Vad hände med oss?

All denna negativitet som sprids via sociala medier förlamar och förminskar oss. Därför är det dags att göra någonting åt det, menar krönikören Petter Damré.

Tobias Strand

Det är fredag förmiddag när detta skrivs och jag kommer på mig själv med att sitta och dagdrömma. Mina tankar vandrar tillbaka cirka 12 år, till en tid som jag nu upplever som ganska härlig. En tid där vardagen var väldigt okomplicerad. Jag tänker främst på den delen av mitt liv som då upptogs av styrketräning. Jag har styrketränat till och från i många år nu, men min första seriösa träningsperiod hade jag där för tolv år sedan, mellan 2003 och 2006. Den minnesbild jag har från de åren är ren och skär glädje för träning. Och så minns jag mina härliga vänner som jag delade detta med såklart. Jag levde träning, pratade träning och älskade träning. Den enda input jag hade utifrån var egentligen den som kom från andra människor på gymmet. Vi utbytte lite erfarenheter ibland. Man fick och gav en uppmuntrande kommentar då och då. Det var lugnt, harmoniskt och tryggt på något vis.

Så börjar jag fundera på hur det ser ut idag. Om jag skulle få åka framåt i tiden, hur skulle min minnesbild av 2015 då se ut? På vilket sätt skulle min upplevelse av fitnessvärlden ha ändrats under de senaste tio åren? När jag funderar på detta så märker jag att det finns en sak som överskuggar allt annat. Alla fantastiska människor jag träffat under året, alla tuffa men härliga timmar i gymmet, den svårslagna känslan av fysisk progression. Men inget av det finns top of mind när jag funderar över styrketräningsåret 2015.

Något har hänt med oss.

Det som från början bara var internet, men som nu även är sociala medier via olika plattformar, är en plats som fyllts med negativitet. Milt uttryckt. Fitnessvärlden har, av naturliga skäl, funnit en djup förankring i internet och sociala medier. Effekten av det har blivit att det som var en härlig ”gemenskap” också det har fyllts av mycket negativitet. Detta har varit en process som pågått länge, men min upplevelse är att det har eskalerat väsentligt det senaste året.

Ta Facebook som exempel. De första åren av Facebook dominerades av glada statusuppdateringar. Vi ville visa världen hur lyckliga och glada vi var. Vi ”puffade” på varandra, skickade glada smileys och startade kompisgrupper tillsammans.

Nu verkar det som att vi har börjat tröttna på att hitta positiva saker att förmedla. Kanske tycker vi att det blivit för händelselöst? Det har blivit vardagsmat. Så det positiva får mindre utrymme. Men vad händer när det positiva försvinner? Vi ersätter det med något annat. Något som är väldigt lätt att tillverka, och på så sätt hålla vid liv. Vi ersätter de glada statusuppdateringarna genom att hitta något att klaga på. Någon att klaga på. Vi ersätter positivitet med negativitet. Tänk efter, hur ser ditt flöde ut på Facebook? Detta sker NU.

Kommentarsfälten angrips av negativa kommentarer. Vi vill visa att vi kan mer och att vi vet mer. Kommentarer från människor som tror sig ha rätten att recensera andra människors utseende är standard. Att få kritisera någons val av kost eller träningsform är plötsligt en självklarhet. Människor som gör ”konstiga övningar” eller som har ”dåligt utförande” filmas i smyg, och så skrattar vi åt dom. Vi tar oss rätten att bedöma andra människor på ett sätt som jag aldrig skådat tidigare. Nu är ju inte detta unikt för fitnessvärlden, utan sker hela tiden i alla grupperingar. Jag ser t ex att fler och fler "artiklar" från rasistiska ”tidskrifter” delas till höger och vänster. Effekten av det här är att vi har normaliserat beteenden som, i alla fall i min värld, INTE var ok för tio år sedan. Åsikter som då yttrades anonymt på tvivelaktiga forum yttras idag helt öppet utan konstigheter.

När jag tittar på interaktionen som sker i sociala medier så känns det ibland som att få ett slag i ansiktet. Jag ser en så oerhört tydlig röd tråd av en mentalitet som säger ”jag har rätt – du har fel” och ”jag är bra – du är dålig”. Vad beror detta egentligen på? Har kunskap och information har blivit så tillgängligt att konkurrensen om vem som vet mest har ökat samtidigt som ödmjukheten har minskat? Har vi människor blivit så tillgängliga i uppvisandet av våra kroppar att ribban höjts och därmed även prestationsångesten och kroppskomplexen? För vi vet ju alla vart den mesta negativiteten kommer från, eller hur? Osäkerhet.

Nu vill jag bara vädja till dig att inte se mig som en surgubbe här, för visst ser jag även positiva saker. Jag ser väldigt många underbara människor som delar med sig av sin glädje, som sprider positiv energi och inspiration där ute. Det finns mycket gott att säga om vår gemenskap i träningsvärlden. Men tyvärr, jag kan inte förbise detta mörker. För varje negativ kommentar jag ser, försvinner energin från tio positiva kommentarer. Det borde inte få vara så, men så är det för mig. I alla fall just nu, den här fredagsförmiddagen.

Jag vill inte se tillbaka på 2015 och minnas det som ett översittarnas år. Tänk så fantastiskt det vore om vi kunde enas i att det räcker nu. Tänk om vi unisont kunde bestämma att från och med nu kommer vi att skjuta ner all negativitet direkt när den uppstår. När något inte är okej, då säger vi att det inte är okej. För det positiva här är ändå att det faktiskt finns betydligt fler härliga människor än det finns fientliga. Det vi måste göra är helt enkelt att låta våra välsinnade stämmor höras lite oftare och lite högre. Jag vet att jag själv har en hel del att jobba på för att nå dit fullt ut, men gör du ett försök så lovar jag att göra detsamma.

För det bästa vaccinet mot skugga är ju trots allt ljus, eller hur?

° ° °


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022