Hur ska man äta egentligen? ”MAN” ska inte bry sig om hur andra äter utan istället börja fokusera på hur bra det går för just dig i förhållande till hur du vill se ut då en viss kosthållning upprätthålls. Visar det sig att det inte alls går särskilt bra, ja men se till att ändra på något då. Annars är det inte rimligt att tro att något kommer förändras. Men ändra för Guds skull inte allt på en och samma gång. Gör som myran – ta små steg.

Av olika anledningar är det i stor utsträckning oväsentligt att lägga ned en massa energi på att försöka ta reda på hur andra supersnyggisar ätit på sin väg mot att bli grekiska gudar och gudinnor. Till att börja med kommer hälften av vad de säger att de ätit att stämma, andra hälften inte. Antingen för att de helt enkelt tycker att det låter häftigt att säga att de med slavisk precision följt en viss plan, trots att det inte är hela sanningen, eller så tror de att de verkligen följt planen till punkt och pricka fast de i själva verket inte gjort det. Omedvetet har de sakta men säkert tullat på intaget, men så pass lite att det passerat under radarn alternativt att det känns som så lite att det inte ens är värt att nämna. Men det ÄR värt att nämna. Allt gör skillnad, oavsett riktning. Vartenda beslut ackumuleras och kommer över tid ha inverkan på resultatet. Och att följa något som med stor sannolikhet inte ens stämmer från början känns som en dålig idé.

Plus att du skiter väl i hur andra gör när de ska köpa hus? I så fall tycker jag du ska skita i hur andra, som du inte ens känner och kan ställa kontrollfrågor till, gör med kosthållningen. För i mångt och mycket finns det stora likheter mellan att köpa hus och mat. Det ska passa plånboken, vi ska gilla läget, pallar vi laga en massa grejer eller ska det vara färdigt att flytta in, trivs vi med huset, vad tror vi om den eventuella avkastningen, listan kan göras lång. Min poäng är att för att du ska trivas och mäkta med att bo kvar i huset (eller gilla kosthållningen och därmed fortsätta med den) krävs det att du sympatiserar med merparten av alla de följder husköpet genererar. Och vad du tycker är viktigt är högst individuellt. Om du inte trivs med det val du gjort kommer du antagligen vantrivas och så småningom flytta därifrån (sluta med kosthållningen). För dig är det viktigt med balkong i söderläge, så länge du får det kan du ha överseende med att huset egentligen ligger lite för långt från närmsta busshållsplats (det är viktigt för dig att få äta kolhydrater, så länge du får det kan du leva med att äta broccoli). Så både när det kommer till huset och kosthållningen är det absolut avgörande för hur långvarig relation ni ska ha att just du, och ingen annan, kan gilla läget och trivas – annars kommer det aldrig hålla i längden.

Vi alla föredrar att äta på olika sätt. Vissa älskar broccoli, andra hatar det. Vissa tycker det är fel att äta animaliska livsmedel, andra tycker det är kanon. Att följa en kosthållning som med övervägande majoritet består av livsmedel du egentligen inte uppskattar, alternativt vars existens i en livsmedelsbutik du inte kan stå bakom, kommer inte att hålla över tid. I bästa fall kommer det att fuskas lite grann här och där. I värsta fall kommer hela dieten fallera. Hitta då istället de råvaror och livsmedel som ligger i linje med din målsättning och ger dig åtminstone någon form av njutning och mättnad att äta. När du hittat dem, håll dig till dem istället för att med stor avsky ta dig an varje måltid. Det kommer inte gagna varken dig eller dina närmast sörjande.

Ytterligare en sak som gör det mindre intressant att speja ut över gymmens savanner och söka efter människor som till synes lever i linje med dig själv är att du har du inte den blekaste aning om vad andra människor gör resterande del av dygnet som inte spenderas på gymmet. På pappret kan det verka som en utomordentligt god idé att ta efter vad någon annan gör som ser ut som du gör. Men det du inte via en okulärbesiktning kan skönja är att någon kanske jobbar som brevbärare och cyklar hela dagarna, medan en annan jobbar i ett litet bås på Skatteverket, hatar sitt liv och sitter still åtta timmar om dagen. För att inte tala om all spontanaktivitet som uppstår, eller rättare sagt kan uppstå, under dygnets resterande timmar. Allt, och då menar jag verkligen allt, kommer spela roll för hur just precis du eller någon annan ska äta.

Inte ens genetiska enäggstvillingar ska äta likadant i alla lägen. Inte ens du själv ska äta likadant i alla lägen. Huruvida du väljer att jobba som receptionist eller byggarbetare kommer ställa enorma kravskillnader på din kost även fast målsättningen är densamma. Samt även att ditt dagsbehov kan variera kraftigt från dag till dag, vilket även det i allra högsta grad är en viktig parameter att ta hänsyn till.

Man måste alltid först och främst fråga sig hur fysiskt aktiv man är. Har man väl kommit fram till sin aktivitetsnivå, utan att ljuga för sig själv (vilket kanske är det svåraste av allt), är nästa steg att ta reda på vilka metabola krav som kroppen ställer för att den önskade fysiska aktivitetsnivån ska kunna upprätthållas och sedan lägga upp kosten utefter det. Busenkelt väl? Nej, det är inte på något vis enkelt. För att hålla reda på alla tänkbara faktorer som kan påverka ditt slutresultat, och sedan ta hänsyn till dem och korrigera därefter, kommer du antagligen bli kliniskt galen på köpet. Hade det varit enkelt hade det inte varit ett problem. Tyvärr finns inte en enda gyllene väg att gå, en regnbåge att följa där en kruka med guld väntar i slutet, oavsett hur mycket media och kvacksalvare vill få det att verka så.

Världen över finns det underviktiga, normalviktiga och överviktiga människor i alla delar och länder oberoende av välfärd, klimat och kultur. Detta till trots att man väljer att äta på olika tider på dygnet, olika typer av råvaror, med olika macronutrientfördelningar och med varierade frekvenser. Med andra ord är det mer komplext än något vi kommer beröra här och nu i slutet av krönikan. Vad som däremot inte är svårt alls och något du kan göra precis här och nu är att fråga dig själv:

”Ser du ut som du vill att du ska göra?” Om inte – gör en liten och vettig förändring nu på en gång.

Är svaret istället att du ser ut som du vill att du ska göra, se då till att njuta av det med ett leende på läpparna, för jag tror det är få förunnat.