Jag skiter i varför

Redaktören bryr sig bara om att det blir gjort.

Alex Danielsson

Igår var det val. Mycket snack innan, och såklart massor av eftersnack nu. Intressant och rentav fängslande en stund. Men efter ett tag får man mest ont i huvudet, tycker jag. Alla bär på snarlika budskap, där alla avsändare skriker sig allt hesare i ambitionen att övertyga dig att de har rätt och alla andra fel.

Ofta märker jag att det är samma förhållande i träningssvängen. Folk gör högljudd skillnad på inte bara sina tekniker och sin applicering, utan numera dessutom på motiven. Till varför man överhuvudtaget går och tränar. Och kanske är det av exakt samma anledning jag skulle bli en usel politiker som jag ivrigt känner att allt det där – om hur, om var, och även då också om varför – i det stora hela inte betyder något?

Jag vet att det finns massor som använder så kallade byggarsplittar. Asmånga som kör lågvolym. Ett brottarstort gäng använder också dogg crap, starting strength, 5-3-1, heavy duty och även crossfit. Och för den som till äventyrs saknar resfeber finns ju också både tyska volympass och norska styrkeprogram att tillämpa. Vad som är bäst, mindre bra eller rent av en rektal grej? Fan vet. Ställer man frågan till någon på gymmet, eller på något träningsforum får man snabbt lika många ”bergsäkra” alternativ som man stod med i vallokalen igår. Enligt mig är allt detta oviktigt. För mig är nämligen all träning bra träning.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Verktyget nummer ett för hälsa, välmående och det där andra.

Men även om jag kan störa mig på käbblandet ovan – ty de veta icke vad de göra‌ – så är jag än mer trött på tjafsandet om vilka motiv till träningen som är OK, och vilka som inte är det. För somliga är det inte lika alright att träna för att vara snygg, som för att exempelvis vara stark. Fåfängan som primär drivkraft är med andra ord mindre acceptabel än exempelvis hälsa, rehabilitering eller, som det heta just nu stavas, prestation.

För mig är det oerhört märkligt. Jag bryr mig inte ett skvatt om varför folk går till gymmet – så länge det blir gjort. Givet att du inte avser att tävla i någon av våra olika sporter och grenar så kommer all form av styrketräning ge dig grundbulten till alla de fördelar man önskar, vill ha, eller rent av drömmer om: bättre hälsa, bättre styrka, bättre prestationsförmåga och – trumvirvel – bättre utseende.

Att träna med vikter är för mig en av de viktigaste aspekterna för ett liv med en fungerande fysik, där ingen rörelse är omöjlig och ingen uppgift för svår. Styrketräningen är också vital för att skapa ett välmående där kraft, lust och glädje kan ta en allt större plats. Därför är jag förbannat glad över att så många som möjligt tar sig till gymmet, genomför sina träningspass med eftertryck, och också tar del av frukterna efteråt.

Men jag skiter i varför.

Alex

***

REDAKTÖREN LISTAR
‌ Roligast just nu.

  1. Tyngre igång – och det mitt under tävlingssäsongen
  2. Familjens minsting – Lill-Alex – uttagen till ungdoms-EM i boxning
  3. Mr Olympia bara några dagar bort
  4. SM är i dubbel bemärkelse runt hörnet
  5. Inte en golfboll slagen i år – och ingen är ledsen för det


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022