Stor, större, superhjälte

Krönikören Marianne Hansson noterar att den också den muskulära utvecklingen på bioduken nått oanade proportioner.

Marianne Hansson

When a boy was born in Sparta, like all Spartans, he was inspected. If he’d been small or puny or sickly or misshapen, he would have been discarded.‌
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Dilios i filmen 300 (2006)

Citatet inleder filmen som kom att bli symbol för vår tids exponering av barbringade, muskulösa män på bioduken. Gerard Butler‌ , som spelar kung Leonidas, blev sexpacket som tog filmrollsförberedelserna till helt nya nivåer. Enligt utsago genomförde han det då fysiskt sett hårdaste och mest krävande träningsprogram en skådespelare utfört. Gerard lär ha tränat upp till 6 timmar om dagen flera månader i sträck. Träningsupplägget blev så populärt att det fick ett eget namn 300 Workout‌ och utlovade den perfekta kroppen, lika fulländad som spartanska krigare. Inom en vecka efter att upphovsmakaren Mark Twights släppt träningsprogrammet fick hans webbsida 13 miljoner sökträffar. Sedan dess har nya, minst lika tuffa, träningsprogram fortsatt att pumpas ut i samma takt som mängden muskelmassa ökat på bioduken. Makalösa kroppsomvandlingar tycks numera vara en regel snarare än undantag när skådespelare förväntas leverera en fysik som tidigare bara varit möjlig för professionella atleter. Mängden titlar som “Build An Superhero Physique in Six Weeks”‌ eller “Tom Hardy´s Warrior Workout”‌ och “Jake Gyllenhaal’s Southpaw Workout Plan”‌ vittnar om det stora intresset för träningsprogrammen även utanför Hollywood; drömmen om att skapa den perfekta superkroppen.

Under 2000-talet fullkomligt exploderade antalet muskulösa skådespelare på bioduken då DC Comic‌ och Marvel Comic‌ bestämde sig för att återskapa flertalet av sina gamla superhjältar. Trikåerna piffades upp, sceneriet moderniserades och specialeffekterna uppgraderades. Men den mest intressanta förvandlingen genomgick ändå superhjältarnas kroppar. Ingen kunde undgå att den nya hjälterollen även innebar en betydligt större och hårdare fysik. Mer än någonsin byggde filmbranschens hjälteideal på att skådespelarna kunde fylla ut en allt kraftigare superhjältekostym. Kroppshyddorna har mer kommit att likna 90-talets actionhjältar som Arnold Schwarzenegger‌ , Sylvester Stallone‌ och Jean-Caude Van Damm‌ , vars hjälteroller tidigare karaktäriserats av stelt skådespeleri och styltig replikföring.

Samma år som 300‌ gick upp på bioduken spelade Daniel Craig‌ den nye James Bond, som hade vuxit till sig rejält under kostymen till filmen Casino Royale‌ (2006). Tillsammans med sin tränare Simon Waterson byggde Daniel upp en fysik som vi aldrig förr sett hos en agent 007. Från att tidigare ha manifesterat agentens framgång genom olika märkesvaror, högteknologi och bilar, hade fokuset skiftat. Klart stod nu att även den vältränade kroppen fick symbolisera agentens framgång. Och kanske var det genom James Bond som den muskulösa hjälten tog steget in i filmens finrum. 

Hjältar representerar på olika sätt högt ansedda psykiska och fysiska styrkor i vår samtid. Superhjältegenren har sedan skapelsen av Stålmannen‌ på 1930-talet definierats av kraftfulla, muskulösa män i kroppsnära kostymer. Superhjälten är‌ inte bara sina superkrafter; egenskaperna har alltid manifesterats‌ i kroppar med breda axlar, rutor på magen eller svällande biceps, muskler som tydligt framträtt under tajta trikåer. Innan 1960-talet var det dock extremt ovanligt att hjältar visade sig barbringade på filmduken, men därefter började en förändring skönjas. Idag förväntas det snarast att exponeringen av bara överkroppar ingår i själva marknadsföringen. Filmstjärnor spenderar mer timmar i gymmet än i repetitionslokalen, fler timmar hos sin tränare, än med sin regissör. Likt själva superhjälten blir skådespelarens kropp ett projekt i sig själv, och betald att under en tidsperiod investera i sin egen fysik. För att nå dit krävs samma stenhårda träning, strikta kostregimer och inte minst dedikation som hos elitidrottare.

I inledningens citat från filmen 300‌ speglas också en obehaglig tanke där mångfalden av hjältar och skådespelare på filmduken riskerar gå förlorad i samma takt som kraven om större och muskulösare kroppar ökar. För människors kroppsformer är många; de är korta, långa, kraftiga, smala, stora, hårda eller mjuka. Hjältar behöver på olika sätt spegla mångfalden av alla dessa kroppsformer. Vi behöver helt enkelt inte fler lika, vi behöver fler olika. Eller som Arnold Schwarzenegger‌ uttryckte det "The worst thing I can be is the same as everybody else.‌ I hate that‌ ."

Kroppar med stora och framträdande muskler har fått större utrymme på biodukarna och reproduceras allt oftare. Den muskulösa superhjältekroppen har blivit något givet, inte bara förbehållet idrottare och atleter. Men vad händer om kroppen endast börjar betraktas som en beställningsprodukt? En produkt som får ett värde bara om den genomgår extrema förvandlingar, galna träningsprogram och skapar sensationsrubriker som “Gyllenhaals stora muskelförändring‌ ” eller “Cooper har gått upp 18 kilo - i muskler‌ ”. Våra kroppen bör befrias från idéer om ett projekt som snabbt kan “fixa till” med hetstränings- och dietmetoder. Vi behöver kanske mer än någonsin värdesätta resultat som växer fram under lång tid, i en takt där kroppen tillåts få all den respekt och ödmjukhet den förtjänar som vår ständigt trogne följeslagare genom livet.

Marianne Hansson‌

 ***

Referenser:‌
Antikens ideal formar dagens män - Publicerad i SvD 2011-07-19
Mens Journal - Buildning a Bigger Action Hero Logan Hill May 2014‌ http://www.mensfitness.com/training/build-muscle/superhero-workout
Ronny Ambjörnsson‌, 2011 - Mansmyter: James Bond, Don Juan, Tarzan och de andra grabbar.‌ Bokförlaget Atlas‌
The James Bond Builder: Skyfall Trainer Simon Waterson av by‌ Nick Collias‌Nov 20, 2012
http://www.bodybuilding.com/fun/the-james-bond-builder-skyfall-trainer-simon-waterson‌.html‌


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022