Proteinpulver gav bättre VO2max och mindre fettmassa vid konditionsträning

Ny studie indikerar att i princip alla idrottare skulle kunna dra fördel av ett ökat proteinintag.

Jacob Gudiol

Inom styrketräningsvärlden har protein alltid varit en av de huvudsakliga sakerna som diskuterats i kosten. Det kommer troligen naturligt från att muskler mestadels består av protein och vätska och eftersom det är mer muskler som de vill bygga så drog man snabbt kopplingen att mer protein kanske kan hjälpa musklerna att växa snabbare.

Idag finns det också gott om evidens för att ett högre proteinintag än det som de flesta personer har i Sverige idag kan bidra till snabbare resultat vid styrketräning. Den som är intresserad av protein vid styrketräning kan t ex läsa mina texter, För lite protein ger sämre träningsresultat, Proteinbehov för dig som vill bygga muskler och Hur mycket protein behöver kvinnor som styrketränar?.

Den anpassning som sker i kroppen från konditionsträning är annorlunda än den som sker vid styrketräning och varken aktiva konditionsidrottare eller forskare har sett någon större anledning att tro att mer protein skulle kunna vara en fördel.

Det är också så att konditionsidrottare generellt sett gör av med betydligt mer energi i sin träning jämfört med styrkeidrottare och de kommer därför också att äta mer mat överlag. Ett större matintag överlag innebär också vanligen att det totala proteinintaget ökar. Lägg till att konditionsidrottare också ofta väger mindre än styrkeidrottare och resultatet blir att många konditionsidrottare kan ligga ganska högt i sitt proteinintag varje dag ändå. Särskilt när du räknar på mängden protein per kilo kroppsvikt.

Jag skulle tro att det är på grund av dessa faktorer som det i mångt och mycket saknas data på hur proteinintaget kan påverka effekten från konditionsträning. Det har funnits några enstaka sämre kontrollerade studier med antingen få deltagare eller där man haft nybörjare som endast fått råd om träning utan att man faktiskt kontrollerat att träningen har blivit av.

För några dagar sedan publicerades dock den första välkontrollerade studien på konditionsträning och proteintillskott och dess resultat är verkligen intressant (1).

10 veckors konditionsträning med proteintillskott eller placebo
Upplägget på den här studien är väldigt rigoröst. Studien är förregistrerad och deras primära utfall i förregistreringen är också det som de redovisar som primärt utfall i artikeln. Du som brukar läsa mina texter vet att båda de här sakerna är viktiga faktorer om vi ska kunna säga att den effekt som har visats i själva verket är en effekt eller någonting som bara har uppstått av slumpen.

Totalt 40 personer fullföljde den här studien där 19 stycken var slumpade till proteingruppen och 21 stycken till placebogruppen. Alla dessa deltagare fick utföra konditionsträning över 10 veckor med totalt 28 träningspass som alla var övervakade.

Deltagarna var unga och fysiskt aktiva från början vilket bland annat visar sig i att de hade en maximal syreupptagningsförmåga kring 50 ml/kg/min vilket är okej värden och en bra bit över de som du normalt finner hos personer som inte tränar någonting alls.

Själva träningen i studien var väldigt enkel och bestod av kontinuerlig cykling i 60 minuter. Intensiteten bestämdes baserad på deltagarnas puls och skulle vara på ”hög intensitet” enligt rekommendationerna för fysisk aktivitet. Det innebär en puls på ungefär 80 procent av max eller omkring 14-16 på Borgs RPE skala.

Efter varje träningspass och även innan läggdags så skulle alla deltagarna dricka en drink. Denna drink innehöll mestadels protein för proteingruppen och mestadels kolhydrater för kontrollgruppen. Varje proteindryck gav totalt 29 gram protein i form av kasein till deltagarna i proteingruppen och 26 gram kolhydrater för kontrollgruppen.

Drinkarna var i övrigt utförda så de hade samma konsistens och smak. Deltagarna fick gissa efter studien vilken typ av drink de hade fått och varken proteingruppen eller kontrollgruppen gissade bättre än slumpen vilket tyder på att de inte hade någon aning om vad de faktiskt hade druckit.

Tester före, mitt i, och efter träningsperioden
Tre gånger under studiens gång fick alla deltagarna utföra en rad tester.

Några av de sakerna man undersökte var:

  • Maximal syreupptagningsförmåga (VO2max)
  • Prestationen på 10 km cykling
  • Kroppssammansättning med hjälp av DEXA
  • Muskelbiopsier där man sedan tittade på flera olika saker
  • Blodprover
  • Deltagarna fick även skriva kostdagbok och rapportera om sin fysiska aktivitet

Studiens resultat – en extra boost från högre proteinintag
När det gäller de sakerna man testade i blodproven och med muskelbiopsierna så fann man förändringar men ingenting som skiljde grupperna år så jag kommer inte att gå in på dem mer. Det intressanta är däremot resultatet för de andra testerna.

En proteindryck höjde det totala proteinintaget
Enligt kostdagböckerna så åt gruppen som fick en placebodryck ungefär 1,3 gram protein per kilo kroppsvikt och dag under studietiden. Det intaget var detsamma före, under och efter träningen.

Här ska vi dock tänka på att denna gruppen även fått i sig en massa kalorier från placebodrycken de fått. Om de inte fått i sig kalorier från den så är det ju möjligt att de istället valt och äta annat som faktiskt hade gett lite mer protein så möjligen hade en kontrollgrupp utan placebodryck hamnat något högre än 1,3 gram?

Själva siffran 1,3 gram låter däremot ganska rimliga sett till vad folk annars rapporterar för proteinintag. Här har ju deltagarna adderat till ett träningspass tre gånger i veckan men om du inte är väldigt vältränad så blir det inte någon större effekt på det totala kaloriintaget över en vecka från det.

Om vi lite grovt räknar på att de normalt sett äter 2500 kcal per dag och att de via träningen höjt sitt kaloribehov med runt 1800 kcal i veckan så blir det endast en ökning med 10 procent i kaloribehov. Då gemene man äter omkring 1,2 gram protein per kilo kroppsvikt och så borde inte det totala proteinintaget öka med mycket mer än 0,12 gram per kilo kroppsvikt och dag.

För proteingruppen så hamnade proteinintaget naturligtvis högre. De fick i sig ungefär 1,7 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Även det här är en siffra som stämmer ganska bra överens med vad man kunnat se i tidigare studier när man gett proteinpulver efter träningen till personer som styrketränat.

Gruppen som åt mer protein fick större ökningar i syreupptagningsförmåga
När det gäller de mer intressanta testerna i den här studien så såg man positiva effekter från det ökade proteinintaget. Deltagarna som fick extra protein höjde sin VO2max från 49,9 till 54,9 ml/kg/min medan gruppen som fick en placebodryck höjde sig från 50,8 till 53,9 ml/kg/min.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop

Man fann även positiva förändringar när det gäller kroppsammansättning i proteingruppen. De minskade sin fettmassa med 1,2 kg medan de ökade på sin fettfria massa med 1,5 kg. Motsvarande siffror för placebogruppen var en minskning i fettmassa med 0,2 kg och ökning i fettfri massa med 0,4 kg.

Ingen effekt på den faktiska prestationsförmågan
När det gäller deltagarnas faktiska prestationsförmåga på 10 km cykling så fann man ingen skillnad mellan grupperna efter de 10 veckorna. Forskarna själva skriver att detta möjligen kan ha berott på att de haft för få deltagare i studien för att kunna se en sådan effekt efter endast 10 veckors träning.

Prestationsförmågan på 10 km cykling var rapporterat som ett sekundärt utfall i studien och de hade gjort beräkningarna för antalet deltagare baserat på att de främst ville undersöka en effekt i VO2max så de kan mycket väl vara så att detta är förklaringen. Det är ju också svårt att förklara varför en större ökning i VO2max inte skulle visa sig i en större förbättring i prestationen på sikt.

Tyvärr har forskarna bara redovisat förändringen i cykeltestet i stapelform så det är svårt att se om det finns några trender i datan. När jag zoomar in och försöker leta efter det så är det möjligt att där finns en trend till en fördel för proteingruppen. Du får avgöra själv.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop

Varför gav mer protein större ökningar i VO2max?
I diskussionsdelen till artikeln så spekulerar även forskarna kring orsakerna till att VO2max ökade mer i proteingruppen. Deras främsta hypoteser utifrån vad de hade testat var ökningarna i fettfri massa vilket troligen främst speglar ökningar i muskelmassa. De såg även en trend mot en ökad oxidativ kapacitet i musklerna efter muskelbiopsierna även om den inte var statistiskt signifikant.

Förutom dessa två effekter så kan även ökningarna ha skett i form av ett starkare hjärta eller ökad blodvolym men dessa två faktorerna mätte man inte i studien.

Summering och mina tankar
Det här är verkligen en bra studie. Den är väl kontrollerad, tydligt rapporterad och man har följt sin förregistrerade plan bra. Trots det är så är det här endast en studie. Det här är ett resultat som behöver replikeras av andra forskare innan det går att börja ta det här som någon typ av sanning.

Resultatet öppnar dock upp för en hel del frågor, tycker jag. Precis som vid styrketräningsstudierna så kommer frågan kring om det är tajmingen av protein efter träningen eller ett högre proteinintag totalt sett som stått för effekten här? Mest troligen är kommer i alla fall det mesta av effekten från det totala proteinintaget.

Om vi antar att det är det totala proteinintaget så blir istället frågan hur stort proteinintaget behöver vara för att en konditionsidrottare ska få största effekten? I den här studien jämförde man ett rapporterat proteinintag på 1,3 g/kg/dag mot 1,7 g/kg/dag. Vid styrketräning har man visat att när det i alla fall gäller muskeltillväxt så verkar effekten från mer protein börja plana av någonstans där kring 1,7 gram. Är det samma siffra som gäller för konditionsträning? Eller kanske intaget kan vara något lägre? Samtidigt kanske det är så att det blir ännu bättre med ett ännu högre proteinintag?

Det här resultatet får mig också att börja fundera kring alla andra idrotter där ute. Att protein skulle kunna hjälpa vid styrketräning var inte en särskilt vild gissning. När jag brukar föreläsa om proteinintag för idrottare så brukar jag uttrycka mig i form av kraftidrottare när jag säger att intaget bör ligga upp emot kanske 2 g/kg/dag. Den här studien antyder att jag möjligen borde säga samma sak om konditionsidrottare och skulle det visa sig att det gäller för dem så skulle jag gissa på att det troligen kommer att gälla nästan alla idrottare. För de flesta idrotter förlitar sig på uthållighet eller styrka på något vis.

Min gissning är att det här resultatet kan sätta fart på forskningen på området protein och konditionsträning ganska mycket så om några år har vi förhoppningsvis bättre svar på alla de här frågorna.

En sista poäng som jag tycker är bra att lyfta fram här är att extra protein i samband med träning gav en ökning i fettfri massa och en minskning i fettfri massa. Det är ett resultat som du ser ganska genomgående även i styrketräningsstudier där en grupp får extra protein. Att det skulle bli så här vid konditionsträning kan jag tycka inte är särskilt förvånande (jag har i och för sig fördelen med att dra mina slutsatser när resultatet är känt).

Det är vanligt när man läser artiklar om extra protein vid träning att ett argument emot att folk ska använda sig av proteintillskott eller försöka äta mer protein att människor skulle bli feta av det eftersom de stoppar i sig mer kalorier. Om allting annat förblivit som tidigare och du bara adderat till kalorier från protein så hade det påståendet kunnat vara sant. Men så fungerar det inte i praktiken. När människor får i sig kalorier från en sak så kommer de spontant att förändra vad de äter i övrigt. Den här studien, och många studier tidigare vid styrketräning, visar att om du ger personer extra protein vid ett tillfälle så kommer de att äta mindre sen. Många gånger blir den slutliga effekten en faktisk viktnedgång.


Liknande artiklar
Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Protein blir väldigt sällan till fettmassa

Jacob och Erik diskuterar två olika artiklar den här veckan. Först ut är en text i nyhetsbrevet FodFix som handlar om förändringar på FDA de senaste veckorna.

25 feb. 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Kosttillskott för hälsa

Som en fortsättning på förra veckans avsnitt där Jacob och Wille diskuterade kosttillskott för prestation så diskuteras nu kosttillskott för hälsa.

12 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

Äter du för lite – och därför inte går ner i vikt?

Har du hört att om du äter för lite så slutar du gå ner i vikt? Att kroppen hamnar i svältläge och håller fast vid fettet? Det låter dramatiskt, men är det sant?

3 feb. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Topp 5 populäraste kasein-smakerna 2024

Vi gör bokslut och kan nu med facit i hand berätta att det här var de 5 populäraste kaseinprotein-smakerna på tyngre.se 2024.

Viktor Söder

13 jan. 2025

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023