Vi är inte där längre. När ordet normalt indikerade att någonting var bra. Jag vet inte riktigt när skiftet gjordes, men sällan har ordet normalt använts för att rättfärdiga dåliga vanor så mycket som nu.
”Klart du ska äta några bullar till fikat, det är ju bara normalt”.
Det är normalt. Låter ju spontant som någonting bra. Men ofta används ordet normalt bara som en ursäkt till osunt leverne. Jag ifrågasätter ofta det här, vilket sällan är populärt hos dem jag ställer mot väggen. Att ens beteende är normalt verkar ses som den ultimata ursäkten och många värnar om den bortförklaringen som det vore deras sista liter vatten i Sahara.
Att leva osunt, äta dålig mat och bortprioritera träningen är idag normalt. Men att någonting är normalt innebär inte att det är bra – det innebär bara att du följer strömmen. Vill du vara hälsosam eller vältränad idag kommer du därför vara så illa tvungen att sticka ut. Något annat sätt finns knappt. Det är inte normalt att röra på sig en gång i halvtimmen som kontorsarbetare, det är inte normalt att skippa kanelbullen vid fikat och det är inte normalt att välja bort vinflaskan när det vankas helg. Det är heller inte normalt att cykla till jobbet om tunnelbana finns till förfogande och det är självklart inte normalt att börja dagen med ett träningspass när denna tid istället kan användas till att snooza.
Jag har flera vänner som ofta praktiserar denna förklaring till sina dåliga matval och undermåliga träningsvanor. Men när jag försöker förklara att deras beteende inte är bra enbart för att de är normala, känns det mest som att jag ropar under vatten. De är inte mottagliga för den typen av information, oavsett hur högljudd jag är. Att de självmant puttar ner sin fysiska utveckling i diket verkar inte vara något som bekommer dem. Det är ju normalt, som de själva hade uttryckt det.
Vad som är normalt bedöms oftast efter vad genomsnittspersonen gör. Idag innebär det att träna dåligt, äta dåligt och i övrigt röra på sig för lite. En bra indikator på att du lever hälsosamt är därför att du sticker ut med besked. Att du får gliringar vi fikabordet. Att andra tycker du äter onormalt. Att de inte tycker du har något liv för att du tränar 5 timmar i veckan.
För vill du vara hälsosam idag måste du skilja dig från mängden. Att vara normal är inte alltid något positivt.
° ° °
Daniel J Larsson
Förutom att vara krönikör på Tyngre.se är Daniel J Larsson verksam som chefredaktör för tidningen och sajten SportHälsa. Han jobbar som föreläsare och driver den populära podcasten FitnessPodden. Finns också på Instagram: @danieljlarsson
° ° °