När livet går för fort

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut blir fartblinda.

Sebastian Avindell

Jag tycker mig dagligen höra om bekanta, eller vänner bekanta som går in i väggen. Individer som för bara någon vecka sedan var fullt fungerade människor ligger plötsligt på soffan med glasartad blick och orkar knappt mer än att bara andas. På det hela taget inte så jäkla märkligt. För, det fattas ju inte precis krav i vår vardag, oavsett vilka vi är. 

Vi förväntas alla vara hårt arbetande anställda, som mer än gärna ställer upp på övertid så fort det behövs. Bredvid detta ska man vara en fantastisk partner som är förstående och närvarande. Har du barn vrids kravprofilen upp ytterligare, då i form av att skjutsa de små till trettioåtta aktiviteter i veckan, samt att ställa upp som klass- och/eller förskoleförälder. Fortsättningsvis ska helger, som egentligen borde vara en tid för återhämtning, fyllas till bristningsgränsen med allt det där som vi inte hinner med i veckorna. Det ska renoveras, ätas middag med vännerna som man aldrig annars hinner träffa och på söndagen ska det veckohandlas. Allt i effektivitetens namn, amen! 

Är det underligt att allt fler fullkomligt smäller in i väggen, likt en fluga som träffar en bils vindruta i 130 kilometer i timmen, när det här är vår vardag? När vi fullkomligt badar i stress och ångest över att inte räcka till? När mobilen är påslagen dygnet runt och varje notis måste kontrolleras, gärna på sekunden? Är du som jag, så uppskattar du förmodligen träning. Mitt i infernot av stress, krav och måsten så kan träningen bli den flytboj vi så intensivt behöver för att kunna hålla näsan ovanför vattenlinjen. Men. Notera att jag skrev kan‌ . För träningen kan också bli ytterligare en av alla de saker vi känner oss stressade över. Vi får inte till så många träningspass i veckan som vi önskar. Resultaten kommer inte i den mån vi vill. Det uppstår konflikter när vår partner också vill träna lika mycket som vi själva, medan tiden fortsatt är en bristvara. Och genom detta har träningen, som skulle vara vår ledstjärna från stressen i vardagen, bara blivit ytterligare en sak vi känner att vi inte hinner med. Som vi har dåligt samvete över. Som skapar en nedåtgående spiral av stress som enkom föder mer stress. Och sen finns den där. Väggen. Den som vi alla, oavsett hur tuffa vi upplever oss själva vara, kan slå in i. 

‌ Vi sliter på våra arbeten för att ha råd att ha det där dyra huset eller lägenheten, men allt vi egentligen gör i det är att sova. Vi hinner ju inte annat.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Hur farao blev det såhär, frågar jag mig uppgivet. Vi jagar allt som finns att jaga, men när vi så väl når fram till det vi eftersträvat, stannar vi då upp? Lutar vi oss tillbaka och låter lugnet infinna sig, åtminstone för en stund? Nej. Vi bara fortsätter. Vi jobbar som dårar, för att ha råd att åka på dyra semestrar långt-bort-i-stan, för att vila upp oss? Hur konstig är inte den ekvationen? Vi sliter på våra arbeten för att ha råd att ha det där dyra huset eller lägenheten, men allt vi egentligen gör i det är att sova. Vi hinner ju inte annat. 

Tyvärr smittar det här av sig på mångas syn på sin träning. Man ser, så att säga, inte bicepsen för alla pectoralisen. Istället för att se alla de små framsteg som faktiskt sker, blir vi fartblinda. Sura och förbannade för att inget händer. En känsla som leder till att vi tränar dumt, oplanerat och ostrukturerat. Allt i jakten på resultat. Vilket gör att vi glömmer det allra heligaste, nämligen att resan är målet. Det ska vara något lustfyllt att träna. Inte tvärtom. 

I mitt arbete som sjuksköterska på en akutmottagning har jag ibland fått se hur obönhörligt och brutalt ett liv kan vändas upp och ned. Den som imorse var frisk, kan vid dagens slut få veta att en obotlig cancer växer i kroppen. Unga liv kan ryckas bort i ett ögonblick. Ingen av alla de som jag träffat har uttryckt en ånger över att de skulle ha jobbat mer. Tjänat mer pengar. Stressat mer. Nej. Istället framkommer ofta tankar om att de borde levt livet mer som de velat. Att de skulle tillbringat tiden mer med sina nära och kära, inte med kollegorna på jobbet. 

Här kan vi alla lära oss något oerhört viktigt. Vi, som har lyxen att få ta råd från dem som inte längre finns kvar. Nämligen det att vi borde fylla livet med det som är viktigt. Glädje, kärlek och den där bubblande känslan av tillfredställelse i magen. Att få vakna på morgonen och känna lust att leva, istället för att direkt börja känna stress för allt som ska hinnas med. På så vis tror jag också att vi alla kan undvika den där väggen, som smäller allt fler av oss på näsan. Genom att skala bort det ytliga, det som vi kanske egentligen inte vill ha, men som vi på något sätt lurats att tro vi vill ha. 

Träna med lust och för att det är fantastiskt underbart – istället för att bara jaga resultat. Stäng av mobilen en stund och njut av att bara vara, istället för att i varje ledig mikrosekund försöka svara på mail och planera – det kommer bara göra dig gott. Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut blir fartblinda. För då, då missar vi ju allt vi kunde sett på vägen. 

Mer rörelseglädje åt folket! Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022