Nu är det inte långt kvar tills dess att CrossFit Games drar igång. Det sker rentav redan senare idag. Mellan den 19-24 juli kommer atleter från hela världen drabba samman, både individuellt och i lag, i StubHub Center i Kalifornien. Innan dess har samtliga deltagare fått kvalificera sig genom både CrossFit Open‌ och CrossFit Regionals‌ . Satsningar som sträckt sig ett helt år ska nu ställas på sitt spets. För oss i lilla Sverige finns kanske denna gång mer än någonsin att glädja oss åt, då vi har åtskilliga atleter i olika klasser som ska ställas mot världseliten. Men, vad är egentligen CrossFit Games? Hur började allt? För att ta reda på det måste vi backa bandet ett antal år. Närmare bestämt till 2007, och en liten ranch i de norra delarna av Kalifornien.

Kort om Games historia

Platsen är Aromas‌ och ranchen tillhör David Castros familj. Totalt 70 atleter deltar. Ingen av dessa har kvalat, utan istället fått köpa en biljett för att få delta. Momenten lottas fram genom att grundaren av CrossFit, Greg Glassman, slumpvis matar fram bollar ur en bingomaskin. Det första Games är således en mycket liten tillställning, nästan enkom för de atleter som tävlar och de närmast sörjande. Detta ska dock komma att ändras.

2008 års Games hålls åter på Castros ranch. Men, från förra året har något hänt. Antalet deltagare har mer än fyrdubblats. 800 åskådare har också lyckats ta sig till platsen och hejar fram deltagarna under de fyra moment de genomför. Året efter brakar det dock lös på riktigt. Kval till tävlingen och nu börjar internationella atleter på allvar visa upp sig. 2009 är även första året som lag är en del av CrossFit Games. Värt att notera är att den makalösa finländaren Mikko Salo vinner herrarnas individuella tävling och att en viss isländska vid namn Annie Thorisdottir gör sitt första framträdande i Games.

2011 börjar Games ta den tappning vi känner till idag, med den så kallade Open‌ , där vem som helst kunde kvala till Regionals‌ (som kan liknas vid EM eller dylikt, beroende på var du bor) för att sedan kunna nå Games‌ . Det är också detta år som CrossFit går ihop med Reebok som huvudsponsor och för första gången sänds på den stora amerikanska idrottskanalen ESPN‌ .

Och framgångssagan har sedan fortsatt ända fram till idag. The Open har växt från att ha 26 000 deltagare 2011, till att 2016 ha snudd på astronomiska 324 000 deltagare.


The Open har växt från att ha 26 000 deltagare 2011, till att 2016 ha snudd på astronomiska 324 000 deltagare.

2016 års Games, med stora inslag av blågula färger

Åtta år har således passerat sedan det första Games hölls. Mellan den 19-24 juli hålls 2016 års CrossFit Games. Mellan 19-21 juli får ungdoms- och mastersdivisionerna dundra ihop, och här hittar vi våra två första blågula hopp under Games. Underbarnet Filippa Ferm, endast sexton år fyllda, (som kom på delad förstaplats i sin åldersgrupp i Regionals) är först ut den 19 juli. Den sjuttonårige Axel Lundgren gör också han en inspirerande start i det främsta av sällskap. Både Filippa och Axel har potential för bra placeringar.  

I den individuella mastersklassen finns Jessica Clevenvik, som tävlar i åldersgruppen 45-49 år. Bredvid Clevenvik återfinner vi ytterligare en stark kvinna i mastersklassen, Pia Gund, som är den enda kvinnliga europé som kvalat till Games i åldersgruppen +60 år. På den individuella damsidan finns således mycket att se fram emot som svensk.

21-24 juli startar de individuella tävlingarna för män och kvinnor i Rx-klassen. På samma datum tävlar även lagen, bestående av fyra män och fyra kvinnor. Tyvärr finns inga svenska kvinnor finns med i årets Rx-klass på Games, men bland männen hittar vi åter en av Tyngres favoriter, mannen med den mytomspunna kalufsen, Lukas Högberg. Detta blir Högbergs tredje raka resa till Games. Totalt har alltså lilla Sverige fyra representanter i Crossfit Games individuella tävlingar. Enormt fina siffror.

Lukas Högberg.
På lagsidan finns fina chanser att vi får blågula färger på prispallen. CrossFit Nordic finns representerat med laget Nordic Opex. Här återfinns för Tyngre Radios lyssnare bekantingar så som Bjork Odinsdottir men även glänsaren Camilla Salomonsson Hellman (och vår egen teammedlem Mikaela Norman som reserv). Nordic Opex vann den så kallade Meridian-delen (dvs. Europa, Mellanöstern och Afrika) av Regionals och bör således ha goda möjligheter att slåss om medaljerna på Games.

Crossfit Solid från Games 2015.
Ytterligare ett svenskt lag kvalificerade sig till Games; CrossFit Solid knep den femte och sista platsen till tävlingen. Även här återfinner vi Tyngre vänner, så som Alexander Elebro, Helena Falk, Amanda Frändén och Dalarnas stolthet Richard "Godzilla" Lanner

"GlockGate"

Det är dessvärre omöjligt att prata om 2016 års Games och samtidigt inte nämna den kanske största skandalen CrossFit drabbats av. Tävlingsgeneralen Dave Castro (japp, samma man vars familjs ranch användes för de första årens Games) visst nog inte riktigt vad han startade, när han en vecka innan CrossFit Games annonserade ut att en del av priset till de lag och individuella atleter som lyckades nå pallen skulle bestå av en Glock-pistol. Crossfit-communityn reagerade med en övervägande majoritet av negativa åsikter, och ställde sig frågan: "Vad har pistoler med CrossFit att göra?!"‌ . Reebok, CrossFits huvudsponsor, kliade sig också i huvudet och slog uppgivet ut med armarna. De kunde dock inget göra åt saken, menade dom. Men tydligen räckte inte den enorma kritiken från både sponsorer, utövare och åskådare för att få CrossFit och Dave Castro att ändra åsikt. Castro lät istället syrligt meddela att om inte Amerikanska vapenlagar som genom ett under skulle ändras så här dagarna innan Games, ja då skulle allt förbli som bestämt. Detta samtidigt som det talas i sociala medier om CrossFit-boxar som funderar på att avsäga sig sin licens, om tränare som vill avsäga sig sin CrossFit-licensering och en stor namninsamling pågår i protest mot beslutet. Rörigt är bara förnamnet.

Oavsett vad Dave Castro och Co. anser, så är "GlockGate" långt ifrån färdigt. Problemen kommer finnas kvar även efter Games. Dessutom verkar de ansvariga helt ha frånsett det faktum att både den kvinnliga delen och lagdelen av Games "riskerar" att vinnas av atleter som inte kommer vilja ta emot priset. Märkliga prisutdelningar riskerar således att uppstå. Man kan tycka vad man vill om rätten att äga och nyttja vapen‌ . Klart är ändå att beslutet att ha pistoler i prispotten kommer att ge CrossFit som företag en rejäl törn, innan allt är utagerat.

Jag vill se Games, hur gör jag?

Med allt ovan sagt, blågula hopp blandat med kontroverser, så antar jag att du är sugen på att bevittna evenemanget? Enklast är då faktiskt att göra detta genom CrossFits egna YouTube kanal, där samtliga evenemang går att se både live och i efterhand. Dessutom helt gratis. Att observera är givetvis tidsskillnaden, då Kalifornien ligger nio timmar efter svensk tid. Med det sagt, finns hela schemat till Games att överblicka här.

Kvar finns alltså bara att ladda upp med både popcorn och sportdryck, och göra sig redo för fem dagar av fantastiska prestationer! Vem jag tror vinner? Mat Fraser tar hem männens individuella klass, Kara Webb damernas. Lag? Ja, ni får kalla mig galen. Knasig till och med. Men jag har en stark magkänsla som talar för Nordic Opex.

Mer rörelseglädje (och mindre Glocks!) åt folket!