Kvinnor får lika bra resultat som män på gymmet

En gång för alla: Styrketräning fungerar lika bra för kvinnor som för män.

Tyngre

Kvinnor får lika bra resultat som män på gymmet

Inom träningsvärlden har man traditionellt sett varit väldigt fokuserad på testosteron och dess effekter på muskelbyggande. Genom åren har jag svarat på väldigt många frågor från folk (egentligen bara män) som funderat kring hur de borde ändra sin livsstil för att på så sätt få små höjningar i sitt testosteron.

Intresset är också förståeligt på sätt och vis. Testosteron anses vara det hormon som har störst effekt både på att män lägger på sig så mycket muskelmassa under tonåren och att män sedan skiljer sig en hel del mot kvinnor när det gäller i prestationsförmåga.

Skillnaden mellan en 10 åring och en 20 åring kille är däremot väldigt stor när det gäller testosteron. Precis som när det gäller testosteron som doping så verkar större skiften i testosteronnivåer kunna ha en väldigt stor effekt. Det är däremot mer tveksamt om små förändringar i nivåerna hos en vuxen människa har någon större betydelse.

Till exempel så snackades det mycket kring förändringar i testosteron och kortisol i samband med träningen för en 10-15 år sedan och man trodde då att dessa saker var viktiga. Efterföljande forskning har däremot visat att de här förändringarna inte verkar vara något värt att bry sig om vilket jag har skrivit om i artikeln Träning och frisättning av hormoner här på Tyngre.

Det finns även som de flesta säkert vet en stor skillnad mellan kvinnor och män när det gäller testosteron och det har därför ofta ansetts som självklart att män bygger muskler snabbare eller lättare än kvinnor. Men frågan är om det verkligen är så om man tittar på relativa ökningar?

Skillnader mellan kvinnor och män när de styrketränar

För någon dag sedan publicerades en översiktsartikel där man undersökt om det är några skillnader mellan hur kvinnor och män svarar på ett standardiserat träningsprogram (1). Om de utför precis samma träningsprogram, blir då resultaten annorlunda?

Forskarna tittade både på styrka och muskelmassa och totalt mellan 10-23 olika studier för de olika utfallen. Minst studier fanns det på muskelökningar, det vill säga hypertrofi, vilket inte är särskilt överraskande då det är lite mer tidskrävande och kostsamt att mäta förändringar i muskelmassa jämfört med att mäta styrkeökningar.

Resultatet visade att när det gäller ökningar i muskelmassa så är de relativt sätt likvärdiga mellan män och kvinnor. Med relativt menas här att man ser till ökningen i procent istället för i kilon eller absolut volym.

Varje siffra på x-axeln motsvarar en studie

Det finns betydande skillnader mellan män och kvinnor i deras utgångslägen. Män är i genomsnitt större än kvinnor både när det gäller längd och kilon vilket innebär att de har mer muskelmassa redan där. Dessutom är det så att kvinnor av fysiologiska orsaker i genomsnitt bär runt på mer kroppsfett än män så även om du har en man och en kvinna med samma längd och vikt så kommer sannolikt mannen att bära runt på mer muskler.

Så med så olika utgångslägen så kommer de absoluta ökningarna i muskelmassa att skilja sig mellan kvinnor och män. En studie från 2000 som använde MR för att mäta mängden muskelmassa hos knappt 500 vuxna människor fann att män i genomsnitt bar på 33 kg muskelmassa medan kvinnorna bar på 21 kg (2).

Så om vi säger att vi hade tränat de här personerna så de ökat i muskelmassa med 10 procent så hade ökningarna hos männen i absoluta mått varit 3,3 kg och ökningen hos kvinnorna 2,1 kg.

Kvinnor verkar öka styrkan snabbare än män i överkroppen

När det gäller förändringarna i styrka så fann man ingen skillnad mellan män och kvinnor när det gäller benen och relativa ökningar. Så kvinnor ökar lika mycket rent procentuellt som män om de följer samma träningsprogram. Även här så gäller så klart samma saker som jag tog upp här ovanför. En helt otränad man startar normalt sett med en högre maxstyrka än en helt otränad kvinna så om man tittar på ökningar i kilon så kommer männen att öka mer.

Det mest intressanta här var däremot att man fann att kvinnor faktiskt verkar få större relativa ökningar jämfört med männen när det gäller överkroppen.

Varje siffra på x-axeln motsvarar en studie

Summering – styrketräning fungerar lika bra för kvinnor som för män

Det här resultatet är egentligen inte så överraskande. Det är inte särskilt många studier som är utförda på området men de första studierna kom redan på 70-talet och även om jag inte känner till någon nyare summering av forskningen på området likt den som nu publicerats så är jag ganska säker på att de flesta som läst lite av forskningen på området redan har märkt att skillnaderna i relativa ökningar normalt sett är små.

Det har länge varit någon typ av sanning inom styrketräningsvärlden att kvinnor är relativt svagare i överkroppen jämfört med benen. De flesta män klarar till exempel oftast av att göra en eller några chins medan det är ganska ovanligt att kvinnor klarar av den övningen utan att de har tränat för det. Det finns också mindre studier där man funnit att kvinnor verkar ha mindre av sin muskelmassa i överkroppen jämfört med män (3).

Resultatet i den här nya översiktsartikel skulle därför eventuellt kunna förklaras av att kvinnor utgår från ett sämre läge när man börjar träna dem. Kanske är det helt enkelt så att kvinnor i genomsnitt har sysslat med färre aktiviteter där de har utmanat överkroppen tillräckligt för att lägga på sig lite mer muskler?

Till sist vill jag lägga in en liten reservation till resultatet här och det är långsiktiga resultat. Med undantaget för en liten studie med färre än 20 deltagare i den här översikt så varade alla andra studier mellan 6-24 veckor. Det finns en hypotes om att våra muskelökningar på sikt begränsas av antalet cellkärnor som våra muskler har. Antalet cellkärnor kan öka vid träning och det är möjligt att testosteron skulle kunna spela in i den processen på sikt. Så kanske är det så att män drar ifrån kvinnor om vi istället hade tittat på ökningar i muskelmassa och styrka över säg 5 år? Det är en möjlighet skulle jag säga.

En annan möjlighet är dock att vi som samhälle har fått en sned bild av skillnaderna mellan män och kvinnor för att vi haft ganska få kvinnor som styrketränat medvetet och långsiktigt samtidigt som vi haft en betydande andel män som gjort precis det och samtidigt tagit steroider.


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023