Covid-säkra din träning

Om vi hjälps åt, kanske kan vi med lite mer vett och vilja komma ur den här förskräckliga farsoten med både fysik och psyke någorlunda intakt?

Alex Danielsson


Jag har tidigare inte känt mig manad att prata om Covid-pandemin med dig. Du hör ju liksom massor om detta i alla andra möjliga kanaler, tänkte jag, och då kanske den här anspråkslösa samlingen ord kan få vara fri från det budskapet. 

Men det känns dessvärre allt svårare att låta bli. Den – pandemin – är uppenbarligen här för att stanna, i alla fall under överskådlig tid. Och eftersom dekreten från våra styrande blir allt mer begränsande och numera också innehåller uppmaningar om att vi bör avstå från att besöka gymmet, så hoppas jag att du ursäktar.

För mig är det ganska tydligt. Vi som samlad nation behöver göra mer för att förhindra ökad smittspridning, och att helt enkelt försöka ta det där förbaskade viruset på lite större allvar. Och vi har alla en del i det. Om inte så mycket för vår egen skull, så för andra.

Just det här med gymmet är det jag tänkte uppehålla mig kring. Det ställer ju till det en del för ganska många av oss. Kanske inte så mycket för de uteblivna gainzen (för de kommer tillbaka), som för de hälsomässiga aspekterna rent allmänt. Jag behöver ju inte nämna att det rent fysiologiskt är viktigt med fysisk aktivitet, det fattar du bättre än jag. Men även mentalt är det livsviktigt att få röra oss och nyttja våra kroppar till något som liknar det syfte de avsetts för. Att springa, hoppa, studsa, lyfta, slita och dra. Annars mår vi inte bra. Då går vi bokstavligen sönder, i både kropp och själ.

Och om inte det gym vi känner längre kan vara den naturliga arenan för de utloppen, så måste vi finna andra vägar.

Här följer därför några tips på hur du kan få din träning gjord på någorlunda säkra sätt. 

  1. Träna hemmaDet enklaste och mest resoluta är att helt enkelt utföra din träning hemma. Kan du smita in en skivstång eller ett par hantlar så är det såklart enklare, annars får din egen kropp utgöra basen i din belastning. Det finns ju massor av träningsprogram för hemmabruk därute för den som behöver mer konkreta råd om exakt hur träningen ska gå till, men tro mig: armhävningar, situps och air-squats är sjukt underskattade övningar. Speciellt i kristid.
  2. Träna uteLöp, gå, cykla och far omkring. Ta i och ta ut dig. Kanske kan ett utegym i din närhet få komplettera konditionsdelen, och därmed göra din träning mer allomfattande? Eller varför inte leta upp en ilsket lång trappa att knata upp (och ned) för? För den som kanske inte är van vid aktiviteter som dessa så väntar garanterat en aha-upplevelse värd namnet. Du kommer lära dig massor om din geografiska omgivning, om landskapet, om naturen, men såklart även om dig själv. Grattis!
  3. Var där ingen annan ärTillhör du dem som trots allt måste gå gymmet (de flesta är fortsatt öppna) så hoppas jag att du inser att det ställer större krav på dig. Till att börja med – gå inte dit under peak hours! Vad vet jag, men kanske är kl 16-20 sämsta möjliga tidpunkt att träna eftersom alla andra jävlar då är där? Kanske måste du ställa klockan på okristligt tidigt för att komma iväg innan alla andra ens har vaknat? Eller kanske testa det minst populära gymmet där du bor, det med minst folk, och mest fri yta? Oavsett hur, när eller var – håll avstånd. Det borde vara enkelt.

Att du ska hålla dig hemma om du är sjuk, hängig, snuvig, hostig, febrig, har ont i skallen eller liknande utgår jag från att du vet och respekterar. Att du tvättar händerna för brinnande livet både innan och efter, och dessutom är ansvarsfull nog att rengöra allt du rör vid efteråt tar jag också för givet. Att du inte ska hosta, nysa, skrika eller skratta andra rätt i nyllet behöver vi inte ens nämna.

Så. Kanske kan vi med lite mer vett och vilja komma ur den här förskräckliga farsoten med både fysik och psyke någorlunda intakt? 

Swing on!

Ta hand om dig där ute.

Alex

PS! Du vet att du fortfarande kan bidra med egna skapelser till vår sektion med bara recept va? Skicka mig ett mail pronto, isf!


Mer om Covid-läget: Det är allvar med coronaviruset nu igen – av Jacob Gudiol 


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022