Tre set är nästan lika bra som nio

Hur mycket träning är egentligen optimalt för maximal tillväxt? Än en gång har Jacob Gudiol tittat på ämnet.

Jacob Gudiol

Jag har skrivit en hel del kring träningsvolym tidigare här på Tyngre där jag summerat det viktigaste i inlägget Dubbel träningsvolym ger inte dubbel effekt. Huvudbudskapet är att allt eftersom du tränar mer så kommer träningseffekten av den ”extra” träningen att minska. Du får alltså mindre och mindre tillbaka av mer träning. Efter en viss volym är det till och med så att träningseffekten blir negativ, vilket egentligen alla vet – du kan bli övertränad av för mycket träning.

Hur som helst publicerades en artikel precis kring jul som på ett bra sätt visar på den första av de här effekterna i en långsiktig studie (1). Det man har undersökt här är effekten av ett, tre eller fem set med tior per övning. Dock utförde försökspersonerna flera övningar som involverade samma muskelgrupp.

De övningarna som utfördes i träningsprogrammet

I praktiken blev det mer ett upplägg där man körde 2-3 set för musklerna i benen och 2-3 set för pressmusklerna på överkroppen. Ryggen tränades nästan inte alls. Det handlar alltså om totalt ungefär 25 , 75 eller 125 repetitioner för varje muskelgrupp vid varje träningstillfälle. Träningen genomfördes tre gånger i veckan i totalt sex månader.

Deltagarna i studien var otränade när det gäller styrketräning men de tillhörde armén och var vana vid kroppsövningar likt armhävningar, chins, situps och liknande. Så det här är en studie på tränade personer men samtidigt noviser när det gäller styrketräning.

Resultatet när det gäller styrkeökningar i fyra olika övningar kan du se här under.

Som du ser är det väldigt liten skillnad mellan grupperna i deras träningsresultat. Få av skillnaderna var också statistiskt signifikanta, men gruppen som utförde fem set per övning blev starkare i axelpress och latsdrag. I axelpress ökade också gruppen som utförde tre set per övning signifikant mer än gruppen som utförde ett set.

‌I axelpress ökade också gruppen som utförde tre set signifikant mer än gruppen som utförde ett set.

Även i bänkpress var skillnaden signifikant och de som utförde tre eller fem set per övning ökade mer än gruppen som utförde ett set, men som du kan se är den absoluta skillnaden inte särskilt stor.

Vad visar då den här studien?
‌Den här studien är lång jämfört med de flesta andra studier. Att studien är lång är bra då den har möjlighet att visa på små skillnader mellan olika träningsupplägg. Som du kan se ovan är skillnaderna mellan att utföra fem set per övning istället för ett enda set per övning ganska små för personer som är relativt ovana vid styrketräning.

Det fanns ändå en liten effekt av fler set per övning i den här studien och det är också vad tidigare studier på området visat (2). Skillnaderna är däremot inte så stora som många tror. Jag skulle dock tro att skillnaden blir lite mer tydlig om du har personer med vana vid styrketräning med i studien.

Men som jag påpekat ett antal gånger nu är det av allt att döma viktigare att träna en muskel ganska ofta istället för att träna den mycket och lite mer sällan. Så bättre med tre set per träning och sedan tränar du muskeln tre gånger i veckan, än att du kör nio set per muskel och sen blir det bara ett pass i veckan för den muskeln.

Båda sätten fungerar dock för att bygga muskler givetvis. Men träning oftare är av allt att döma aningen bättre.


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023