En av de atleter som tävlar under helgens SM för veteraner och juniorer är hedersmannen Farhang Lee Rahimly‌ . Lee, som han kallas, är inte bara en av Sveriges bästa atleter i kategorin, han är också en av de mest respekterade.   

Redan 1993 gjorde han sitt första SM, självklart med en guldmedalj med sig hem i väskan efteråt. Och efter det har det blivit ett gäng till. Men hur började allt?

*

Lee är laddad.
– Jag började min bana inom sporter som gymnastik, simning, simhopp och kampsport (shotokan-karate, reds anm.) men råkade dessvärre ut för en ryggskada som fick mig in i gymmet. Och där har jag varit ända sedan dess‌* , berättar Lee.

Det var 27 år sedan, och Lee var då 34 år gammal (!). Därifrån har Lee vunnit 10-11 SM-guld [(1)] i både senior- och veteranklassen, 2 guld på Nordiska Mästerskapen, 2 brons på VM [(2)], han har segrat på Arnold Classic Europe och blev trea på EM så sent som i fjol.

En av Lees bästa poseringar – dubbel biceps bakifrån.
Lees namn nämns som sagt alltid med respekt. En del i det är hans stora erfarenhet, en annan är hans fysiska status, vilken alltid är på topp. Men minst lika viktigt är hur man uppfattar honom i det fysiska mötet. Alltid lågmäld, alltid vänlig, alltid respektfull och innerlig. Faktum är att få i branschen passar lika bra in på epitetet "gentleman" som Lee.

– Alltså, jag älskar sporten och får en oerhört kick om jag kan hjälpa andra, både i vardagliga livet men också att nå sina mål med träningen‌ , menar Lee. 

Kvaliteten och djupet i Lees muskulatur är tydlig.
Idag är han 61 år gammal. Måhända aningen mer ärrad än förr, och betydligt mer erfaren. Men likafullt nyfiken, glädjefylld och pigg som när han sprang i shorts.

– Jag tycker faktiskt det är precis lika rolig att tävla fortfarande. En stor del i det är att jag fortfarande utvecklas och blir bättre, vilket jag aldrig kunde tänka mig för 20 år sedan‌ , säger han.  

"En repetition till!", får Lee höra när Sebastian coachar. 
Den stigande åldern har ännu inte tvingat Lee till några dramatiska förändringar.

– Inte mer än att jag har märkt att man måste vara ännu noggrannare med kosten och mängden träning respektive vila för att undvika skador. Och det absolut finaste med sporten är att det aldrig är för sent.‌  

Inte ens för ett VM.

FOTO: PETER WITTINGHOF

° ° °

FAKTA‌
Namn: Farhang Lee Rahimly
Ålder: 61 år
Längd: 165 cm
Vikt, offseason: 95-100 kg
Vikt, vid tävling: 85 kg
Bor: i Stockholm
Civilstånd: singel
Tränar: Pro Gym, Stockholm
Yrke: kostrådgivare och PT, kursledare på Fitness Education sedan 10 år 
Sponsorer: Elit Nutrition, Malmö
Aktuell: Tävlar i helgen på SM i bodybuilding för veteraner +60 år i Alingsås
Huvudmål 2015: Årets VM för juniorer och veteraner som avgörs den 11-14 december i El Salvador

VM 2014, från vänster: Werner Zenk, Tyskland (2:a), Alexander Yashankin, Ryssland (1:a) och Farhang Lee Rahimly, Sverige (3:a).

 ° ° °