Allt började med Bo

Redaktören minns sina första stapplande försök till darriga axelpressar. Men också vad som utlöste dem.

Alex Danielsson

Här sitter man – grånad, skallig och långtifrån helt kurant i kroppens alla leder. Men jag, som man säger, lyfter. Det har nu passerat en rejäl tidsrymd från det att jag 1981 släntrade in på Workhouse på Fridhemsgatan i Stockholm, för att där göra min riktiga gymdebut. Tiden har också flytt med förvånansvärt få träningsavbrott, varför jag idag bär på en inte helt försumbar mängd muskler. Naturligtvis hade jag ingen aning om vad jag gav mig in på när jag började, och lika lite visste jag vart det skulle föra mig.

Det hela hade börjat ett år tidigare – 1980. Jag hade just avslutat mitt engagemang i ungdomssporter som fotboll, hockey och framförallt basket, för att istället satsa på rock n’ roll. Gitarren låg och vibrerade under min pojksäng, världen skulle erövras och så alla dess kvinnor. Jag hade inga som helst ambitioner om att vara muskulös på den tiden. Snarare var det gällande idealet lite mer åt David Lee Roth‌ -hållet, lite slanig utan att vara glammig, lite ruff utan att vara skitig, lite heroinhård fast utan drogerna, typ. Rock n’ roll.

[@portabletext/react] Unknown block type "__block", specify a component for it in the `components.types` prop
David Lee Roth var en tidig förebild.

Från mitt eget försök som rockare.

Där i krokarna släppte Blake Edwards‌ filmen "10"‌, som på svenska gavs den märkliga titeln "Blåst på konfekten"‌. Filmen handlar om en åldrande kompositör (spelad av Dudley Moore‌) som av en slump möter en oemotståndligt vacker ung kvinna, och han blir totalt förhäxad av denna uppenbarelse. En halvrolig film som innehåller anständiga försök till både slapstick, prutt- & snubbelhumor samt ett stort avsnitt där tandläkarbedövning, smärtstillande medicin och halvflaskor med konjak visar sig vara en rätt kass kombo.

Men det är inte Dudley Moore som gör den minnesvärd och rentav banbrytande för mig. Det är den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Bo Derek‌. Som relativt osnuten 17-åring hade jag aldrig sett maken till skönhet. Ögonen, läpparna, flätorna och självklart kroppen. Precis som Moores rollkaraktär tappade jag hakan. Och i den berömda scenen när hon springer i vattenbrynet golvades jag helt. Vackrare hade jag aldrig sett, och många heta nätter efter det spenderades drömmandes om att jag och Bo på ett eller annat sätt brottades extremt hudnära.

Därför var jag uppmärksam och redo när hennes uppföljare kom. Det är synd att säga att "Tarzan – apmannen" var bra. Faktum är att den var sällsynt usel. En kalkon, rent av. Regisserad av John Derek‌ – ja, Bo Dereks man – blandar den friskt ockulta övertolkningar, märklig story och kasst klipp med en horribel dialog. Filmens enda syfte, vilket Derek knappast heller bryr sig om att kamouflera, är att visa upp Bo så naket det bara går. Men med en fjärrkontroll till VHS-bandspelaren i handen så var jag inte den som klagade. Jag spolade och tittade. Fram och tillbaka. Igen och igen.

Hur kan något av detta överföras till min egen ambition att för en stund lägga nötandet för att bemästra ”Eruption” åt sidan, för att i stället springa iväg för att lösa ett gymkort? Den mest lättklädde i Tarzan – apmannen‌ var inte Bo utan hennes motspelare Miles O’Keeffe‌ (Tarzan). Han var handgripligen och personligt utvald av Bo att som gud skapat dem vandra vid hennes sida där i djungeln. I Miles O’Keeffe fanns hennes egen fysiska preferens, hennes egen drömpartner. Naturligtvis drog jag som hormonstinn yngling öronen – och ögonen – åt mig. Är det så vackra kvinnor vill att deras drömman ska se ut? O’Keeffe var naturligtvis en grann karl. Ståtlig, lite rockig, men han var framförallt muskulös. Kanske inte på Arnold-sättet, men ändå väldigt atletisk. Och med någon sorts märklig logik bestämde jag mig strax efter det att det var så jag skulle se ut. Som Miles. Tarzan.

Miles O'Keeffe som Tarzan.

In kom gymmet. Idag – 34 år senare – är läget vad man skulle kunna beskriva som bättre än någonsin. Trygg, stabil och faktiskt inte det minsta vilsen längre. Jag är också extremt lyckosam i att nu få leva med Carina – min verkliga drömkvinna. Rent fysiskt är jag såklart fluffigare än önskvärt (och definitivt inte ens på samma planhalva som ursprungsplanen – Miles). Men samtidigt också starkare än jag vågat drömma om. Mången stång har böjts, mången hantel curlats. Många gym har besökts, nästan lika många har lämnats. Träningsprogram har testats, utvärderats och i väldigt många fall också ratats.

Jag skulle kunna gå så långt att säga att den samlade erfarenhet jag på egen hand insamlat under mina år i järnets tjänst betingar ett betydande värde. Kanske inte för alla, eller ens många. Men för mig. Och för det är jag för evigt tacksam.

Inte minst till Bo.

° ° °

REDAKTÖREN LISTAR
‌ Livslånga lärdomar

  1. Skippa jiddret‌ Lägg kabelcurls och pecdeck åt sidan. Satsa istället på övningar som knäböj, marklyft, bänkpress, chins och militärpress. Det är övningar som betyder något och där du inte slösar bort din tid och energi.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. Våga ta i‌ Sluta löka och att dra benen efter dig när du är på gymmet. Se istället till att göra ditt yttersta för att överträffa dig själv från förra passet. Ta inga fångar och gör inget halvdant.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. Satsa på att bli stark‌ Pump är trevligt, och i vissa fall även givande. Men det är i hög grad subjektivt. Genom att istället satsa på att hela tiden bli starkare så gör du målen med träningen mer konkreta och därmed roligare. Tänk också på att en stark muskel är en stor muskel.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. Kom tillbaka snart‌ Vila är en viktig parameter men jag menar att väldigt få behöver så mycket vila som det oftast hävdas. Se till att vila när det är tråkigt att träna, när du är sjuk eller får förhinder. Men i övrigt – kör på! Frekvens äger.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. Ät‌ Utan mängder av bra mat blir det inga resultat. Punkt. Och med bra mat menar jag ägg, havregryn, kött, fisk, fågel, ris, pasta, potatis, grönsaker, nötter, ja, du fattar. Ät när du är hungrig, och håll på tills du blir mätt.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

° ° °


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023