Det är oväsentligt hur andra äter

För du skiter väl i hur andra gör när de ska köpa hus?

Erik Sander

Hur ska man äta egentligen? ”MAN” ska inte bry sig om hur andra äter utan istället börja fokusera på hur bra det går för just dig i förhållande till hur du vill se ut då en viss kosthållning upprätthålls. Visar det sig att det inte alls går särskilt bra, ja men se till att ändra på något då. Annars är det inte rimligt att tro att något kommer förändras. Men ändra för Guds skull inte allt på en och samma gång. Gör som myran – ta små steg.

Av olika anledningar är det i stor utsträckning oväsentligt att lägga ned en massa energi på att försöka ta reda på hur andra supersnyggisar ätit på sin väg mot att bli grekiska gudar och gudinnor. Till att börja med kommer hälften av vad de säger att de ätit att stämma, andra hälften inte. Antingen för att de helt enkelt tycker att det låter häftigt att säga att de med slavisk precision följt en viss plan, trots att det inte är hela sanningen, eller så tror de att de verkligen följt planen till punkt och pricka fast de i själva verket inte gjort det. Omedvetet har de sakta men säkert tullat på intaget, men så pass lite att det passerat under radarn alternativt att det känns som så lite att det inte ens är värt att nämna. Men det ÄR värt att nämna. Allt gör skillnad, oavsett riktning. Vartenda beslut ackumuleras och kommer över tid ha inverkan på resultatet. Och att följa något som med stor sannolikhet inte ens stämmer från början känns som en dålig idé.

Plus att du skiter väl i hur andra gör när de ska köpa hus? I så fall tycker jag du ska skita i hur andra, som du inte ens känner och kan ställa kontrollfrågor till, gör med kosthållningen. För i mångt och mycket finns det stora likheter mellan att köpa hus och mat. Det ska passa plånboken, vi ska gilla läget, pallar vi laga en massa grejer eller ska det vara färdigt att flytta in, trivs vi med huset, vad tror vi om den eventuella avkastningen, listan kan göras lång. Min poäng är att för att du ska trivas och mäkta med att bo kvar i huset (eller gilla kosthållningen och därmed fortsätta med den) krävs det att du sympatiserar med merparten av alla de följder husköpet genererar. Och vad du tycker är viktigt är högst individuellt. Om du inte trivs med det val du gjort kommer du antagligen vantrivas och så småningom flytta därifrån (sluta med kosthållningen). För dig är det viktigt med balkong i söderläge, så länge du får det kan du ha överseende med att huset egentligen ligger lite för långt från närmsta busshållsplats (det är viktigt för dig att få äta kolhydrater, så länge du får det kan du leva med att äta broccoli). Så både när det kommer till huset och kosthållningen är det absolut avgörande för hur långvarig relation ni ska ha att just du, och ingen annan, kan gilla läget och trivas – annars kommer det aldrig hålla i längden.

Vi alla föredrar att äta på olika sätt. Vissa älskar broccoli, andra hatar det. Vissa tycker det är fel att äta animaliska livsmedel, andra tycker det är kanon. Att följa en kosthållning som med övervägande majoritet består av livsmedel du egentligen inte uppskattar, alternativt vars existens i en livsmedelsbutik du inte kan stå bakom, kommer inte att hålla över tid. I bästa fall kommer det att fuskas lite grann här och där. I värsta fall kommer hela dieten fallera. Hitta då istället de råvaror och livsmedel som ligger i linje med din målsättning och ger dig åtminstone någon form av njutning och mättnad att äta. När du hittat dem, håll dig till dem istället för att med stor avsky ta dig an varje måltid. Det kommer inte gagna varken dig eller dina närmast sörjande.

Ytterligare en sak som gör det mindre intressant att speja ut över gymmens savanner och söka efter människor som till synes lever i linje med dig själv är att du har du inte den blekaste aning om vad andra människor gör resterande del av dygnet som inte spenderas på gymmet. På pappret kan det verka som en utomordentligt god idé att ta efter vad någon annan gör som ser ut som du gör. Men det du inte via en okulärbesiktning kan skönja är att någon kanske jobbar som brevbärare och cyklar hela dagarna, medan en annan jobbar i ett litet bås på Skatteverket, hatar sitt liv och sitter still åtta timmar om dagen. För att inte tala om all spontanaktivitet som uppstår, eller rättare sagt kan uppstå, under dygnets resterande timmar. Allt, och då menar jag verkligen allt, kommer spela roll för hur just precis du eller någon annan ska äta.

Inte ens genetiska enäggstvillingar ska äta likadant i alla lägen. Inte ens du själv ska äta likadant i alla lägen. Huruvida du väljer att jobba som receptionist eller byggarbetare kommer ställa enorma kravskillnader på din kost även fast målsättningen är densamma. Samt även att ditt dagsbehov kan variera kraftigt från dag till dag, vilket även det i allra högsta grad är en viktig parameter att ta hänsyn till.

Man måste alltid först och främst fråga sig hur fysiskt aktiv man är. Har man väl kommit fram till sin aktivitetsnivå, utan att ljuga för sig själv (vilket kanske är det svåraste av allt), är nästa steg att ta reda på vilka metabola krav som kroppen ställer för att den önskade fysiska aktivitetsnivån ska kunna upprätthållas och sedan lägga upp kosten utefter det. Busenkelt väl? Nej, det är inte på något vis enkelt. För att hålla reda på alla tänkbara faktorer som kan påverka ditt slutresultat, och sedan ta hänsyn till dem och korrigera därefter, kommer du antagligen bli kliniskt galen på köpet. Hade det varit enkelt hade det inte varit ett problem. Tyvärr finns inte en enda gyllene väg att gå, en regnbåge att följa där en kruka med guld väntar i slutet, oavsett hur mycket media och kvacksalvare vill få det att verka så.

Världen över finns det underviktiga, normalviktiga och överviktiga människor i alla delar och länder oberoende av välfärd, klimat och kultur. Detta till trots att man väljer att äta på olika tider på dygnet, olika typer av råvaror, med olika macronutrientfördelningar och med varierade frekvenser. Med andra ord är det mer komplext än något vi kommer beröra här och nu i slutet av krönikan. Vad som däremot inte är svårt alls och något du kan göra precis här och nu är att fråga dig själv:

”Ser du ut som du vill att du ska göra?” Om inte – gör en liten och vettig förändring nu på en gång.

Är svaret istället att du ser ut som du vill att du ska göra, se då till att njuta av det med ett leende på läpparna, för jag tror det är få förunnat.


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023