Gå ner i vikt med volymgivande mat
Vi är några stycken som brottas med behovet att tappa något kilo eller två. Men kanske fokuserar vi på fel saker? Dietisten Lova Molin skänker här en tankeväckande idé om att vi ska börja tänka på hur stor plats maten vi äter tar i magen.
Gå ner i vikt med volymgivande och mättande mat
Många upplever hunger som en utmaning när de försöker gå ner i vikt. Ett sätt att underlätta en viktnedgång är att fokusera på livsmedel som ger bra mättnad. Viss mat innehåller dessutom färre kalorier per gram, vilket gör att du kan äta större portioner jämfört med mer energität mat.
Volymgivande mat
Att förstå hur olika livsmedel påverkar vår mättnadskänsla och vårt energiintag är centralt för både hälsa och viktreglering. Ett begrepp som ofta lyfts fram i detta sammanhang är volymgivande mat – livsmedel som fyller magen men innehåller förhållandevis lite energi. Energidensitet (Kj eller kcal / g) definieras efter mängden tillgänglig energi i olika livsmedel med samma vikt. Vatten, innehåll av makronutrienter (fett, protein och kolhydrater) och fibrer påverkar energidensitet och mättnad.
Eftersom fett innehåller dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein ökar det energidensiteten samtidigt som vätska minskar energidensiteten. (1) Livsmedel med låg energitäthet verkar kunna bidra till ökad mättnad och minskad hunger. (2) Du kan vidare kan äta större portioner av volymgivande mat utan att få i dig lika mycket energi som om du äter mer energität mat. Ett utmärkt exempel på detta är fiberrika grönsaker som morötter, broccoli, kålrot och vitkål. (3)
Mättnadsindex
Mättnadsindex är ett mått som används för att ranka livsmedel utifrån hur mycket mättnad de ger per kilokalori. Ett av de livsmedel som rankats högst när det kommer till mättnadsindex är kokt potatis. Det kan bero på att potatis innehåller mycket vätska och fibrer, vilket ger låg energitäthet. Andra exempel på livsmedel som rankats högt enligt mättnadsindex är vit fisk, havregrynsgröt, äpplen, baljväxter, fullkornspasta och fullkornsbröd. (4)
Givetvis är det samtidigt svårt att mäta mättnad då det finns många faktorer som påverkar, men kikar vi på den data som finns kring mättnadsindex verkar inte kolhydrater i form av potatis, fullkornsprodukter, frukt och gröt vara något man behöver undvika när man vill gå ner i vikt.
För många kan det göra stor skillnad att göra enkla byten och helt enkelt fokusera på att äta mer mättande mat för att gå ner i vikt. Proteinrik och fiberrik mat har vidare visat sig ge bra mättnadskänsla. (5) Det innebär i praktiken att det kan vara en fördel att fokusera på livsmedel som är fiberrika och proteinrika.
Fett bidrar också till mättnad, men eftersom det innehåller mycket energi kan man få i sig många kalorier även från en liten mängd mat. Det innebär att mättnadseffekten per kalori kan bli mindre uttalad jämfört med protein och fibrer. För den som vill äta större portioner kan det alltså vara en fördel att se över intaget av fett. Samtidigt behöver vi fett för att överleva och är inget man bör utesluta helt, det viktiga är vilka mängder och kvalitén på det fett vi äter.
Exempel på mättande livsmedel
- Kokt potatis
- Fullkornspasta
- Havregryn
- Fullkornsbröd
- Bönor
- Linser
- Äpple och apelsin
- Vit fisk
- Nötkött
- Ägg
- Kycklingfilé
- Grova grönsaker (Vitkål, blomkål, broccoli)
Mer information och inspiration
Önskar du lite inspiration när det kommer till recept kan du även hitta det i min E-bok Kostkoll, hälsa och motivation. Recepten i boken innehåller mycket livsmedel med högt mättnadsindex.
Här kan du beställa den.
Källor:
- Rolls BJ. Dietary energy density: Applying behavioural science to weight management. Nutr Bull. 2017
- Marjatta Salmenkallio-Marttila AD, Ingibjörg Gunnarsdottir, Leila Karhunen, Maria Saarela and Marika Lyly. Satiety, weight management and foods. 2009.
- Livsmedelsverket (Dieter och viktnedgång)
- A satiety index of common foods. Holt SH1, Miller JC, Petocz P, Farmakalidis E. Eur J Clin Nutr. 1995
Abrahamsson L. Näringslära för högskolan : från grundläggande till avancerad nutrition. Stockholm: Liber; 2013.