En vit jul

Lagom till jul är det kanske läge att fundera på att spola kröken?

Sebastian Avindell

Att vi svenskar har ett märkligt förhållningssätt till alkohol är knappast något nytt under solen. Historiskt sett har vi som folk heller aldrig direkt spottat i glaset. År 1922 gick det till och med så långt att vi hade en folkomröstning om Sverige som land skulle införa förbud mot "rusdrycker". Denna omröstning kom sig helt sonika av att svenskarna söp som galna, alkoholismen var vida utbredd och kostade samhället enorma summor. Något förbud blev det dock inte. 

I våra dagar går vi, som tur är, mot en minskad alkoholkonsumtion. Därmed inte sagt att vi påvisar några direkt vackra siffror. Den genomsnittlige svensken (räknat från 15 års ålder) dricker varje år ca 9.1 liter ren sprit. Ett helrör i månaden ungefär, om du slår ut det över ett år. Är det bra? Vad gör det med våra kroppar? Sant är att alkohol i mindre mängder faktiskt kan ha vissa positiva hälsoaspekter. Men, drygt nio liter? Stopp! Innan du kryssar det här fönstret och börjar fila på en arg kommentar eller ilsket mail så vill jag be dig att fortsätta läsa. Okej? För att klargöra då, nej, jag är inte alkoholhatare eller för den delen nykterist. Jag kan uppskatta ett glas vin eller en öl då och då. Och, även jag gillar att slå klackarna i taket någon gång om året. Dock allt mindre ofta nu, sedan jag fick barn. 

Vilket för mig till själva kärnan för denna krönika. Det är, som bekant, snart jul. Tvärtemot vad många tror inte primärt de vuxnas högtid. I centrum för denna tid ska inte julklappar, julbord, julledighet eller "Jul med Ernst"‌ stå, hur märkligt det än må låta. För, julen är faktiskt barnens högtid. Den är primärt för deras skull. Och, just därför, finner jag det så märkligt att jul och alkohol har blivit så otroligt starkt sammankopplat. Det pratas om julöl, julsnaps eller vilket rödvin som passar bäst till skinkan. Visst, har du inga barn omkring dig eller i din närhet, så kan du för all del göra lite som du vill. Men, och det här vill jag understryka med emfas, har du barn omkring dig vid julbordet så borde tanken om att avstå alkohol faktiskt vara rätt aktuell. 

Jag vet att en del av er blir hemskt upprörda nu. Tycker jag är fånig, knäpp eller överdriver. Några glas vin gör väl inget?! Moralism! Skandal! Stanna då upp. Tänk tillbaka på din egen barndom. Kanske kan du dra dig till minnes några gånger när mamma, pappa eller någon annan vuxen betedde sig märkligt kring någon högtid? Pratade högre, mer eller var extra kramig? Kanske minns du betydligt värre saker, så som gräl, höga skrik och otrygghet? För, så är det ju. Barn känner sina föräldrar. Och minsta subtila förändring skapar en otrygghet hos barnen. Vad är det som händer? Varför pratar pappa sådär? Varför är mamma så konstig? Är det där glaset vin så viktigt för dig att det ska föregå barnens behov? Och jo. Det märks visst efter "bara ett glas"‌

Jag har aldrig förstått vad det är som är så viktigt med att just få dricka alkohol heller. Särskilt inte när vi talar om barnens högtid. Är det smaken? Det finns alkoholfria alternativ. Är det för att "det ska vara så/det är festligt"‌ ? Då bör du nog se över vad du anser som viktigt i ditt liv. Och, kan du inte för ett ögonblick ens överväga att stå över en nubbe, öl eller ett glas vin till julbordet, då ska du sannerligen ställa dig själv frågan: för vem är den här högtiden egentligen? Måste jag bli lite lullig för att kunna uppskatta livet? Och kan du inte ens då, för hela ditt liv, begripa varför du inte ska dricka kring barn, då är det med all säkerhet dags att se över din alkoholkonsumtion. Missförstå mig rätt. Jag förespråkar som sagt ingen absolutism i andra fall. Och jag försöker inte skriva dig på näsan. Alkohol kan i vissa sammanhang absolut vara pricken över i. Men barn och alkohol hör inte ihop. Punkt. Där finns, i alla fall inte för mig, några motargument. 

Så. Eftersom de flesta av oss inte kommer få en vit jul när det kommer till snö, så kanske vi skulle överväga en annan sorts vit jul. För barnens skull. 

Mer rörelseglädje åt folket! Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022