Hur dåliga är människor på att uppskatta sitt energiintag?

Självuppfattningen är riktigt dålig när det kommer till kost.

Jacob Gudiol

Jag har genom åren skrivit otaliga artiklar om hur dåliga folk är på att komma ihåg vad och hur mycket de har ätit. Jag har också påpekat om och om igen att detta innebär stora problem när det gäller framför allt epidemiologiska studier där man försöker se effekterna av folks matvanor utan att verkligen förändra något likt i en interventionsstudie.

Det vanliga är då att man frågar folk om hur de äter för stunden för att sen titta på deras hälsa just då (kallat tvärsnittstudie‌ ) eller att man följer dem framåt i tiden (kallat prospektiva‌ studier). En annan metod som är ännu mindre tillförlitlig är när man frågar folk om hur de levde för kanske 10 år sen för att försöka klura ut om det var någonting i livsstilen då som bidragit till den hälsa som personerna har för stunden (kallad retrospektiv‌ ).

Av de här tre typerna av epidemiologiska studier så är de prospektiva vanligen den bättre typen men när det gäller just studier på kost så lider alla tre typerna just av att vi inte får bra information från deltagarna när de ska berätta hur de äter. Folk har helt enkelt ingen koll och dessutom är det så att de ibland faktiskt ljuger om sina vanor eller omedvetet berättar en förskönad bild.

Trots att jag redan har skrivit om det här många gånger tycker jag att det är någonting som måste upprepas med jämna mellanrum då det förutom att det belyser problemet med epidemiologiska studier kring kost också lyfter fram problemet med att tro på folks berättelser om deras tidigare vanor.

För om det när någonting som det finns extremt mycket av så är det artiklar och reportage där man får läsa om hur någon person påstår sig ha gått upp i vikt med en diet med väldigt lite kalorier eller ätit sig till ohälsa genom att ”följa” ett visst råd.

De här personliga historierna är dessutom allt som oftast en berättelse som handlar om hur personen levde för fler år sen. Vi vet bortom alla tvivel att folk inte kan återge den informationen korrekt idag men trots det så ska du som läsare alltså tro på den här personens historia samtidigt som personen allt som oftast också har någon form av incitament till att förfina historien till sin fördel.

Efter den långa inledningen så tänkte jag nu snabbt berätta om en studie som publicerades för några månader sen där man använt den bästa metoden som finns idag för att mäta människors energiförbrukning och sen har man jämfört det med hur många kalorier som personerna påstår sig äta för att jämför skillnaden (1).

Doubly labeled water vs Rapporterat kaloriintag

Upplägget på studien är väldigt enkel. Alla deltagarna fick dricka så kallat doubly labeled water‌ vilket är vatten där man ”markerat”‌ molekylerna så att man kan spåra dessa framfart genom kroppen och ut i urinen. Beroende på en persons energiförbrukning så kommer olika mycket av de här speciella molekylerna ut med urinen och med hjälp av det kan man sen uppskatta en persons genomsnittliga energiförbrukning på ett förvånansvärt precist sätt.

Alla deltagarna fick sen använda sig av två vanliga verktyg som används i epidemiologiska studier där man behöver veta folks kostvanor. Dels fick de fylla i ett så kallat 24-h recallformulär tre gånger. Det här innebär helt enkelt att personerna fick sätta sig och skriva ner allting de kunde komma ihåg att de ätit de senaste 24 timmarna.

Dels fick de över två dagar skriva ner vad de åt i en matdagbok. I matdagboken skulle de skriva ner allting som de åt och drack förutom vatten. Efter att de hade fyllt i sina dagböcker blev de även intervjuade och tillfrågade om de eventuellt glömt att rapportera någonting. Sen jämförde man helt enkelt de olika siffrorna man fick från de tre typerna av mätning.

Resultatet – Deltagarna underskattade sitt energiintag med ungefär 30 procent

Det är som jag redan påpekat verkligen inte första gången man utför den här typen av studie och det är välkänt sen tidigare att folk underskattar hur mycket de äter och de missar ofta att rapportera flera livsmedel när de ska skriva matdagbok och liknande.

Att den här studien därför skulle visa att så även var fallet den här gången är verkligen inte överraskande. Det som den här studien istället tillför är att man har använt sig av en riktigt bra metod för att beräkna energiförbrukningen och sen jämfört den med två metoder för rapportering som för de flesta i alla fall känns som mer tillförlitliga. Kom ihåg att det endast var det senaste dygnet som försökspersonerna skulle komma ihåg samt att de skulle skriva matdagbok i två dagar.

Resultatet i studien visade att försökspersonerna låg i snitt ungefär 30 procent fel i sitt rapporterade energiintag där kvinnor var aningen sämre än män.

Alla försökspersonerna var givetvis inte lika dåliga på att rapportera sitt intag och några av dem hamnade nästan precis på rätt värde. Här under kan du se den individuella datan för deltagarna. Sättet som forskarna valt att redovisa resultatet på är lite udda så här kommer en kort förklaring för att försöka underlätta.

Det du ser på Y-axeln är egentligen det som är intressant. Den axeln visar skillnaden mellan rapporterat energiintag och det uppmätta energiintaget för alla deltagarna. En person som ligger under 0 har alltså troligen underrapporterat sitt energiintag medan en person som ligger över har troligen överrapporterat.

När det gäller X-axeln så visar den på medelvärdet mellan rapporterat intag och deras energiförbrukning. För mig är detta en variabel som är totalt ointressant och jag förstår inte riktigt varför man har valt den. Den enda gissning jag kan komma på är för att man velat separera deltagarna mer så att de inte överlappar varandra för mycket. Hur som helst så tycker jag du kan ignorera var på X-axeln någon ligger. Det som är intressant är avståndet från siffran 0 på Y-axeln.

Som du kan se är dock personerna som rapporterat sitt intag bra ganska få i förhållande till alla de som verkligen ligger fel. I snitt låg deltagarna omkring 750 kcal för lågt i sitt rapporterade intag och du hittar i princip lika många deltagare omkring -1500 kcal som du gör vid 0 kcal på Y-axeln.‌

Summering – många rapporterar riktigt mycket fel

Det här är som sagt en studie som bekräftar någonting som man vetat sen tidigare. Du kan helt enkelt inte lita fullt ut på självrapporterad data när det gäller till kost.

Jag tar upp det här ganska ofta helt enkelt för att jag tycker att det är väldigt viktigt att känna till. Du vet aldrig var på den här skalan en person ligger när du för en diskussion med dem fast det känns ju inte som någon vild gissning att när de rapporterar väldigt låga kaloriintag utan någon viktnedgång så är de sannolikt oftast en av personerna som är sämst på att skriva ner eller berätta vad de äter.

Det kan finnas undantag för den här regeln om vi pratar om personer som redan har en låg fettprocent men ändå vill nå lägre, men överlag så är det mycket troligare så att personen som säger smått otroliga saker om deras vikt helt enkelt har fel. Det handlar oftast inte om en medveten lögn utan många av oss människor är helt enkelt inte särskilt duktiga på det även om vi tror att vi gör det väldigt bra.Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023