Vissa lever för att träna. Andra tränar för att leva.

Om varför redaktören anser att livet inte nödvändigtvis måste vara det ena eller det andra.

Alex Danielsson


Jag erkänner. Och det utan varken omsvep eller skam. Jag gillar vin. Företrädesvis rött. Balanserat, moget och nyanserat, med karaktär och kropp. Vita viner går såklart också bra. Helst lite sådär mineraligt skiffriga och friska, gärna örtiga och mjuka, lagrade eller ej spelar mindre roll. Och såklart, champagne är aldrig fel. Speciellt inte på fredagar. Vi har faktiskt gjort det till någon sorts tradition här hemma, att vi öppnar en flaska champagne tillsammans på fredagar, jag och min fru. Alltid nästan isande välkyld, alltid torr, och nästan alltid av hög kvalitet. Ja, du fattar grejen. Jag gillar vin.

Jag erkänner också, även det utan minsta antydan till ångest, att jag gillar mat. Verkligen gillar. Och verkligen mycket mat. Och egentligen all sorts mat. En väl tillagad burgare kan få mig gå i spinn. En riktigt bra pizza, en platå med skaldjur (ostron ftw!), en biff, en stor jävla bit ost, lite sallad och kan man dessutom få toppa med en redig portion mudcake och en näve nötter till det är det verkligen game over.

När jag ändå är i detta renande tillstånd av erkännanden så måste jag tillstå att jag också gillar träning. Mest styrketräning. Mest med skivstång och oftast med mer vikter än jag klarar av. Men även med hantlar, maskiner, kablar, gummiband och även med bara min egen kroppsvikt som motstånd. Men jag älskar även de flesta andra former av träning. Bollsporter, promenader, cykel, hopp och studs och även den där fullständigt kräksframkallande roddmaskinen. Du fattar även här. Jag gillar träning. 

Det händer att jag ifrågasätts. Då och då dimper det ner mail och kommentarer om att det är högst olämpligt med vinbilder på min instagram. ”Hur kan du lägga ut det? Alkohol och en hälsosam livsstil hänger väl inte ihop?”‌

Nej, såklart det inte gör. I vart fall inte i den meningen att man ska spetsa sin pwo med lättgrogg. Tro mig – jag är i verkligt hög grad medveten om att det i vissa sammanhang, inte minst inom träningssvängen, fortfarande kan tolkas som kontroversiellt att ta sig ett glas. Men livet är för mig – och förhoppningsvis en del andra – fullt av ytterligheter, som sammantaget kan få möjlighet att balansera varandra. Ett av skälen till varför vi tränar hårt och målmedvetet och dessutom sköter vår kost exemplariskt är ju för att vi ska kunna ta för oss av den där krämiga svamprisotton och av den där magiska barolon när tillfälle bjuds. Om det sedan sker endast till nyår, en gång i månaden eller – som i mitt fall – någon gång i veckan är upp till var och en.

Man behöver heller inte viga sin vakna tid åt att botanisera i kylen och drömskt lusläsa kokböcker. Det finns å andra sidan inget som säger att man inte‌ får hämta veckans alla näringsämnen från kvarg och tonfisk. Men det finns heller inget som säger att man måste.

Jag menar verkligen inte att någon ska ta efter eller ens ta intryck av mitt sätt att leva. Jag är blott en enkel man som gillar massor av olika saker. Men i min numera ålderdomliga enfald hävdar jag fortfarande att det ena inte behöver utesluta det andra.

Livet är nämligen alldeles för kort för det.

 Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022