Att äta har förändrats

Vi lever i en värld där vi sakta men omedvetet målinriktat äter ihjäl oss själva.

Erik Sander

I tidernas begynnelse (eller åtminstone för väldigt länge sedan) var livet en enda lång storhandling av matvaror. Det fanns inga jobb att gå till, inga skatter att betala, inga sommarhus att renovera och inga politiker att spy galla över. Livet och vardagen hade ett enda syfte – att skaffa mat och därmed överleva.

Exakt hur vet jag inte, men på något vis lyckades man överleva. Århundraden flög förbi, millennium passerade, hjulet uppfanns, Jesus‌ gick på vattnet, den industriella revolutionen startade, glödlampan uppfanns, Titanic‌ krockade med ett isberg, videobandspelaren uppfanns i Amerika‌ , Berlinmuren byggdes, Berlinmuren föll, Sovjetunionen upplöstes, Youtube lanserades och slutligen efter tusentals år av historiska händelser har mat gått från att vara en nödvändighet för överlevnad till att vara något högst ångestframkallande hos en stor del av världens population samt även en bakomliggande faktor till den nu vanligaste dödsorsaken i världen: hjärt- och kärlsjukdomar.

Man kan, kraftigt förenklat och på gränsen till respektlöst, dela upp människans inställning till mat i tre olika tidsperioder sett från tidernas begynnelse fram till idag: 

  1. Från början ett måste.
  2. Sedan något uppskattat.
  3. Nu en ångest.

Omvärlden har alltid speglat den allmänna inställningen till mat via tillgången och enkelheten att ta del av den samt även sysselsättningen och dess fysiska innebörd. Sättet vi människor jobbat på har i stor utsträckning avgjort inställningen och synen på mat.

I tider där jobbet inneburit stora fysiska kraftansträngningar har maten varit prisad, efterlängtad och essentiell. I modern tid har matens essentiella innebörd ersatts mot att allt oftare vara icke-essentiell då vi i en allt högre utsträckning äter för vårt eget höga nöjes skull, snarare än för att göra oss själva arbetsföra och överleva.

Vi befinner oss aldrig mer än några minuter bort från mat, och inte vilken mat som helst, gärna energirik och näringsfattig sådan. Den kommer till oss utan vare sig föregående ansträngning i form av fysiskt utmanande arbete eller behovet av vidare förflyttning eller egenhändigt tillagande av den. Den ena hemkörningstjänsten av mat efter den andra ploppar upp, och frodas, i våra städer runt om i landet. Vi fullkomligen älskar att inte behöva tänka på vad vi ska laga, hur vi ska införskaffa det eller vad det innehåller. Vi vill ha något gott och vi vill ha det nu. 

Vi lever i en tid där en övervägande majoritet av alla yrken ställer begränsade, om ens några, fysiska krav. Vi har skapat oss ett arbetsklimat, som antagligen tog sin början i och med den industriella revolutionen, som har tvingat oss att träna för att inte dö i förtid i sviterna av hjärt- och kärlsjukdomar. Vi måste träna för att inte dö i förtid, inte som rekreation, utan i preventivt syfte. Och givetvis även på grund av rent narcissistiskt styrda val kopplade till samtidens syn på hur den perfekta kvinnan och mannen ska se ut.

Det finns fortfarande de som har fysiskt krävande jobb och behöver äta därefter – men dessa personer är en försvinnande liten andel som minskar för varje dag som går. Det finns heller inget som pekar på att mönstret ska brytas, snarare att det ska fortsätta på inslagen bana med kraftigt ökad takt.

Och någonstans längs vägen har maten vi äter, satt i relation till intaget våra arbeten kräver, tagit en sväng i fel riktning. Idag är de två så långt ifrån varandra att de helt tappat kontakt och inte längre tjänar sitt ursprungliga syfte.

En lösning på problemet – för det är ett problem – är inte bara långt borta, den är dessvärre med stor sannolikhet utom räckhåll. Men min tanke är inte att skriva en domedagsprofetia, min tanke är att lyfta ögonbryn.

‌ En lösning på problemet – för det är ett problem – är inte bara långt borta, den är dessvärre med stor sannolikhet utom räckhåll.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Då vi lever i en värld med ett överflöd av mat och dess tillgänglighet är det inte längre en kamp att tillskansa sig föda. Vi måste därför förändra vårt sätt att se på mat. Vi måste utbilda våra barn och ungdomar inom näringslära i en tidig ålder. Ge dem kunskapen redan i ett tidigt skede kring hur våra kost- och levnadsmönster direkt påverkar fysisk status och välmående. De ska veta bättre än vi visste i ung ålder vad en väl sammansatt måltid är, hur den ser ut, vad den består av och framförallt varför den är bättre än skräpmatsalternativet. De ska veta vad som händer med deras kroppar om de inte rör sig tillräckligt mycket och samtidigt äter mer än de behöver – och vad de ödesdigra konsekvenserna av samma beteende riskerar att bli.

Och vi måste sluta belöna våra barn med godis, läsk och chips.

– Lille Arvid, om du sitter tyst och snäll hela tiden under besöket hos tandläkaren så ska mamma köpa en glass till dig efteråt...‌

Konsekvenserna av att belöna sina barn redan i en tidig ålder med sötsaker kommer enbart föra gott med sig på kort sikt, mycket kort sikt. Ungen sköter sig i bästa fall under tandläkarbesöket, men på längre sikt kommer ungen att växa upp och ha lärt sig att goda prestationer förtjänar en kaloririk belöning – ett beteendemönster som med tiden, i värsta fall, inte enbart består av sötsaker.

Belöna istället era barn med en tur till leklandet. I förlängningen – om du har tur – har du då istället skapat en person som belönar sig med ett par nya träningsskor eller en PT-timme på gymmet.

Det är vår definitiva skyldighet att lära våra barn att selektera, begränsa och rata istället för att överkonsumera.

Vi är inte längre i samma absoluta behov av mat och måste därför lära oss att begränsa vad som läggs på våra fat. Alternativt träna två gånger om dagen. Men när den fysiska aktiviteten enbart blir en viktreglerande fråga och tappar allt sitt rekreationella syfte är den svår, för att inte säga omöjlig, att genomföra.

De fysiska krav våra jobb ställer på oss kommer med stor sannolikhet enbart avta i takt med vårt tekniska kunnande och dess utveckling. Därför är det inte bara rimligt, utan en självklarhet, att vi måste se om våra kostmönster. Inte bara vilka råvaror vi väljer att konsumera på grund av hur råvaran har behandlat, också mängden av det vi väljer att äta, vad vi väljer att äta och hur ofta vi väljer att äta det.

Vi lever i en värld där vi sakta men omedvetet målinriktat äter ihjäl oss själva. Om inte vi gör något åt det snart kommer även våra barn att göra detsamma.

Övergöd inte mänskligheten – utbilda den.

Innan det är för sent.



Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023