Fysikfest på Tyngre Tango!

Ingen hejd på prestationerna under höstens upplaga av Tyngre Tango.

Sebastian Avindell

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Tangons förlovade hemland sägs vara Argentina och Finland, men frågan är om inte Sverige nu seglat upp som en bubblare. I alla fall om vi talar om crossfitens Tango, där Tyngre vid det här laget skämt bort oss med stjärnfält efter stjärnfält i den partävling som heter Tyngre Tango. Inte heller i höstens upplaga av tävlingen blev vi besvikna på den fronten. Frågan är om någon annan tävling i Sverige kan stoltsera med en startfält av sådan här kaliber? Det duggade tätt av både Regionals- och Games-atleter och de gjorde sannerligen inte publiken besviken när wod efter wod avverkades. Komplett startfält hittar du här!

WOD 1


Under helgens Tyngre Classic vankades det både strongman och strongwoman och det avspeglade sig sannerligen i tävlingens första wod, med både farmers walk och däckvält, blandat med lite hederlig crossfit i form av lyftarkomplex och repklättringar. Den nio lagen delades in i tre heat om tre lag och med entréer som gjordes till både rök och dånande musik var bataljen igång. Att samtliga atleter kunde det här med både däckvält och repklättringar som om de aldrig hade gjort annat var uppenbart. Istället skiljdes agnarna från vetet i lyftarkomplexet, där nio lyft skulle utföras i följd, utan missar. Känslorna gick ibland heta, men domarnas insatser var solida. I komplexet utmärkte sig särskilt Jennifer Kokk, vars tyngdlyftning var en fröjd för ögat! Tack vare snyggt samarbete med teamkompisen Hugo Rosas tar paret hem Heat 1, tämligen ohotat.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Borgstrand dunkar på.

Heat 2 var sannerligen en smällkaramell när det kom till jämna lag. Giganterna Calvin Keyser-Allen och Viktor Långsved lyfte sina komplex med imponerande fart men tack vare att Alice Mille fullkomligt flög fram med sina farmers walk, som om de inte vägde något alls, såg det länge ut som om hon och Calvin skulle ta hem heatet. Långsved och partnern Anna Viggedal ökade dock farten i de sista repklättringarna och i den målfotofinish som följde drog de således det längsta strået. Sophie Jensenoch David Borgstrand kämpade tappert, men Jensen fick som en hel del andra atleter se sig besegrad av wodens minst sagt besvärliga komplex. Hon gjorde dock ett bejublat sista försök att klara, där hon till publikens förtvivlan missade den allra sista repetitionen. Vilken kämparinsats och vilket publiktryck!

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Amanda som bonde.
Om heat 2 var en kamp på målsnöret så handlade heat 3 egentligen bara om ett lag, nämligen det tidigare mästarparet Amanda Frändén och Alexander Elebro. Stjärnparet Helena Falk och Simon Mäntylä bjöd visserligen upp till dans, med särskilt vackra komplex från Falk. Simon drabbades dock av samma öde som tidigare atleter och bommade ut sig på komplexet, vilket gav Frändén och Elebro det utrymme som behövdes för att vinna heatet. Det numera skånska stjärnskottet Sara Armanius i par med David Carlsson kunde således hämta in tid och på slutet av woden gå om Falk/Mäntylä. Tight och stabilt, så som det ska vara.

Resultat Wod 1:

 1. Frändén/Elebro 07:45
 2. Viggedal /Långsved 07:47
 3. Mille/ Keyser-Allen 07:48

WOD 2

Om tävlingens första wod var lite av en skillwod var nummer två snarare något av en håll käften-variant. Visst, här fanns double-unders, men den övningen är något som dessa atleter kan utföra i sömnen. Detta blev således en riktig pannbenswod, med många kalorier på den hemska airdyne-cykeln och tunga thrusters.

Heat 1 satte direkt tonen, just pannben skulle det finnas i överflöd av idag. Kokk/Rosas svarade dock med åter en solid insats, där Rosas cyklade så undertecknad var rädd att cykeln skulle lossna och försvinna iväg. Elin Andersson och köttdjuret från sydkusten Jonas Olsson fick de tunga thrustersarna att se oförskämt lätta ut. Linnea Börjessonoch Oscar Anderssonkrigade på, och inte heller för dem såg de tunga lyften särskilt besvärande ut. Kokk/Rosas håller dock undan och vinner åter sitt heat.

I heat 2 visade powerhuset till team Mille/Keyser-Allen att det minsann kan gå fort, även om Viktor Långsved hoppade sina hopp så fort att jag ibland undrade om han ens hade ett rep i händerna. Viggedal/Långsved jagade Alice och Calvin, men kunde inte riktigt hota. Lag Borgstrand/Jensen stötte på patrull i sina thrusters, med flertalet no-rep.

Heat 3 var åter en oerhört jämn historia, där samtliga tre lag tog sig i stort sett samtidigt till första varvet thrusters. Väl här försökte sig lag Armanius/Carlsson på att tagga varandra i byten genom att använda sina ben och låta stången vila i rackposition. Det såg till en början ut att betala sig, men de andra två lagen ökade istället ut till ett litet försprång. Frändén/Elebro satte åter en perfekt jämn fart under woden, vilket kom att bli ett signum för hela dagen. De vinner även detta heat, följda av de bensparks-bytande Armanius/Carlsson.

Resultat Wod 2:

 1. Frändén/Elebro 07:42
 2. Mille/Keyser-Allen 07:54
 3. Armanius/Carlsson 08:29

WOD 3

Prepare for the unknown, brukar det så vackert heta på crossfitska. Och, hade du som atlet inte övat på det här med att gå på händer och dessutom ta dig till handstående genom att bryta upp från att stå på huvudet, ja då var du sannerligen ute på okänt vatten. I heat 1 blev det uppenbart att Jennifer Kokk nog går mer på händer än på sina fötter, för hon fullkomligt flög fram. Om det fanns någon som var Kokks övermänniska i denna tävling så skulle det i sådant fall vara Viktor Långsved, som i heat 2 såg ut att jogga i snabbt tempo, fast då på händer. I det tredje heatet visade samtliga atleter att de var relativt bekväma i att gå på händer och här fick det istället avgöras på vilka som kunde synka sina barmuscleups på allra bästa sätt och där visade lag Armanius/Carlsson var skåpet skulle stå.

Resultat Wod 3:

 1. Armanius/ Carlsson 08:01
 2. Frändén/ Elebro 08:30
 3. Falk/ Mäntylä 08:40

WOD 4

Fråga en rad crossfitfantaster vad de tycker är det roligaste att se på när det kommer till tävling och de flesta kommer nog svara stegar! Själv kan jag bara hålla med, det är något magiskt med alla stänger som ligger i en rad, redo att lyftas under publikens vrål. Event fyra bjöd oss på precis en sådan smällkaramell, i form av en cleanstege. I heat 1 fick lag Börjesson/Andersson något av en revansch, efter att ha haft marginalerna något emot sig under dagen. Båda atleterna lyfte snabbt och effektivt, vilket gav dem sin första heatseger. Heat 2 slog det åter gnistor om, när Mille/Keyser-Allen flög igenom sin stege och vann ohotat, med snygga, konsekventa lyft. Heat 3 var som tidigare jämnt skägg, tills dess att lag Armanius/Carlsson lade i sin sista växel och flög som en oljad blixt genom stegen och tog heat samt grenseger! Men, vackrast i det tredje heatet var nog kämparglöden som lag Falk/Mäntylä visade upp. Helena Falk fick kämpa tappert med de två tyngsta lyften, men klarade dem ändå på ett imponerande sätt. Crossfit när det är som vackrast!

Resultat Wod 4:

 1. Armanius / Carlsson 04:51
 2. Frändén / Elebro 05:25
 3. Mille / Keyser-Allen 05:46

FINAL

De nio paren skulle till finalen decimeras avsevärt. Endast tre skulle få chansen att göra upp om förstaplatsen, där vinnaren skulle ta allt. Trion som utgjorde finalfältet bestod av Frändén/Elebro, Armanius/Carlsson samt Mille/Keyser-Allen. Finalen blev med råge dagens längsta wod och kom således att handla mycket om vilket lag som kunde hitta rätt pace och hålla sig till den. Toes-to-bar synkroniserat såg för samtliga par ut som en söndagspromenad i parken, så även utfall med hantlar. Det var först när de dubbla hantlarna som skulle förflyttas från golv till ovan huvud gjorde entré som fältet splittrades lite.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Sandbags är ingen sandlåda.
Med fyra tuffa event i kroppen är det ingen picknick att göra så många repetitioner. Jag nämnde att den sista woden skulle handla om pace och just idag visade Frändén/Elebro en imponerande kyla. De stressade aldrig, fick alla moment att flyta i ett jämnt tempo och kunde genom denna taktik ta hem förstaplatsen. Lag Armanius/Carlsson kämpade visserligen med en frenesi utan sällan skådat slag för att hämta in förlorad mark, men kunde inte riktigt komma ifatt. Mille/Keyser-Allen drabbades tyvärr av skada mot slutet på woden och kunde därför inte utmana så som de velat. Resultatet i finalen av Tyngre Tango föll sig därför som följer:

Pallplatser Tyngre Tango:

 1. Amanda Frändén och Alexander Elebro
 2. Sara Armanius och David Carlsson
 3. Alice Mille och Calvin Keyser-Allen

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
Alex & Amanda vinner Tyngre Tango för andra gången.
Det var en fröjd att bevaka denna tävling, där fantastiska prestationer duggade tätare än ett svenskt duggregn i början av oktober. Undertecknad kan bara lyfta på hatten och redan nu börja drömma om nästa upplaga av Tyngre Tango.

Komplett resultatlista kan du hitta här, och du hittar fler bilder från Tyngre Tango och allt övrigt som hände under Tyngre Classic-helgen här.


Liknande artiklar
Den ofrivillige golfreportern - VW Invitational 2022

Viktor har fått i uppdrag att täcka den årliga golftävlingen Vitamin Well Invitational... Men han avskyr golf.

Tyngre

3 aug. 2022

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Bildbomb från Athlete Meetup 2020

Fett bildreportage från när vi samlade våra CrossFit-resurser för en lika lekfull som lärofull helg i Stockholm.

Tyngre

13 juli 2020

Gnällspik

Trots finväder i 190 är ju ingen i det här landet liksom nöjd, någonsin.

Sebastian Avindell

29 juni 2020

2020 – sämsta året någonsin?

Avindell ämnar fylla 2020:s andra hälft med att lyfta mer skrot och skratta med de som betyder mest.

Sebastian Avindell

15 juni 2020

Ylva Stålnacke – skidstjärnan som sadlat om till crossfit

Celebert besök när den tidigare alpin-stjärnan berättar om beslutet att sluta med elitåkning och om sin satsning på crossfit.

30 mars 2020

Det är inte bara ett gym, eller en box.

Inget är som förut. Toalettpapper är mer värt än saffran, guld och diamanter tillsammans och rutiner ett minne blott.

Sebastian Avindell

27 mars 2020

Less is more. Så mycket more.

Om hur krav och iver att hela tiden vara mer och bättre gör att vi går sönder.

Sebastian Avindell

24 feb. 2020

Samma mål – olika vägar

Nybörjare och nyfrälsta liknas vid zombier, gräshoppor eller för den delen elaksinnade Stormtroopers från Star Wars. Allt för att de hittat glädjen i samma sak som vi själva gjort.

Sebastian Avindell

4 jan. 2020

Alla resultat från Tyngre VIII-helgen!

Undrar du hur det gick för din favorit under Tyngre VIII - Strong Edition? Här är resultaten från samtliga tävlingar under helgen.

Alex Danielsson

17 okt. 2019

"La Camilla" om Tyngre Tango!

Som Sveriges bästa crossfit-atlet på damsidan har Camilla Salomonsson-Hellman massor att berätta om Games, om sin träning och sin syn på sina egna styrkor och svagheter. Hör hennes dessutom berätta om förberedelserna inför Tyngre Tango.

7 okt. 2019

Här är paren som tävlar på Tyngre Tango!

En av de absoluta höjdpunkterna under det förestående Tyngre 8 är onekligen crossfit-tävlingen Tyngre Tango. Tävlingen, som den här gången avgörs för sjunde gången, har utvecklats till att vara en av de mest prestigeladdade crossfit-tävlingarna i Norden. Till i år tar vi ytterligare steg för att vässa förutsättningarna ett par snäpp till.

Alex Danielsson

2 okt. 2019

Elebro mot Tyngre Tango!

Snygg-Alex sätter full fart mot Tyngre Tango, där han och Amanda ska göra sitt yttersta för att försvara sin trefaldiga titel. Alex hinner också berätta om sin insats på Games och sin nya karriär som bröllopsfotograf.

5 sep. 2019

Nyheter på Tyngre

Alex & Andreas diskuterar nyheter på Tyngre, både vad avser webbsida och shopen, men också de kommande tävlingshelgerna Tyngre 8 och Tyngre 9.

5 aug. 2019

Tyngre Talang 2019!

Äntligen är årets fototävling avgjord!

Alex Danielsson

28 apr. 2019

Jävla Open?

Klart är att vi alla ska ha vinnarskallar, inte sant? Annars skulle vi inte syssla med det här.

Sebastian Avindell

22 mars 2019

Vilma och Josef maxreppar inför bänk.-VM!

Vi åkte till Hallsbergs Atletklubb för att träffa Josef Eriksson och Vilma Olsson som i mitten av maj ska bege sig till Tokyo för att tävla på bänk-VM.

Tyngre

13 mars 2019

Motala Fitness Center och Steel Strength Gym

Alex och Andreas ger sig ut på äventyr! Först till Motala Fitness Center för att bevittna när det drogs lite mark, sedan till Steel Strength i Mjölby för att hälsa på Janne Salmela och Andreas Ståhlberg.

Tyngre

13 mars 2019

Open 2019 – Varför?

Trehundratusen-plus-någonting människor betalar samtliga 20 dollar för att i fem veckor ha ångest och behöva utsätta sin kropp för vidrigheter som får tankarna att vandra till medeltida tortyr.

Sebastian Avindell

18 feb. 2019

Vägen till 200 kg i marklyft - del 3!

Alex och Andreas ställer ett ultimatum till Viktor: Dra 200 kg i marklyft inom tre månader eller bli av med jobbet. I det här sista avsnittet av serien får du se hur det går.

Tyngre

11 feb. 2019

En dag på Tyngre - nyinvigning på Skrotnissarna!

Slappt filmad, dåligt ljud och ungefär lika dålig humor - en helt vanlig dag på Tyngre. Vi besökte Skrotnissarna Trosa Atletik som precis fördubblat storleken på sin lokal och gjort en rejäl makeover!

Tyngre

31 jan. 2019

Vägen till 200 kg i marklyft

Alex och Andreas ställer ett ultimatum till Viktor: Dra 200 kg i marklyft inom tre månader eller bli av med jobbet. Viktor åker till Hallsberg för att få coachning men det som verkade så hoppingivande får en tvärvändning.

Tyngre

31 jan. 2019

Fitshaming?

Det vore annorlunda om någon inoljad snubbe eller snubba stod utanför din dörr på morgonen, och övade på sin posering. Då hade jag kunnat förstå din irritation. Men i övrigt? Nej.

Sebastian Avindell

20 jan. 2019

#tyngrejul

Här årets mest spexiga pepparkakshus!

Alex Danielsson

27 dec. 2018

I din väska

Låt civilisterna, de som inte tränar som vi andra, behålla sin glorifierade bild av oss. Låt de tro att vi är välordnade och att de väskor och ryggor vi nonchalant kastar över axeln på väg till vår träning är strikt packade och luktar hallonbåtar.

Sebastian Avindell

16 nov. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 6

Amanda & Josef avrundar Halmstad-veckan med de sista klasserna.

Amanda Bergstrom

12 nov. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 5

Som Amanda & Josef såg det. Knivskarpt.

Amanda Bergstrom

10 nov. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 4

Amanda och Josef fortsätter – här är lite av det som hände under torsdagen.

Amanda Bergstrom

9 nov. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 3

Josef och Amanda fortsätter att rapportera från tävlingarna i Halmstad. Här från onsdagen.

Amanda Bergstrom

8 nov. 2018

Från insidan: Josefs VM-rapport

Josef Eriksson rapporterar från de två första två dagarna av VM i Styrkelyft, som denna vecka genomförs i Halmstad.

Josef Eriksson

7 nov. 2018