Släpp mobilen

Avindell tipsar om en sak, en väldigt enkel sak, när allt kommer omkring: Ha tråkigt.

Sebastian Avindell

Rubriken kan tyckas vara lite av en paradox, eftersom de flesta av er läser denna text på just mobilen. Således föreslår jag att ni först läser klart och sen lägger undan telefonen. För jag tror det är dags att vi alla ser över hur mycket vi sitter lutade över våra smartphones.

Jag har med säkerhet redan retat upp en hel del människor, bara titeln ovan räcker nog för att få blodet att koka på flertalet individer. De tycker jag är en teknikhatande stofil, en surgubbe som inte förstår och så vidare. Gubbe eller inte, bara att den initiala reaktionen är ilska när någon nämner att mobilen kanske bör läggas undan får i alla fall mig att tro att jag är något på spåren. Som när du försöker lära ett barn att sluta med napp.

Såklart finns det goda ting med telefoner, de tror jag inte jag behöver räkna upp. Men, när jag för ett par dagar sedan befann mig på en restaurang och observerade människorna där blev jag faktiskt en aning rädd. Överallt satt sällskap lutade över sina mobiler. Pratade inte med varandra, bara scrollade med fingret likt zombies. Och vart man än går är situationen den samma. På fotbollsträningar för barn – föräldrar lutade över telefoner. I lekparken – barn som glatt ropar på uppmärksamhet som bara får hummanden som svar, eftersom pappa eller mamma måste kolla Facebook för tjugonde gången denna dag.

Samma sak ser jag när jag tränar. Jag törs nog säga att setvilan har ökat markant sedan de smarta telefonerna gjorde entré. Hela Instagram ska scrollas igenom i pausen mellan repsen och plötsligt har det gått sju minuter och kroppen har helt glömt vad den höll på med. Krasst är det faktiskt som såhär, varje gång du pillar med din mobil så belönar hjärnan dig med att utsöndra må-bra-hormoner. För, en hjärna vill stimuleras, den vill inte ha tråkigt. Problemet är bara att den effekten är kortvarig, vilket gör att hjärnan snart vill ha mer. Och den vänjer sig fort, precis som med alla sorters missbruk. Tänk efter, hur många gånger har du inte fastnat i en loop av att kolla instagram-facebook-twitter-mail för att sedan bara börja om från början igen, trots att du vet att inget nytt har hänt på två minuter. Ändå måste du kolla.

Jag vet, för jag är stundvis inne i samma beteende. Men, jag tror det här är något vi alla måste se över. För våra barns, våra vänners men kanske framförallt för vår egen skull. Vi har blivit en generation av mobilberoende, hjärndöda bleka kopior av människor. Som aldrig befinner sig i nuet, utan hela tiden måste få vår kick av telefonen. Vad sätter det egentligen för standard för våra ungdomar? Har du varit på en skolgård på länge? Om inte, passa på och kika efter. Ungar gör inte som man säger, de gör som vi gör.

Varför är det här ett problem då, undrar du? Internet är ju fantastiskt, mobilen är ett ovärderligt hjälpmedel! Ja. Det håller jag med om. Men betyder det att den ska nyttjas dygnets alla timmar? Betyder det att vi ska prata med alla andra, när vi faktiskt har en fysisk person framför oss? Ponera att du är och fikar med en vän, för femton år sedan. Mitt i samtalet reser sig plötsligt ditt sällskap och går till en telefonkiosk för att ringa en annan vän. Inte för att prata om något akut, nej bara för att snacka skit. Hur märkligt skulle inte det te sig? Precis. Ändå är det precis såhär vi alla gör idag. Vi överstimulerar våra hjärnor med en aldrig sinande loop av synliga intryck från telefonen.

Men, det här var väl inte med träning att göra, suckar du uppgivet för dig själv. Jo, det har det. Som ovan nämnt är det nog många som tillbringar mer tid över luren på gymmet, än jobbande med stålet. Klart man ska få filma sitt marklyft och ta en selfie, men är det verkligen det vi spenderat mest tid på? Dessutom ligger många av oss med mobilen tryckt mot näsan när vi egentligen ska sova – vad gör det med vår hjärna? Vår sömnkvalitet?

Jag vill tipsa om en sak, en väldigt enkel sak när allt kommer omkring. Ha tråkigt. Så fort du får en stund över till eftertanke behöver inte telefonen åka fram. Att bara stirra ut i tomma intet kan vara alldeles fantastisk avkoppling. Precis som att prata med vännen som sitter mitt emot dig kan vara, istället för att försöka ha ett samtal med både denne och tre till i Messenger.

Ni får gärna kalla mig tråkig. Gammal och teknikfientlig. Men, handen på hjärtat (precis, släpp telefonen!) använder du inte telefonen lite väl mycket? Skulle du inte kunna lägga undan den i alla fall en stund någon gång då och då?

Det tror jag att du skulle kunna. Och jag tror att både du, dina vänner, din partner och dina gainz skulle må bra av det.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022