Applådera även dina uteblivna pass!

Jodå, sedan urminnes tider har vi fått lära oss att den bästa träningen är den som blir av. Att resultaten minsann inte kommer av sig själva. Att man måste så innan man kan skörda. Eller som Pink Floyd så träffsäkert klämde fram: ”If you don’t eat your meat, you can’t have any pudding!”.

Ur ett självupplevt perspektiv vill jag också hävda att allt detta stämmer. Och för oss med mer fysisk arbetsmoral än dito talang är det en särskilt uppmuntrande sanning. Men det är också en lika självupplevd verklighet att livet inte alltid vill vara med och leka. Grejer händer, folk ringer, oplanerade behov uppstår. En plan är såklart bra att ha, men för de flesta av oss så bör den också innehålla utrymme för flexibilitet, spontanitet och förändring. För vad vi än tror så knackar livet alltför ofta på dörren med krav som tvingar oss att stöka om i våra planer.

Jag är nog inte ensam om att betrakta ett påtvingat avbrott i träningen som rejält störande. Vi var ju liksom på gång, hade bra flyt, och så måste vi nu ställa in dagens träning? Då är ju liksom allt förstört?, tycks vi tro.

Men jag har nu levt tillräckligt länge för att kunna konstatera att det ofta är det rakt motsatta som gäller. Att en extra vilodag här och där faktiskt inte hämmar din utveckling det minsta. Snarare tvärtom.

Förra veckan skrev jag om hur min egen sommarträning i och för sig hade genomförts, men kanske inte på den intensiva och stringenta nivå jag en gång hade lovat den. Senare samma vecka fick jag under en spontant påkallad marklyftssejour också genomföra nån sorts lackmustest över progressionen. Resultatet? Inte alls pjåkigt. Du kan se mer om det här.

Min enkla poäng är att du inte alls behöver bryta ihop om gymmet skulle visa sig vara semesterstängt eller totalt öppet-hus-knökat när du står där och PWO-frustar på parkeringen utanför. Se det istället som en spontan och förmodligen välbehövlig extravila.

Boom!


I dina växande  musklers tjänst!

Alex

PS! Glöm inte att signa upp dig på vårt nyhetsbrev. Därigenom får du både alerta erbjudanden och snitsiga tips först av alla rätt in i mailen. Och det kostar nada.