Normalvärden för kroppsfettmängd hos människor i Sverige idag

Mycket tyder på att vi lägger på oss allt mer kroppsfett under vår livstid. Jacob Gudiol presenterar nya data i frågan.

Jacob Gudiol

Då och då stöter man på statistik som är så intressant att den förtjänar en helt egen artikel och för några dagar sedan stötte jag på en studie från slutet av 2014 som presenterade statistik som just passar in i den kategorin (1).

Det man har tittat på i studien är normalvärden när det gäller mängden muskelmassa och kroppsfett i den svenska befolkningen ”idag”. Jag skriver ”idag” eftersom det i själva verket handlar om en sammanställning av data där vissa av mätningarna gjordes på 90-talet, alltså ungefär 20 år sedan nu. Varför detta spelar roll kommer jag att utveckla lite senare men jag tycker att vi börjar direkt med att titta på de data som tas upp i studien.

Här undre kan du se hur mängden kroppsfett i procent förändras mellan olika ålderskategorier i Sverige. Första diagrammen visar kvinnor och andra visar män.

Som du kan se är det en stadig ökning av mängden kroppsfett hos både kvinnor och män i alla fall 1-

De här diagrammen är bra på att visa hur mängden kroppsfett faktiskt ökar ganska stadigt igenom hela livet hos den genomsnittliga svensken och det verkar inte vara någon speciell period under livet då folk går upp mer eller mindre i vikt, i medeltal då. En enskild person kan givetvis lägga på sig extra mycket kilon ett visst år som de sedan inte tappar. För kvinnor vet man även att de tenderar att lägga på sig lite extra vikt under en graviditet som de sedan, i genomsnitt, inte blir av med igen men den effekten försvinner i den här statistiken då det är spann på tio år i varje kategori.

I studien tittade man också på hur mängden fettfri massa och muskelmassa förändrades över tid men där skedde inte några större förändringar förrän efter 60 års ålder. För män handlade det om en minskning på endast 2 kg muskelmassa från 20-29 år upp till 51-61 år och för kvinnor var det ännu mindre förändringar. Detsamma gällde för all fettfri massa vilket då är allting i kroppen förutom just fettmassa.

En sak jag däremot kom på som jag tycker på ett bra sätt visar hur personernas totala vikt samt kroppssammansättning förändras över tid kan du se här under, kvinnor först och sedan män.

Som du kan se i diagrammen här ovanför så är det upp till 61 års ålder i princip bara mer kroppsfett som ger en ökad kroppsvikt. Inverkan från mängden muskelmassa och annan massa är minimal under den här tiden både hos män och kvinnor. Efter 61 års ålder så verkar dock både män och kvinnor tappa en del muskelmassa vilket gör att de går ner något i vikt totalt sett trots att då mängden kroppsfett faktiskt ökar.

Hos både män och kvinnor ökar mängden kroppsfett med i snitt 9 kilo från 20-29 års ålder upp till 75 års ålder.

De här siffrorna är för snälla, det är troligen värre i verkligheten

Ett stort problem med de här siffrorna enligt mig är att de inte är helt rättvisande. Nu kanske du undrar hur de inte kan vara rättvisande då man faktiskt har mätt mängden kroppsfett, muskelmassa och annan massa på de här personerna. Det är alltså inte data där folk själva får rapportera hur mycket de väger vilket ofta kan leda till att folk anger vikter som kanske mer reflekterar vad de önskar att de hade vägt än vad de faktiskt väger.

Problemet med den här informationen är dock att den är insamlad vid en enda tidpunkt. Det är alltså inte samma människor som man har följt från det att de var 21-30 år upp tills att de fyllde 75 år. Så istället för att det är samma personer som blir äldre så är de olika personer i olika åldrar. Det vi får veta är hur mängden kroppsfett varit de senaste åren hos den genomsnittliga svensken i olika ålderskategorier.

Idag är det dock så att mängden överviktiga och feta fortfarande ökar i Sverige. Det betyder att om du hade gjort samma mätningar som de här ovanför om säg 20 år så hade sannolikt alla värden för kroppsfett i alla ålderskategorier varit högre. I alla fall om utvecklingen fortsätter som den gör.

Om du då hypotetiskt tänker dig att människorna som tillhörde kategorin 20-29 år i studien här ovanför återigen är med i den nya studien om 20 år så kommer alltså deras utveckling under dessa 20 åren gå förbi den utvecklingen du kan se i graferna här ovanför.

Så eftersom mängden feta människor i Sverige inte är en stabil siffra så kan du inte använda informationen här ovanför för att på något sätt säga hur mycket kroppsfett de som är mellan 20-29 år idag kommer att ha i framtiden.

Är fetare och fetare naturförloppet för människor?

En fråga man kan ställa sig när man ser diagrammen här ovanför är om det här är en naturlig utveckling för människor? Det är faktiskt inte helt otänkbart att det är så då det utan tvekan sker en hel del förändringar rent hormonellt som borde kunna påverka kroppssammansättningen hos människor. Det är inte heller direkt svårt att hitta anekdoter från lite äldre personer som svär på att det var mycket lättare att hålla vikten när man var yngre.

Som du kan se av datan här ovanför så finns det i alla fall inget i dem som antyder att det skulle vara betydligt lättare att hålla mängden kroppsfett nere under ett visst årtionde av livet så någon slags tröskelålder verkar det inte finnas. Alltså en ålder där det helt plötsligt förändras ganska fort och det ganska fort går över från att vara något ganska lätt till något ganska svårt att bibehålla mängden kroppsfett. Undantaget är då mellan 50-61 år och 75 år där det faktiskt verkar ha hänt något. Det här spannet är dock betydligt större än de tidigare så det kan ju vara en effekt av själva indelningen och inte att det sker något fort rent fysiologiskt.

Men tillbaka till frågan, är det här något som tillhör människans naturförlopp? Den frågan är svår att svara på men jag skulle säga att den information vi har idag talar för att det inte är det. När det gäller mer traditionella kulturer som inte lever som vi gör så brukar deras vikt, midjemått och underhudsfett vara stabil från 20 års ålder för att sen sakta börja minska någonstans kring 50-60 år ungefär (2, 3). Minskningen i mängden kroppsfett som verkar ske hos svensken är alltså mycket möjligen något som är ”naturligt” medan den ökning som sker i mängden kroppsfett snarare verkar vara en effekt av miljö, livsstil och matvanor.

Summering

Ju äldre grupp av svenskar du tittar på desto mer fett tenderar de att bära runt på samtidigt som mängden muskelmassa och annan fettfri massa inte förändras något nämnvärt förrän upp emot pensionsålder ungefär då en viss mängd muskler verkar försvinna.

Troligen är förlusten av muskelmassa något som alltid har skett hos personer som kommit upp i högre ålder medan ökningen av fettmassa som verkar pågå konstant efter tonåren är någonting ganska nytt. I alla fall verkar vissa kulturer som inte lever inte ha den utvecklingen och ser man tillbaka rent historiskt så är det ingen tvekan om att utvecklingen inte var lika markant som den är idag, folk vägde ju mindre förr än vad de gör idag och det mesta av viktökningen är fettmassa, ingen tvekan om det.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023