Stil och hyfs, oavsett hållning

Få ämnen berör lika intensivt som kost, övervikt och fetma. Och det på både gott och ont.

Lorena Gustavsson

Av de många utbildade och högskoleduktiga inom träning, kost och hälsa blir ett ytterst begränsat sällskap talespersoner för sin vetenskap. Inte sällan seglar dessa tappra själar i karismatisk motvind och som om det inte vore nog blir deras skepp regelbundet kapade av pseudovetenskapens många Jack Sparrows‌ , som oblygt vinglar fram i äkta Johnny Depp‌ -manér, säger någonting dräpande sensationellt vars andemening är motsatsen till det nutritionsvetaren precis sa. och tar sedan över rodret utan att blinka. När de väl tagit en vetenskapligt underbyggd skuta i besittning kommer de att förvanska den på ett högst inbjudande men totalt missvisande sätt. Lycksökarna kommer att charmas av det snygga, slimmade skrovet och voila! Här har du alltså ett kryssningsfartyg för nyfrälsta i sensationsvetenskapens heliga läror.

Alla dessa marina anspelningar kom sig helt enkelt av att jag råkade överhöra att en inte helt okänd kryssningsfirma tillhandahåller konferensseglatser till Åbo‌ tur och retur för anhängare till en av våra mest folkkära dieter. Tillåt mig, med risk för att trampa på någons ömma tå avstå från att berätta om graden av deppighet jag finner i det konceptet. 

Dieten i fråga har en väldigt bra stab med medievänliga förespråkare. Det är smart. Hur enkelt är det inte att överglänsa en trött myndighet för ett gäng karismatiska män och kvinnor av folket. Alla älskar väl underdogs? Fett bra? Nej förrsten, jag ska inte slösa din och min tid på att skriva ner LCHF‌Tyngre‌ . Vad ska det tjäna till? I'm preaching for the choir.‌ De redan frälsta. Vi har vårt eget prästerskap. Vi har till och med två heliga skrifter, Forma Kroppen Och Maximera Din Prestation och Skitmat. Själv är jag en helt vanlig Tyngreföljare i fråga om vem jag anser har "rätt" vilket i praktiken innebär ungefär att jag kommer betrakta gluten och laktos som mat tills motsatsen är bevisad bortom allt rimligt tvivel, men i det fallet, kommer jag att vara beredd att uppdatera min ståndpunkt. Sunt förnuft kallas det på mammas gata, vetenskapligt förhållningssätt på universiteten. 

Utöver skrifter på papper och skärm hör vi regelbundet vår sekulära ärkebiskop föra predikan i radion. Nu senast talades det en hel del om en viktig men lite bortglömd aspekt av genetikens roll. De flesta om lyssnat vet att vissa har "tjockisgener" men det är lätt att glömma bort att även sådant som förmågan att bestämma sig har en genetisk komponent. Arv och miljö samspelar tveklöst när det gäller övervikt och jag tänker att det kanske är extra viktigt att lyfta fram en lite mer nyanserad del av folkhälsovetenskapen i fitnessvärlden, eftersom många här tycks tro att hälsa bara handlar om att "bestämma sig", att allt löser sig med tillräckligt många motivational quotes.

Det är alltid bra att kunna backa upp sina påståenden med evidens. Däremot blir det lätt kontraproduktivt att ägna sig åt den vetenskapliga moralism som många i mitt hemmalag anammat. Även en person som anser sig vara ateismens främsta företrädare kan likaväl bli den ivrigaste och galnaste fundamentalist när det kommer till att försöka bekräfta sin människosyn, i det här fallet med forskning. När det gäller laddade ämnen likt det som togs upp i radion, personer med fetma som inte späker sig halvt till döds till exempel, kan den sagda vetenskapsmoralen bli rätt sunkig. I värsta fall kokar den ner till rent hat. Min hypotes är att förvandlingen från fakta till förakt sker i följande tre steg: 

Steg 1‌ - Det finns övertygande evidens för de negativa konsekvenserna av fetma och inaktivitet.

Steg 2‌ - Den vetenskapligt orienterade hälsomoralisten använder forskning för att tillskriva individer som faller under kategorierna i punkt 1 osmickrande personlighetsdrag. Det kan handla om slöhet, oförmåga och icke-produktivitet. Ingen hänsyn tas till att studier ofta är gjorda för att säga någonting om hälsa på populationsnivå. 

Steg 3‌ - Vetenskapsmoralistens slutsats blir: den som är "fit" när, den som är fet tär.

När en upprörd vetenskapsmoralist nått steg tre kan det bli, ursäkta franskan, jävligt nasty‌ . Det vet alla som någonsin har besökt internet. Man ser inte med blida ögon på när en individ med fettprocent en bra bit över siffran för myndighet, oftast kvinnlig, träder fram och har mage att inte späka sig. Om hon dessutom talar om det som en frigörelseprocess går folk mer b-a-n-a-n-a-s än Gwen Stefani och undrar ilsket hur hon bara vågar? Att hon inte skäms? Hon kommer att få höra mycket glåpord men också att hon uppmuntrar till ohälsa, vissa kommer lägga an en så kallad omtänksam ton och berätta att de faktiskt bara bryr sig om personens och hennes medmänniskors hälsa men det ligger fortfarande ett förakt under ytan. Fetma provocerar, helt enkelt för att alla vet att tlllståndet inte är att rekommendera. Samtidigt är förståelsen för mekanismerna bakom problematiken låg. Det kan säkert ligga nära till hands för en som aldrig varit överviktig att tro att det bara är att rycka upp skeden ur Nutella‌ -burken och sätta iväg till gymmet. De som till äventyrs tror det bör känna till tre saker: 

Nummer ett‌ : Alla, jag lovar er, a l l a överviktiga vet vad som borde göras, de vet de till och med mer än andra. För det är det enda de får höra hemma, i skolan, på jobbet, på internet, på TV, på radio, överallt. Anledningen till att jag törs uttala mig är för att jag känt det här trycket tydligt förr när min BMI-siffra låg närmare din skostorlek än ditt antal familjemedlemmar.

Nummer två‌ : Anledningarna till att det inte bara är att "äta mindre, träna mer"‌ har ganska lite med "svagsint personlighet"‌ att göra. Alla har sin DNA-uppsättning iordningställd från dag ett på jorden, med mer eller mindre risk att utveckla övervikt och fetma. Epigenetik, alltså genetiska "egenskaper"‌ som aktiveras av vår miljö och livsstil spelar sjukt stor roll. Läs vidare här och lyssna här om det. Utöver det har vi en psykologisk aspekt, det är enkelt uttryckt ganska skönt att äta högbelönande mat som ökar de signalsubstanser vi upplever välbehag av. Det dämpar den ständiga oron som många överviktiga och feta tråkigt nog bär på. Tyvärr gör ju den typen av stresshantering bara att den onda cirkeln sluts. Observera, det här påståendet har jag inget från PubMed‌ som backar upp, men om jag minns mina första femton år rätt så bör det nog stämma ändå.

Nummer tre‌ : Du ska egentligen inte behöva förstå punkt 1 och 2 för att inte se ner på överviktiga. Var bara snäll och respektfull ändå.

Vad säger hon egentligen? Ska ingen behöva ta ansvar för nånting? Ska alla bara släppa taget? Har body positive - och fat acceptancerörelsen rätt?

Såhär, vi behöver ha förståelse för att det är olika tufft för olika personer att vara "i form"‌ och hålla normalvikt. Även om du som alltid varit smal, tränad och aktiv inte tror det, så kan den som kämpar med sin fetma har tio gånger bättre koll än du men gener spelar roll. Och miljön vi lever i uppmuntrar oss tyvärr att låta stenåldershjärnan leva rövare 24/7. Så om du verkligen vill hjälpa någon här, sluta då raljera om valfrihet och att det är ett svaghetstecken att inte kunna stå emot godiset vid kassorna. Det här är ingen tävling i disciplin, det handlar om folkhälsan. Det är med andra ord ganska viktiga saker och verkar onekligen som att de stora förändringarna måste ske genom förändringar i vår miljö. Det kan vara på sin plats med läskskatt som de kör med goda resultat i bland annat Mexico‌ , kanske också en justering av vart du plockar ditt lösgodis i affären. Med det sagt kan det ändå passa sig att lyfta upp och peppa alla att göra så gott de någonsin kan istället för att stressa och skuldbelägga de som inte riktigt får till det. Vi kommer inte kunna förvandla alla till supertaggade #jagtogbeslutet‌ -människor, men vi kan alltid göra det lilla på individnivå. Trots att ingen kan göra allt kan du vara en kraft i rätt riktning, oavsett vad Gabriel Wikström‌ har för planer. Kom ihåg det där klassiska uttrycket "Strong people don't put others down - they lift them up".‌

När det gäller fat acceptance‌ och body positivity‌ så är det hela mycket känsligt så jag ska försöka att ha en åsikt utan att raise hell‌ . Det goda med rörelsen är att jag av hela mitt hjärta uppskattar initiativet att bekämpa det förakt som faktiskt finns där ute. Vi har, handen på hjärtat, alla sett det. Så det existerar åtminstone på någon nivå. Rörelsen hävdar att det är strukturellt och det skulle inte förvåna mig om det i många fall är svårare att få jobb, bli tagen på allvar och behandlas med respekt om man inte har en kropp nära idealet. Det är naturligtvis helt förkastligt. Ingen och jag menar det, i n g e n ska behöva oroa sig över en sån sak som att röra sig i offentligheten på grund av sin kroppsform. En överviktig person blir dessutom mindre benägen att delta i träningssammanhang, må det vara gymmet eller skolidrotten. Det skapar ett moment 22 som vi vill undvika. Det är enbart positivt om folk bär sin kropp med stolthet oavsett hur hälsosam den är just idag, jag tror att fat acceptance-rörelsen kan bidra till det. Det som är lite tråkigt är när hälsofrågor förväxlas med så kallad fat shaming. Det finns naturligtvis ingen poäng med att gå in på en blogg med tema kroppspositivism och näthata, däremot är det bäst om sakliga uttalanden från kunniga inom folkhälsa, nutrition och fysiologi inte tolkas som påhopp och skuldbeläggande för att sedan avfärdas.

Det kan också bli lite knas när det fåtal forskningsresultat bekräftar att det skulle vara mer hälsosamt med lite övervikt lyfts fram över all annan vetenskap som bevisar motsatsen. Det vill säga, cherry picking, att välja ut studier som bekräftar ens intressen ger en missvisande bild av läget. Visst har vi alltid lite comfirmation bias när vi bedömer korrektheten i ett påstående eller en studie. Det har alla, men det ska inte leda till spridandet av en egen tolkning som någon slags officiell sanning. En väl genomförd studie är så objektiv den kan bli, låt det fortsätta vara så.

Vad det lider kommer vi behöva inse att vissa kämpar i motvind när det kommer till att styra kroppen. Det finns ingen studie i världen som rättfärdigar att se ner på någon av det skälet. Där du begåvats med fördelar har du ett gyllene tillfälle att finnas där för andra. För på precis samma sätt kommer du behöva deras support en vacker dag, i något helt annat sammanhang. 

Så vad sägs om att vi i fitnessvärlden som alltid ska envisas med att sätta mål siktar på att bemöta både vetenskap och människor med största respekt? Det känns fakiskt som ett rätt schysst #lifegoal‌ .



Liknande artiklar
Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023