CrossFit Games – allt du behöver veta

Redan idag går crossfit-världens största spektakel igång. Här har vi samlat allt du behöver ha koll på.

Sebastian Avindell

Nu är det inte långt kvar tills dess att CrossFit Games drar igång. Det sker rentav redan senare idag. Mellan den 19-24 juli kommer atleter från hela världen drabba samman, både individuellt och i lag, i StubHub Center i Kalifornien. Innan dess har samtliga deltagare fått kvalificera sig genom både CrossFit Open‌ och CrossFit Regionals‌ . Satsningar som sträckt sig ett helt år ska nu ställas på sitt spets. För oss i lilla Sverige finns kanske denna gång mer än någonsin att glädja oss åt, då vi har åtskilliga atleter i olika klasser som ska ställas mot världseliten. Men, vad är egentligen CrossFit Games? Hur började allt? För att ta reda på det måste vi backa bandet ett antal år. Närmare bestämt till 2007, och en liten ranch i de norra delarna av Kalifornien.

Kort om Games historia

Platsen är Aromas‌ och ranchen tillhör David Castros familj. Totalt 70 atleter deltar. Ingen av dessa har kvalat, utan istället fått köpa en biljett för att få delta. Momenten lottas fram genom att grundaren av CrossFit, Greg Glassman, slumpvis matar fram bollar ur en bingomaskin. Det första Games är således en mycket liten tillställning, nästan enkom för de atleter som tävlar och de närmast sörjande. Detta ska dock komma att ändras.

2008 års Games hålls åter på Castros ranch. Men, från förra året har något hänt. Antalet deltagare har mer än fyrdubblats. 800 åskådare har också lyckats ta sig till platsen och hejar fram deltagarna under de fyra moment de genomför. Året efter brakar det dock lös på riktigt. Kval till tävlingen och nu börjar internationella atleter på allvar visa upp sig. 2009 är även första året som lag är en del av CrossFit Games. Värt att notera är att den makalösa finländaren Mikko Salo vinner herrarnas individuella tävling och att en viss isländska vid namn Annie Thorisdottir gör sitt första framträdande i Games.

2011 börjar Games ta den tappning vi känner till idag, med den så kallade Open‌ , där vem som helst kunde kvala till Regionals‌ (som kan liknas vid EM eller dylikt, beroende på var du bor) för att sedan kunna nå Games‌ . Det är också detta år som CrossFit går ihop med Reebok som huvudsponsor och för första gången sänds på den stora amerikanska idrottskanalen ESPN‌ .

Och framgångssagan har sedan fortsatt ända fram till idag. The Open har växt från att ha 26 000 deltagare 2011, till att 2016 ha snudd på astronomiska 324 000 deltagare.

‌ The Open har växt från att ha 26 000 deltagare 2011, till att 2016 ha snudd på astronomiska 324 000 deltagare.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

2016 års Games, med stora inslag av blågula färger

Åtta år har således passerat sedan det första Games hölls. Mellan den 19-24 juli hålls 2016 års CrossFit Games. Mellan 19-21 juli får ungdoms- och mastersdivisionerna dundra ihop, och här hittar vi våra två första blågula hopp under Games. Underbarnet Filippa Ferm, endast sexton år fyllda, (som kom på delad förstaplats i sin åldersgrupp i Regionals) är först ut den 19 juli. Den sjuttonårige Axel Lundgren gör också han en inspirerande start i det främsta av sällskap. Både Filippa och Axel har potential för bra placeringar.

I den individuella mastersklassen finns Jessica Clevenvik, som tävlar i åldersgruppen 45-49 år. Bredvid Clevenvik återfinner vi ytterligare en stark kvinna i mastersklassen, Pia Gund, som är den enda kvinnliga europé som kvalat till Games i åldersgruppen +60 år. På den individuella damsidan finns således mycket att se fram emot som svensk.

21-24 juli startar de individuella tävlingarna för män och kvinnor i Rx-klassen. På samma datum tävlar även lagen, bestående av fyra män och fyra kvinnor. Tyvärr finns inga svenska kvinnor finns med i årets Rx-klass på Games, men bland männen hittar vi åter en av Tyngres favoriter, mannen med den mytomspunna kalufsen, Lukas Högberg. Detta blir Högbergs tredje raka resa till Games. Totalt har alltså lilla Sverige fyra representanter i Crossfit Games individuella tävlingar. Enormt fina siffror.

Lukas Högberg.
På lagsidan finns fina chanser att vi får blågula färger på prispallen. CrossFit Nordic finns representerat med laget Nordic Opex. Här återfinns för Tyngre Radios lyssnare bekantingar så som Bjork Odinsdottir men även glänsaren Camilla Salomonsson Hellman (och vår egen teammedlem Mikaela Norman som reserv). Nordic Opex vann den så kallade Meridian-delen (dvs. Europa, Mellanöstern och Afrika) av Regionals och bör således ha goda möjligheter att slåss om medaljerna på Games.

Crossfit Solid från Games 2015.
Ytterligare ett svenskt lag kvalificerade sig till Games; CrossFit Solid knep den femte och sista platsen till tävlingen. Även här återfinner vi Tyngre vänner, så som Alexander Elebro, Helena Falk, Amanda Frändén och Dalarnas stolthet Richard "Godzilla" Lanner.

"GlockGate"

Det är dessvärre omöjligt att prata om 2016 års Games och samtidigt inte nämna den kanske största skandalen CrossFit drabbats av. Tävlingsgeneralen Dave Castro (japp, samma man vars familjs ranch användes för de första årens Games) visst nog inte riktigt vad han startade, när han en vecka innan CrossFit Games annonserade ut att en del av priset till de lag och individuella atleter som lyckades nå pallen skulle bestå av en Glock-pistol. Crossfit-communityn reagerade med en övervägande majoritet av negativa åsikter, och ställde sig frågan: "Vad har pistoler med CrossFit att göra?!"‌ . Reebok, CrossFits huvudsponsor, kliade sig också i huvudet och slog uppgivet ut med armarna. De kunde dock inget göra åt saken, menade dom. Men tydligen räckte inte den enorma kritiken från både sponsorer, utövare och åskådare för att få CrossFit och Dave Castro att ändra åsikt. Castro lät istället syrligt meddela att om inte Amerikanska vapenlagar som genom ett under skulle ändras så här dagarna innan Games, ja då skulle allt förbli som bestämt. Detta samtidigt som det talas i sociala medier om CrossFit-boxar som funderar på att avsäga sig sin licens, om tränare som vill avsäga sig sin CrossFit-licensering och en stor namninsamling pågår i protest mot beslutet. Rörigt är bara förnamnet.

Oavsett vad Dave Castro och Co. anser, så är "GlockGate" långt ifrån färdigt. Problemen kommer finnas kvar även efter Games. Dessutom verkar de ansvariga helt ha frånsett det faktum att både den kvinnliga delen och lagdelen av Games "riskerar" att vinnas av atleter som inte kommer vilja ta emot priset. Märkliga prisutdelningar riskerar således att uppstå. Man kan tycka vad man vill om rätten att äga och nyttja vapen‌ . Klart är ändå att beslutet att ha pistoler i prispotten kommer att ge CrossFit som företag en rejäl törn, innan allt är utagerat.

Jag vill se Games, hur gör jag?

Med allt ovan sagt, blågula hopp blandat med kontroverser, så antar jag att du är sugen på att bevittna evenemanget? Enklast är då faktiskt att göra detta genom CrossFits egna YouTube kanal, där samtliga evenemang går att se både live och i efterhand. Dessutom helt gratis. Att observera är givetvis tidsskillnaden, då Kalifornien ligger nio timmar efter svensk tid. Med det sagt, finns hela schemat till Games att överblicka här.

Kvar finns alltså bara att ladda upp med både popcorn och sportdryck, och göra sig redo för fem dagar av fantastiska prestationer! Vem jag tror vinner? Mat Fraser tar hem männens individuella klass, Kara Webb damernas. Lag? Ja, ni får kalla mig galen. Knasig till och med. Men jag har en stark magkänsla som talar för Nordic Opex.

Mer rörelseglädje (och mindre Glocks!) åt folket!



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022