”- Det händer inget! Jag sliter som bara den, men ändå händer det inget”, ”- Jag får aldrig större armar”.‌

Vi har alla hört det, och vi har alla sagt det. Alla har vi varit i den sits där det känns som vår utveckling är obefintlig. Magrutor, kondition, bättre löpartider och mer ”gains”. Ja, det här med utveckling är något som länge varit på tapeten och som alltid kommer vara på tapeten. Men vad är egentligen utveckling? Kan vi styra den och i så fall hur? 

Inom mental träning ser vi utveckling som en riktning. (jag säger ”vi” för jag ingår i den skara personer och atleter som själv både utför och utbildar metoder inom mental träning & personlig utveckling)‌ Att hålla reda på höger, vänster, framåt och bakåt kan tyckas vara väldigt grundläggande för en person över fyra (4) år, men så tycks inte riktigt fallet vara här. För vilken riktning utveckling är, kan vara ganska osäkert och vagt. Även för en vuxen människa.

Att du inte får de resultat du vill ha kan såklart ha många förklaringar, men det korta svaret skulle förmodligen vara ”- Du tar inte i tillräckligt. Ta i mer!” eller helt enkelt; ”- Träna hårdare!”. Och även om det förmodligen är sant, så är det faktiskt inte hela sanningen. Det finns mer till ”gains” än bara pannben, viljekraft och proteinbars. Mitt lite mer eftertänksamma och psykologiskt inriktade svar skulle vara ”- Det är för du vet inte vart du ska”.

*

”Om jag inte vet vart jag ska, så är risken stor att jag hamnar någon annanstans”‌* – Lawrence J. Peter

Jag tror att det ligger mer än vi tror i det som J. Peter säger. Att vi inte ser vart vi är på väg utan bara vart vi har varit, om ens det. Att vi som vuxna slutar att se utvecklingen som en riktning utan mer som en händelse. Problemet där är ju att en händelse har ett slut, vilket utveckling helst inte ska ha. Som barn är ju utveckling nästan synonymt med vårt liv, men i vuxen ålder tycks denna ”utveckling” stagnera och övergår till mer av en ”upprepning”, av diverse olika skäl, utan att vi ens märker det och förstår varför.

Börja se din utveckling som en riktning istället. Att också se inspiration som bränsle och motivation som en motor, kan göra det enklare för dig. För även om bränslet finns där (inspiration)‌ och motorn är hel (motivation)‌ och du trycker plattan i mattan är så det ju ändå inte en garanti för att du kommer fram. Att du rör på dig är i detta fall helt säkerställt men vart, är det ju ingen som vet. Det kan ju lika gärna varit backen du haft i istället för första växeln. Du behöver en riktning, ett mål. Det är ju nästintill omöjligt att börja prata metoder, vägar och eventuella hinder om du inte ens vet vart vägen ska leda.

Så nästan gång du står och reflekterar över dina obefintliga ”Gains” eller avsaknaden av utveckling, ta en titt på kartan istället. (det kan gälla träning, jobbet, familjen och livet i allmänhet såklart)‌ Bena ut din riktning och ditt mål.‌ Vart vill DU? Vad är DIN självvalda riktning? Knappa in riktningen på din inbyggda GPS och forma din resa därifrån. När du har din riktning och ditt mål så kommer du snabbt kunna se hur du ska ta dig dit. Du kan då ta reda på vilka stopp du behöver göra på vägen och du vet vilka alternativa vägar du har att ta. Du kommer helt plötsligt att börja röra dig framåt i din utveckling. Du kommer helt plötsligt röra dig i ”rätt” riktning.

Att denna resa inte ska bli en ”händelse” och få ett slut behöver du inte vara orolig för. Du har ju din riktning. Med detta synsätt på utveckling kommer det vara naturligt att bara resa vidare. Dina framtida planer kommer vara utfunderade redan innan du når målet på din första etapp. Kanske inte minst för du börjar se resultatet i dina ”Gains” men kanske också för att det känns tryggt, att ha en riktning.

Jag brukar säga; ”Förändring kommer alltid att ske, men utveckling är ditt eget val!”

Lycka till!


Du läser och ser mer av Daniel på:‌
Blogg: www.danielekstam.nu
Instagram: @ekstamm