så, att lasta en skivstång och löpa mellan den och gymmets enda roddmaskin kan skapa en hel del frågor hos Britt-Marie, 56, när du lubbar förbi henne. Har du dessutom kastat av dig tröjan/linnet så är risken att Britt-Marie upprört går och säger till i receptionen att det befinner sig en psykopat på gymmet.

Det här var ett litet axplock av de egenheter vi crossfitare har för oss. Men, det är inget vi gör av vilje. Vi är helt enkelt formade av den sport vi älskar, precis som galna fotbollshuliganer och inbitna golfare. Med passion följer lite knasigheter, sådant som är oundvikligt. Men, om vi lovar att inte kasta tröjan på dig kanske du kan ha lite överseende med oss?

För, även solen har ju sina fläckar.


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022