Träning ska inte alltid vara kul

Är din träning alltid kul och bekväm? Då kan det vara dags att komma ur komfortzonen.

Daniel J Larsson

Du ska välja en träningsform som du tycker är kul, brukar det heta. Låter spontant både klokt och relevant, eftersom du då troligtvis i högre utsträckning kommer fortsätta med träningen. Men hur smart är det egentligen att använda den retoriken? Jag har själv, precis som många andra, använt mig av den frasen till personer som ska komma igång med sin träning. Men jag försöker numera uttrycka mig på annat sätt. För när folk väljer träning enbart efter vad som är kul så väljer de sällan träningsformer eller upplägg som tar dem närmre sina mål. Låt mig förklara. 

Att träna någonting är naturligtvis bättre än att inte träna alls. Det vet alla. Men påståenden likt ”träningen som blir av är den bästa träningen”‌ eller att”träning alltid ska vara kul"‌ är påståenden jag inte helt håller med om. Naturligtvis är det bra för människors hälsa att röra på sig, och helt otränade individer kan få goda hälsoeffekter bara genom att helt enkelt röra på sig mer. Men vill du mer än så, har du specifika mål eller vill träna så effektivt som möjligt? Då ska inte träningen alltid bedrivas enbart på lust och spontanitet. Då är inte träningen som ”bara blir av”‌ den bästa. Snarare måste träningen vara mer uppstyrd, sannolikt mer jobbig än du egentligen vill och ibland (för de flesta) mindre rolig att genomföra.

Min filosofi är att träna för resultaten som kommer mellan passen och att det är så träningen berättigas. Har du även roligt på passen så är det givetvis väldigt bra, men träningen i sig måste inte nödvändigtvis alltid vara kul. Som Kalle Zackari Wahlström tycker jag man ska se på träning som man ser på tandborstning – någonting du gör som en ritual, en vana. Som en del i vardagen. Det måste inte vara kul, men du gör det för att du vet att det behövs och att det ger resultat. Men då krävs det att du ibland lyfter tyngre än vad som är bekvämt, springer lite längre än vad du gjort innan eller på något annat sätt hoppar ur komfortzonen. Men också att du har en plan med hur och varför. Det är då träningen bär frukt – och resultat är trots allt en av de viktigaste faktorerna till att få oss fortsätta träna.

När du väljer träningsform är det därför viktigare att välja den träningsform som tar dig närmare din målsättning, istället för att bara välja vad som är kul. Din träning ska vara någonting du vill genomföra för att du vet varför du gör den. Du vet att den tar dig närmare det du eftersträvar. Du vet att du blir tillfredsställd när du når de resultat du kämpar efter. Men för att nå dem behöver träningen ibland vara lite mindre rolig och bekväm. När vi väljer träningsform spontant, eller bara utgår ifrån vad som är roligt tenderar vi dessutom att välja sådant vi redan är bra på och har fallenhet för. Det andra som vi är sämre på, som därmed inte är lika roligt, men som vi egentligen borde lägga mer tid på – undviker vi gärna. Vilket såklart inte är optimalt.

Att basera sin träning enbart kring vad som kul eller att utgå ifrån att den träningen som endast ”råkar bli av”‌ är den bästa, är sällan ett framgångsrikt tankesätt. Fokusera därför på vilken träning du behöver‌ istället för att enbart fokusera på vad som är roligt. För träning ska inte alltid vara roligt.


Daniel J Larsson‌ är krönikör på Tyngre.se och skriver bland annat även för BODY Magazine. Du kan tidigare ha hört honom i sin egen podcast FitnessPodden, som gäst i Tyngre Radio och som programledare på Top Speakers Corner under Fitnessfestivalen. Daniel har även varit nominerad till årets PT år 2013, 2014 och 2015. Finns också på Instagram: @danieljlarsson


Liknande artiklar
Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023