Mitt liv – mina val

Jag bryr mig inte särskilt om hur du väljer att leva ditt liv. Kan man kanske få be om det omvända?

Sebastian Avindell

Att säga att vi lever i en utseendefixerad värld är väl en rejäl underdrift. Vart man än vänder sig syns halvnakna kroppar. I tidningar, tv och på nätet. Samtidigt pumpas vi med budskapet att ett vältränad kropp är det enda som gäller. Och det här har som bekant skapat ett ganska så skevt samhälle, där människor som av en rad olika anledningar inte ser ut som normen, får utstå en hel del spott och spe. Det är sannerligen inte bra.

Det har dock uppstått något av en motståndsrörelse till dessa ideal. Allt fler väljer att stå upp för sin kropp, som i samhällets ögon inte ser ut ”som den ska”. Modeller med betydligt sundare kroppar än den traditionella modellkroppen börjar få ta plats, vilket i allra högsta grad är på tiden. Men, den här förändringen är inte enkom av godo.

Meghan Trainor släppte 2015 sången "All about the bass‌ ", som rönte enorma framgångar. Kort beskrivet handlar låten om dagens ideal och hur sjuka de är. Fantastiskt, inte sant? Men, i kölvattnet av framgången med sången uppstod ett fenomen som kom att kallas skinny bashing‌ . Enkelt förklarat är det när en person som råkar vara överviktig gör sig lustig på någon annan, som i deras ögon är för smal. Kort ska vi kanske stanna upp här och säga att ja, folk blir kränkta för allt nu för tiden. Stiger priset på kaffe blir någon kränkt. Snöar det ute, fast meteorologen sagt att det ska vara uppehåll, blir en halv befolkning kränkt. Jag är medveten om det. Men, när det kommer till att kritisera en människas kropp och livsval...ja då kan jag faktiskt skriva under på att man får känna sig kränkt.

Vilket för mig till dagens ämne. Jag gillar att träna. Nej förresten, stryk det där. Jag älskar‌ att träna. Det får mig att känna mening, livsglädje och passion. Näst efter familj och nära vänner är träning det som jag på jorden värdesätter högst. Jag skulle inte kunna tänka mig att leva utan slammer från stänger, lungor som spränger av ansträngning, muskler som sväller av pump och magnesium som yr i luften likt den första snön i november. Träning är, helt enkelt, en del av mitt innersta väsen. Jag vore inte jag, om jag inte fick träna.

Med denna passion följer en hel del andra saker. Jag äter för att optimera mina resultat. Det skulle liksom kännas konstigt om jag slängde bort allt jag kämpar för i köket. Onödigt. Detsamma gäller sömn. Ja, jag ställer ibland in aktiviteter för att kunna sova istället. För det hjälper också min träning. Människor kan reagera med att rynka på näsan åt att jag säger att jag "inte har tid" att följa med ut på afterwork, bio eller något annat. Att göra dom sakerna tar för mycket från det jag älskar mest - träning. Inte dricker jag heller särskilt mycket, vilket kan få folk att häpna så här i sommartid. "Va? Ska du inte ens ha en öl‌ ?!". Nej. Det ska jag inte. För det är inte heller värt det.

Nope.

Här kolliderar då de två världarna. De otränade slår ihop med de tränande, i en gigantisk smäll. Och jag kan ibland uppleva det som om det pågår lite av en hetsjakt på oss som väljer träningen framför grill och bärs. Lite som skinny bashing‌ , fast tvärtom. Det postas bilder på sociala medier som driver med dom som gillar kvarg och solbränna. Regnar det så hånas alla som slitit på gymmet under vinterhalvåret. Skadeglädjen är total. "Haha! Där fick ni som tränade! Hur känns det nu, när ni inte får visa upp era kroppar‌ ?!". Och, även om samhället inte tycker det, så tycker jag att det här är minst lika illa som när någon hånar en person för att den råkar vara fet. Eller smal.

Jag är en stark förespråkare av att alla ska få leva sina liv så som dom vill, så länge det inte skadar någon annan. Vill man vara stor och tjock som en gaffeltruck, då ska man få vara det, utan menande blickar och kommentarer. Är det smal som en sticka en person vill vara, så man kan gömma sig genom att stå i profil, ja då ska man väl för tusan få vara det också, inte sant? Och nej, jag känner mig inte kränkt. Så har vi rett ut det. Jag tycker mig bara uppleva att vi som väljer träning som en stor del av våra liv får stå ut med betydligt mer än vi borde. Det skojas om vårt käk, hur mycket vi tränar och aldrig får "ha kul" och att det minsann inte kan vara ett värdigt liv att skippa bullar och sprit.

Men vet ni vad? För mig är det just det. Jag älskar allt jag gör. Allt i mitt liv genomsyras av att jag valt träning som min passion. Och jag trivs enormt med det. Det är ingen uppoffring, tvärtom. Det är en ynnest. Det är mitt liv – mina val. Precis som för dig. Och du kanske har andra prioriteringar. Men jag pikar inte dig för det. För jag har inte med det att göra. Får jag kanske be dig att du gör samma sak?

Mer rörelseglädje (och mer ödmjukhet) åt folket!

° ° ° 


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022