Jag hade den stora ynnesten att delta vid Fitnessfestivalen Throwdown‌ sista helgen i november. En alldeles utmärkt arrangerad tävling, i hjärtat av själva Fitnessfestivalen. Att få göra det i sällskap med min lyftarbroder Viktor‌ gjorde inte direkt saken sämre det heller. Att tävla är, i alla fall för mig, att gå in i lite av en bubbla. Som att genom ett trollslag transporteras till en annan värld, där allting är annorlunda. Att utsätta sig för en tävling har olika effekt på oss människor. Vissa blir rena rama Ivan Drago‌ , uppumpade som en tjur på anabola steroider, medan andra blir tysta och introverta som hon den lilla tjejen i ”Stranger Things‌ ”. Lika mycket som det är en resa inom sig själv att tävla, så är det en regelrätt safari att bevittna de porträtt av olika tävlingspersonligheter som finns runtom om dig under tävlingen. Folk med hörlurar som vankar av och an. Någon som stretchar och glatt pratar med allt och alla. En annan som med en tom, ihålig blick står i ett hörn och mest verkar vilja vara varsomhelst, utom här. Alla finns de där. Nedan följer således ett axplock av alla de olika personligheterna. Måhända känner du igen någon av dem.

Bärsärken
I gamla tider talades det om att vikingarna använde sig av bärsärkar‌ , en särskilt sorts vildsinta krigare som slogs med en frenesi likt ingen annan. Myten säger även att dessa tokstollar ska ha tuggat i sig flugsvamp innan varje slag, för att hamna i ett slags Kent Ekeroth‌ -liknande tillstånd av allmänt raseri och våldsamhet. Modernare forskning har visat att så inte var fallet, för man blir mest trött och förgiftad av flugsvamp, vilket inte är speciellt åtråvärt när det kommer till att slåss. Men, om en crossfit-tävling kunde liknas vid ett forntida slag så skulle bärsärken återfinnas där. Flugsvampen skulle vara utbytt mot tre skopor preworkout, men annars skulle likheterna vara rätt slående. Ni vet, den där filuren som alltid ser ut som den tänker mörda någon strax innan tävlingen drar igång. Som lufsar fram och tillbaka likt en tiger i bur kring tävlingsområdet, och spelar arg musik så det dånar ur hörlurarna. T-shirten eller linnet flyger av redan innan wodden har startat. Varje rep följs av ett gutturalt skrik. Och när allt är färdigt, ja då skrik-vrålar bärsärken som om den just vunnit SM, OS och "Hela Sverige bakar‌ " på samma gång. Delar ut high-fives till allt och alla. Skriker några gånger till, för att sedan snabbt bli en alldeles tyst och lugn person. Det är nästan lite kusligt att se förvandlingen.  För vidare läsning, se även "Josh Bridges", "Tävlingsdjävul‌ " och "John Mcenroe". 

Rådjur i helljus
Bärsärkens raka motsats. Här är det inte tal om någon preworkout och ilskna stridsrop. Den här individen står istället som fastnaglad på sin plats. Säger inget, rör sig inte och tycks knappt andas. Lite som det där knyttet, från boken "Vem ska trösta knyttet?‌ ". Allt är otäckt, hemskt och förskräckligt. Om du mot förmodan får rådjuret att samtala med dig så kommer hela konversationen att kretsa kring att individen inte har den blekaste aning om varför och hur den det kommer sig att denne befinner sig på en tävling. Det som från början verkade kunna bli en kul grej, är nu bara kopplat till ren och skär Ingmar Bergman‌ -ångest. Nervöskissar var femte minut och kräks inte sällan redan innan tävlingen drar igång. Rör sig ofta i flock med andra atleter som om möjligt är än mer nervösa och rädda. Avslutar alltid varje tävling med att utbrista att "det här tänker jag aldrig göra om‌ !". Vidare läsning:" Vem ska trösta knyttet?" "Nasse" och "Lille Skutt". 

Den introverte
På håll är det lätt att förväxla den introverte med rådjuret. För båda har en förmåga att stå rätt still. Där slutar dock likheterna. Den introverte är nämligen inte rädd, tvärtom. Den vill bara bli lämnad ifred för att hitta rätt stämning. För att kunna räkna på precis rätt approach att angripa nästa wod. Pauser, reps och förflyttningar läggs mentalt upp som om det vore ett flera år planerat bankrån. Fungerar inte plan A så är det inte ett bekymmer, för det finns både en plan B,C och D att falla tillbaka på. Den introverte ser alltid lugn ut, vare sig det är innan, under eller efter tävling. Det finns ju inget att vara nervös för, allt handlar ju bara om logik och matematik. Just på grund av detta lugn är den introverte ofta personen som tar hem hela tävlingen, trots att ingen kanske trott det från början. Alla har istället varit upptagna med att titta och begrunda Bärsärkens‌ framgång. Men likt en tjuv om natten glider vår tyste filur upp som en skugga och vinner hela tabberaset. Allt på grund av sitt lugn och strategi. Vidare läsning: "Gollum", "Napoleon" och "Ben Smith". 

Hopp-och-lek
Ni känner alla till den här personligheten. Glad som en lärka, energi som får Robin Williams att likna en gammal trött pensionär. Det dricks energidryck, tas selfies och goupies med allt och alla. Hopp-och-lek:aren är fullständigt obesvärad av att ni alla befinner er mitt i en brinnande tävling, här ska vi ju bara ha kul, inte sant? Den här filuren eller filuran tar allt med en klackspark. Lyfter och flåsar lite med en axelryckning, med ett ständigt aldrig sinande leende på läpparna. När alla andra medtävlanden är färdiga och ligger i en hög av smärta och ångest, ja då studsar hopp-och-lek:aren omkring och vill göra om allt igen. För det är ju så roligt att tävla! Allt är fantastiskt, allt är kul! Är ett inte alltid så uppskattat element av den introverte samt rådjuret, som mest undrar vad i hela friden hopp-och-lek:aren håller på med. Se även "Ådi", "Owen Wilson" och "Samir och Viktor".

Kände ni igen er, eller måhända någon annan? Kunde just tänka mig det. Men, är det inte fantastiskt? Det är ju just detta galleri av personligheter som gör crossfit-tävlingar till en sådan fantastisk upplevelse. Att få träffa människor av alla de sorter och personligheter. Alla tävlar vi av olika anledningar och således upplever vi dem också på fundamentalt olika sätt. Sant är också att jag aldrig skulle vilja vara utan någon av de här olika filurerna. Det vore liksom som att ta bort en bit av det pussel som är fenomenet crossfit. Vem jag är av alla dessa? Det tänker jag inte berätta. Men jag kan ge er en ledtråd. Han är liten, rosa och kompis med Nalle Puh‌

Mer rörelseglädje åt folket!