Det är troligen ingen bra idé att dricka protein hela passet

Tillhör du de som sippar på en prottedrink under passet i syfte att stimulera proteinsyntesen lite extra? Nu kan du sluta med det.

Jacob Gudiol

Ett väldigt vanligt förekommande fenomen idag är att man tar med sig en proteinshake eller drink med aminosyror in på gymmet och sen dricker man det istället för vatten under träningspasset. Jag vet inte varför det är så här men jag antar att tanken är att protein är bra för att bygga muskler och styrka och alla vet ju att protein i samband med styrketräningen är något bra. Därför drar de slutsatsen att det är bra att musklerna får massor av protein igenom hela träningen. Alla vet ju också att träning är nedbrytande och ingen vill ju går runt och vara katabol J

I det här inlägget tänkte jag kort förklara varför det av allt att döma inte är en bra idé att dricka protein under träningspasset.

Du kan inte höja proteinsyntesen konstant
‌ Orsaken till att du vill inta protein i samband med din styrketräning är för att styrketräning tillsammans med protein innebär en väldigt stor höjning av proteinsyntesen och proteinsyntesen är i slutändan det som gör att dina muskler växer. Du behöver av allt att döma varken proteinpulver eller aminosyror för att uppnå den höjningen utan vanliga mat fungerar finfint, men det är ofta smidigt och gott med tillskotten vilket jag antar är huvudorsaken till att de används.

Något som varit känt i över 10 år men som inte verkar nå ut till särskilt många som vill bygga muskler och/eller bli starkare är att stimuleringen på proteinsyntesen från protein eller aminosyror endast kan pågå över en kort tid. Det här fenomenet har fått namnet ”muscle full” (1).

Dina muskler höjer proteinsyntesen så fort de känner av en höjning av aminosyror i blodet (4, 5). Främst är det aminosyran leucin som står för höjningen (2) men alla essentiella aminosyror verkar behövas på något sätt så att endast använda leucin för sig själv är av allt att döma en mindre bra idé (3). Den här höjningen av proteinsyntesen pågår dock bara under en kort stund, sen förblir den på en högre nivå i någon eller några timmar för att sen sjunka ner till grundnivåerna igen. Under den här tiden som protensyntesen är förhöjd eller på väg ner spelar det ingen som helst roll om du tillför mer aminosyror eller inte‌ (1). Du kommer alltså inte att få någon effekt av de där aminosyrorna som du sippar i dig under ditt träningspass om du fått i dig en bra dos protein den närmsta timmen innan träningspasset.

För att göra saken ännu ”värre” är det också så att höjningen av proteinsyntesen är beroende av hur snabbt stora mängder av aminosyror kommer ut i blodet. Det är av den här anledningen som EAA troligen är aningen mer potent än vassleprotein på att höja proteinsyntesen och att vassleprotein i sin tur höjer proteinsyntesen lite mer än all andra testade proteintillskott (6) eller verkliga livsmedel. På grund av det här är det bättre att inta proteinet ganska direkt och inte ”spä ut” intaget över någon timme som de flesta som sippar på en proteindrink under träningen troligen gör.

Du måste höja proteinsyntesen i pulser
‌ Det går alltså inte att konstant inta protein och förvänta sig en konstant hög proteinsyntes. Det är därför av allt att döma bättre att inta protein i ”pulser”. Med det menar jag att du intar protein med några timmars mellanrum. Hur lång tid som behövs mellan måltider eller shakes går inte att säga utan det beror på vad du äter och hur mycket du äter av det. Men i ren tillskottsform är det studerat lite och det verkar som att det behövs i alla fall en 3 timmar ungefär för aminosyrenivåerna att sjunka, proteinsyntesen att gå ner och för kroppen att vara redo för att återigen sätta igång proteinsyntesen om du intar nytt protein eller aminosyror (7, 8). Det finns dock en klar osäkerhet i den siffran men man får ta det som finns och arbeta utifrån det.

Det här innebär att om du går och sippar på protein eller aminosyror under ditt träningspass så är det inte säkert att du får ut någon effekt av eventuellt protein som du intar via tillskott eller mat direkt efter träningen. Du kan nämligen fortfarande ha förhöjda nivåer av aminosyror i blodet för stunden vilket gör att du inte får någon höjning av proteinsyntesen av att tillföra mer.

Summering
‌ Budskapet i den här artikeln är alltså att det inte finns någon bra anledning att gå och sippa på något som innehåller protein eller aminosyror under ditt träningspass. Undantaget givetvis att du tycker det är gott och du skiter i om det är bra eller dåligt för din träning. Om du däremot går runt och dricker på det för att du tror det är bra så har du sannolikt fel, det mesta pekar på att det är precis tvärtom.

Det finns inga långtidsstudier som ännu har undersökt det här så det jag tar upp här är fortfarande ganska hypotetiska resonemang. De enda långtidsresultat kring det här som jag känner till är studier på tidigt födda spädbarn där man visat att dessa får en större höjning av proteinsyntesen och växer mer om de får i sig sin sondmat i pulser istället för kontinuerligt (9). Sondmatning för tidigt födda barn är givetvis inte det samma som protein för styrketränade vuxna men med stor sannolikhet är själva mekanismerna bakom de samma.


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Kollagen som kosttillskott – vad vet vi och vad lär vi få veta framöver?

Frågestund i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar två olika frågor: Kollagen som tillskott och processat kött och hälsa.

13 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Personerna som låtsas som att de vet mer än alla andra

Sommartid och en därför lite extra trött panel börjar veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med att väldigt kort förklara varför normaltid året runt hade varit att föredra.

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023