Vad händer om du äter mer eller mindre än du behöver?

Den femte och avslutande delen i ämnet energibalans.

Jacob Gudiol

Då var det dags för den femte och sista delen kring energibalans. I första delen fick du lära dig hur formeln för energibalans ser ut när du utvecklar det enkla energi in – energi ut, och i efterföljande delar har du sedan fått lära dig mer om de olika delarna.

  • Del 2 handlade om hur mycket energi du verkligen får i dig från maten du äter
  • Del 3 handlade om energi du förbrukar i vila och när din kropp arbetar för att bryta ner maten du äter
  • Del 4 handlade sedan om energi du gör av med i form av fysisk aktivitet, både medveten och omedveten.

I de här tre delarna har du också fått lära dig att de olika delarna av ekvationen påverkar varandra. Äter du mindre energi så kommer till exempel din energiförbrukning både i vila och i form av fysisk aktivitet att sjunka.

I den här delen kommer vi istället att titta på vad som händer om du verkligen äter mer eller mindre energi än du förbrukar. Vad händer då med överskottet? Det kan låta som en enkel fråga och de flesta hade nog svarat att det blir till mer eller mindre fett på kroppen men riktigt så enkelt är det egentligen inte. Däremot är det till stora delar rätt och i praktiken fungerar det oftast bra att tänka på det så enkelt. Men om du vill få bästa möjliga resultat vid en viktnedgång eller viktuppgång kan det vara värt att fundera lite längre på det hela.

När du äter för mycket beror effekten på vad du ätit för mycket av
‌ Alla kaloriöverskott är inte skapta lika. Om du en enskild dag skulle äta för mycket energi kommer det att ske olika saker beroende på vad du huvudsakligen åt för mycket av. Om ditt kaloriöverskott huvudsakligen består av kolhydrater kommer dessa kolhydrater att nästan uteslutande lagras in som glykogen eller förbrännas som extra värme. Glykogen är din kropps sätt att lagra ett överskott av kolhydrater och om glykogenlagren väl skulle bli fulla kan kroppen antingen göra om kolhydraterna till fett eller förbränna dem som extra värme. Att göra om glukos till fett är en process som kräver en del energi och även tillgång till ett antal enzymer som kroppen normalt inte har särskilt mycket av. Så därför blir en hel del av kolhydraterna till extra värme, din kropp har helt enkelt inte förmågan att göra något annat med dem.

Allt det här ovanför är dock beroende av att du äter mycket kolhydrater och lite fett. Om du till exempel skulle äta 1500 kcal fett och 2500 kcal kolhydrater och hamna på ett överskott på 1000 kcal så kommer i princip 1000 kcal från fett att lagras in som fett. Orsaken är helt enkelt för att din kropp då kommer att prioritera att använda glukos som bränsle och fettet kan den då istället lätt lagra in i dina fettlager. Mer om det här hittar du i inlägget Vad händer när dina glykogenlager blir fulla?.

Så vill du se till att du lagrar in minimalt med fett av en dags ordentligt kaloriöverskott så ser du till att du äter väldigt lite fett den dagen. Tyvärr fungerar troligen inte det här knepet över längre tid då din kropp efterhand kommer att uppreglera alla processer som krävs för att göra om kolhydrater till fett. Din kropp blir alltså efter ett tag bättre på att lagra in ett överskott på kolhydrater som fett.

Kvalitén på maten kan sannolikt också inverka på effekten av ett överskott men dessa effekter är mer hälsomässiga. Fettet som lagras in kan till exempel lagras in mer kring buken vilket ger sämre hälsovärden och liknande.

Proteinet har störst effekt
‌ Även om där som sagt finns en skillnad mellan kolhydrater och fett är det ingen tvekan om vad som har störst inverkan på vad som händer med ett kaloriöverskott. Hur mycket protein du äter har en stor effekt på vad som händer när du äter för mycket.

Protein är, som du säkert redan känner till, byggstenarna till att öka i fettfri massa. Det som många däremot inte känner till om protein är att det också fungerar som en form av cellsignal i din kropp. När du äter protein bryts det ner till aminosyror och vissa av dessa aminosyror, främst en som heter leucin, kommer när den kommer ut i ditt blod att börja signalera till dina muskler att börja bygga. Så förutom att protein är själva byggstenarna så är protein också signalen för kroppen att börja använda byggstenarna.

En annan sak med protein som gör att den sticker ut jämfört med kolhydrater och fett är att din kropp i princip inte har något lager alls för att lagra protein. Det kan finnas små pooler av aminosyror här och där och i blodet finns det också en del men den absoluta mängden är väldigt liten. Det innebär att om du äter en massa protein och din kropp inte kan använda det som byggstenar så finns det bara två andra vägar för proteinet. Den ena vägen är att proteinet bryts ner och förbränns som energi och den andra vägen är att proteinet bryts ner till glukos som i sin tur sen konverteras till fett. Som du redan vet är vägen glukos -> fett något som sker väldigt sällan. Vid ett proteinöverskott är det inte bara den vägen som behöver aktiveras utan proteinet ska också konverteras till glukos först. Alla aminosyror kan inte heller konverteras till glukos. Resultatet blir helt enkelt att du i princip inte kommer lägga på dig mer fett av att äta mer protein.

Precis som när det gäller att äta mycket kolhydrater så finns det dock även här ett observandum. Skulle du äta mycket fett samtidigt som du äter mycket protein kommer mer av det fettet du äter att lagras som fett eftersom din kropp då kommer förbruka mer protein som energi. Effekten är däremot inte lika stor när energiöverskottet är protein och resultatet blir helt enkelt att du kommer bli mindre fet av ett kaloriöverskott om din kost består av mycket protein jämfört med lite (1). Samtidigt som du blir mindre fet kommer du också att lägga på dig mer muskelmassa eftersom din kropp får en starkare anabol signal samtidigt som du ger den gott om byggstenar att arbeta med (2).

Hur påverkar vad du äter effekten av ett energiunderskott?
‌ Om du hamnar på ett energiunderskott är effekten av mindre eller mer kolhydrater eller fett av allt att döma minimal. De extra kalorier som din kropp behöver för att kunna få kroppen att fungera och förflytta dig under dagen kommer den att i huvudsak ta från dina fettlager oavsett. Det finns dock ett möjligt litet undantag och det är om du under en kort tid, kanske 1-3 dagar väljer att inte äta några kolhydrater alls. Din kropp behöver glukos i blodet för att kunna fungera och överleva och om du inte äter några kolhydrater alls kommer din kropp att bli tvungen att bilda egen glukos. Den huvudsakliga källan till denna glukos kommer då att bli protein. Det kan vara både protein som du äter och protein som kroppen tar genom att bryta ner din fettfria massa, främst muskelmassan.

Precis som när det gäller överäta kolhydrater så kommer din kropp också att till stora delar att kompensera för det här över tid med. Om du äter väldigt lite kolhydrater över en längre tid kommer du efterhand bli mycket bättre på att använda fett som energi samtidigt som din kropp också börjar producera en alternativ energikälla från fett kallad ketoner. I den här situationen kommer ditt behov av kolhydrater att vara väldigt litet och mängden protein som bryts ner till glukos kommer därför också att bli väldigt liten.

Återigen är protein det allra viktigaste
‌ Precis som vid överätning är mängden protein du äter betydelsefull vid ett kaloriunderskott. Effekten är mer eller mindre den samma. Om du äter för lite protein kommer du att tappa mer muskler och mindre fett än nödvändigt vid ett kaloriunderskott (3). Vid ett kaloriunderskott är det däremot mer osäkert om det finns något att vinna i att verkligen överdriva proteinintaget. Troligen kommer mer protein efter det att du fått i dig tillräckligt för att skicka anabola signaler och fungera som byggstenar inte att ge någon större extra effekt. Det är möjlig att det skulle kunna ge dig möjlighet att äta lite mer kalorier och ändå hamna på ett underskott men det är spekulationer.

Hur mycket är då tillräckligt med protein? Det mesta pekar på att omkring 2 gram per kilo kroppsvikt och dag är tillräckligt.

Summering
‌ Det är alltså inte ens så enkelt att ett kaloriöverskott på 500 kcal verkligen blir 500 kcal extra fett på kroppen. Beroende på vilka kalorier du får i dig kommer effekten på din kropp att skilja sig. Protein är utan tvekan den makronutrient som har störst effekt och överlag är det så att mer protein är bättre, oavsett som vi pratar energiöverskott eller energiunderskott. Någonstans finns det säkert ett tak för hur protein du kan äta men det ska en hel del till för att du ska nå dessa nivåer vilket jag har skrivit om i inlägget ”Kan man äta för mycket protein?” här på Tyngre.

Allt är tyvärr inte super med protein och det kan vara bra att känna till att det generellt är så att det som är anabolt och bra när du vill bygga muskler inte är bra för en långsiktig hälsa. Anabolt innebär i praktiken att din kropp bygger upp sig själv och det innebär fler celldelningar och andra kemiska reaktioner i kroppen. Ju fler av dessa som sker desto större blir risken att något kommer gå fel någon gång. Vill du maximera dina odds för att leva länge ska du alltså äta ganska snålt med protein samtidigt som du i princip aldrig äter mycket kalorier. Du kommer vara smal och svag för evigt vilket inte direkt heller är kul. Så du får väga livskvalité mot livslängd och tänka på att du inte behöver vara extrem i allt.

Här hittar du övriga delar av den här artikelserien:

[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023