Mindset – som båltryck för psyket

En stark fysiskt insats kräver ett starkt psyke. Den här är inte till dig som vet att du är ofelbar och världsbäst, du kan med fördel läsa någonting annat. Den här är till er andra som ibland tvivlar och tvekar...

Lorena Gustavsson

Du är laddad, du har gjort alla ritualer med nästintill religiös noggrannhet, din häxbrygd of choice är urdrucken (varde det fem sorters PWO, NOCCO eller en slät kaffe), rätt låt har spelats i lurarna på max och nu är det dags att leverera. Du har valt en dag med omsorg, tränat dina pass och rent fysiskt har du aldrig varit mera redo än nu. Folk känner av stämningen, det finns ett magnetfält runt dig och däri härbärgeras vilja, kraft och styrka. Du tar sats och greppar xxx kilo Eleiko, och då plötsligt... Bam! Någon, som i vanliga fall är ingen, en anonym tjomme som i regel är en parentes i din tillvaro, en du passerar i receptionen till gymmet fäller en syrlig kommentar. Kanske ett "fan bruden/grabben, tunga mark idag ser jag..." med extra ironi inbakad i varje stavelse, eller varför inte en random "skojig" kommentar om din form eller utseende? Och där och då, säkert utan att fatta det själv har parentesmänniskan brutit förtrollningen, sabbat självförtroendet som kanske tagit veckor att bygga upp.

En stor del av laddningen inför en prestation som inte nämns i samma utsträckning som set och reps är alla inre brandtal vars sensmoral är "jag klarar det", tänka monologer som jag är rätt säker på att många behöver hålla, åtminstone vid maxningar.

Om ditt självförtroende i utgångsläget är sådär‌ , och du måste anstränga dig hårt för att tro på dig själv så brukar den omhuldade källkritiken tyvärr bara tillämpas på dina egna påstådda sanningar. När En På Gymmet™‌ säger något nedlåtande, oavsett grad av skämtsamhet, tenderar vi med halvtaskig självtillit att svälja det som gratisnocco och proteinbars på fitnessevenemang.

Tillbaks till gymmet och situationen. Du tänker ändå att "det här ska jag inte ge hen, nu kör jag bara" varpå du tar omtag, försöker rubba föremålet som plötsligt på något magiskt sätt dubblerat sin vikt. Du inser att det inte kommer bli något PB, det kommer inte ens bli ett vettigt pass. Resten av tiden på gymmet kommer du misstänksamt analysera varje stavelse du hör, varje blick du möter, koncentrera dig på allt annat än träningen. Du kommer i bästa fall att tänka att hen som sa det är ett osmidigt pucko och att du klarar lyftet nästa gång. I värsta fall utlöser kommentaren en attack från din inre kritiker som nog helst tycker att du borde bosätta dig längst bak i spinningsalen, fast det är tunga böj du älskar eller ännu hellre isolera dig hemma med chipspåse och Netflix som "basövningar".

Det svider att misslyckas och att bli pikad, men obetänksamma personer som tar sig friheten att recensera ens existens "på skoj" kommer vi nog dessvärre aldrig helt ifrån. De finns överallt och orkar vi konfrontera dem så tycker jag vi ska göra det, men framförallt tror jag att vi löser problemet genom att konfrontera våra egna inre kritiker.

‌ Borde det inte vara en naturlig del av träningslivet att försöka bli jämnstark mentalt och fysiskt? Se det som ett själsligt båltryck, typ.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Borde det inte vara en naturlig del av träningslivet att försöka bli jämnstark mentalt och fysiskt? Se det som ett själsligt båltryck, typ. Det måste sättas så enkelt är det, kan vi inte får vi lära oss den vanliga vägen, börja med aktivering och avancera. Ju tyngre utmaning desto viktigare är det att inte "läcka" kraft, hålla sig solid. Annars kan man göra sig väldigt illa.

Vi behöver tro att vi ska klara av en uppgift för att vi ska klara den. Det är basalt men svårt. Hur lätt är det egentligen om vår självbild säger oss det motsatta? Aktiveringen i det här fallet handlar om att bli medveten om vad som påverkar ens tankemönster. Steg två är att bemöta det med ett starkt mindset‌ .

Personbästan av olika slag sätts till stor del beroende på känslan inför testet i sig, dig själv och relationen mellan dessa två. Du kan ha marknadens bästa magnesium, lyftarskor och knälindor. Livrem och hängslen kan vara aldrig så noggrant spända, men om du börjar tänka på dig själv som svag och dålig, kommer vikten inte att röra sig.

Det här är kanske ett extra relevant fenomen för tjejer och kvinnor som, på grund av gamla traditioner och strukturer fostrats till att vara försiktiga och betrakta oss själva som sköra och bräckliga, alltför ofta blir våra egna största fiender i gymmet. Och visst finns det fortfarande en och annan bakåtsträvare som anser att friviktsgymmet bör förbli en könssegregerad företeelse tills solen slocknar (gäsp, hur orkar dom ens?). Ännu värre blir det, oavsett könsidentitet, om man har en historia av inaktivitet och mindre stark fysik i bagaget.

Målet med mindset‌ är att varken låta andras eller egna irrationella rädslor bestämma. Alla har fel och rätt svar är: du är grym och modig och precis lika berättigad som någon annan att köra hårt och jobba för progression. Det finns plats för alla och ingen får ta ifrån dig ditt utrymme, din passion eller din vilja.‌

Först när du är övertygad om att du tål att ta i så att svetten sprutar och att tester av prestandan är en naturlig sak för dig att hantera kommer dina pers börja rulla in. Det här är allt annat än lätt, gudarna ska veta att jag har det mesta framför mig när det gäller att vaska mina egna internaliserade föreställningar om svaghet. Därför är det härmed obligatoriskt att klappa oss själva på axeln varje gång vi varit på upptäcktsfärd utanför den berömda komfortzonen. OK?

I praktiken brukar jag försöka ha tre mantran som får gå på repeat när jag behöver bygga pannben inför träning. Du kommer såklart hitta på andra stärkande tankar men mina är ungefär såhär;

1. Jag kommer inte att gå sönder. Jag håller. Jag är tränad för det här.‌

2. Jag är inte min historia. Det är faktiskt inte gympalektionen à 1998 längre. De som pikade då var lika osäkra och ängsliga som de som pikar nu fortfarande är.‌

3. Jag måste trots allt inte klara det här. Jag VILL klara det och jag KOMMER klara det, men det är inte så att någon dör om jag råkar faila. Ingen kommer ens att minnas det om en vecka. Jag gör det här för att det är kul, för att jag älskar utmaningen.‌

Skiljelinjen mellan att känna sina gränser och att låta rädslan bestämma är förstås hårfin och gränser bör såklart respekteras. Vi vill absolut inte göra oss illa och utsätta kroppen för det den inte ännu klarar, det är inte det jag säger, men obefogad självkritik bör enligt mig bekämpas, till sista svettdroppen.

Det är en grund för vad jag kallar mindbuilding‌ och det är världens bästa kompletteringsträning för i stort sett alla atleter vågar jag helt fräckt påstå. Har vi ett starkt mindset‌ så är jag av erfarenhet benägen att tro att vi kan nå helt nya höjder på träning och tävling.

Jag tänker i alla fall börja köra några extra set med starka tankar. Vi håller det enkelt, tänker mig 5 x 5 minst tre gånger i veckan. Beprövad träningsmetod, inget dutti dutti, bara att köra!

Who's with me?



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022