Hälsa är inte perfektionism

När ivern att leva sunt slår krokben på oss själva.

Daniel J Larsson

Hon tittar på mig som att hon just sett mig injicera heroin.

”Vad håller du på med?! Herregud, det här trodde jag inte om dig, Daniel!”.‌

Jag har precis ätit en pizza. En förbaskat god sådan dessutom. ”Ja, det är onyttigt. Jag vet. Men jag sköljde även ner hela rasket med två glas vin"‌ , svarar jag.

Hon tittar på mig som att jag tappat förståndet totalt. Som att jag blivit galen. Med akut behov av hjälp.

”Hur kan du göra det?! Hur kan du göra så mot dig själv?”‌

Jag är nog inte den enda som haft den typen av konversation med en kostfanatiker. Du vet, en sådan där som hittat sin favoritdiet och därmed anser sig fått nycklar till alla dörrar. Som anser att den grupp han eller hon funnit tillhörighet till har alla svar. Och enligt kostfanatikern måste du givetvis hålla med om allt som predikas. Du som håller dig uppdaterad inom tränings- och hälsobranschen har säkert noterat det här. Att flera kostregimer idag blivit som onyanserade sekter, där alla oliktänkande uteslutande har fel. Om allt. Och gällande just kosten ska den optimeras in i absurdum – enligt deras preferenser, såklart. Personen som jag samtalade med ansåg att om du inte alltid‌ äter perfekt så löper du stor risk för att må dåligt på alla plan. Jag är inte av samma åsikt. Att alltid äta slaviskt strikt må kanske vara bra för kroppen, men det finns lite annat att ta hänsyn till.

Hälsa beskrivs av WHO som ett tillstånd av ”fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande”‌ . Synd då bara att hälsobranschen invaderats av fundamentalister inom kost som med tunnelseende inte involverar eller ens reflekterar över livets andra bitar än mat. Personligen kan jag inte uppnå psykiskt och socialt välbefinnande med en extremistisk syn på kost. Det tror jag inte många kan. Jag tror snarare att det är en kassaskåpssäker taktik för att må dåligt. På många plan.

Synen på kost är idag ofta väldigt dysfunktionell. Vi lägger stort fokus på att få allting perfekt så vi därmed kan må bra. Men det synsättet leder påfallande ofta till det omvända. Försöker du må perfekt genom att göra allt perfekt, så blir nämligen ingenting perfekt.

Vad som sedan är perfekt kan man ju fråga sig. Där råder det delade meningar, minst sagt. Men jag kan lova att jag i allra högsta grad är medveten om att pizza inte är optimalt rent näringsmässigt. Att jag inte alltid lever idealiskt är jag också medveten om. Det är dock ingenting jag tänker ändra. Nu är det inte så att jag med bestämdhet råder dig att käka pizza. Jag menar inte heller att du ska bekanta dig med vinflaskan varje kväll. Men jag skiter i om du gör det ibland.

Dagens jakt på perfektionism inom hälsosvängen blir ofta en väldigt kontraproduktiv företeelse, med synsätt som inte leder oss närmare välmående – snarare tvärtom. Jag menar helt enkelt att du inte behöver känna dig pressad att passa in i en samtid där många eftersträvar en överdriven sundhet, som sedermera ofta renderar i osundhet. Att passa in i det är inget eftersträvansvärt.

Därför käkar jag min pizza. Och dricker mitt vin. Om du sedan vill få det till något oförsvarligt och smutsigt så får det stå för dig.

° ° °

Daniel J Larsson

Förutom att vara krönikör på Tyngre.se är Daniel J Larsson verksam som tränare i träningsparadiset Playitas. Varje månad skriver han artiklar för BODY Magazine, jobbar som föreläsare och driver den populära podcasten FitnessPodden. Finns också på Instagram: @fitnesspodden_daniel ‌

° ° °‌


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023