Olympia!

Året var 1965. De kanadensiska bröderna Joe och Ben Weider, som parallellt drev träningstidningar, kosttillskottsföretag och bodybuildingförbundet IFBB, introducerade då tävlingen Mr Olympia – där endast tidigare Mr Universe-vinnare fick delta, med ordentliga prispengar och likaså uppmärksamhet i vågskålen. Segrare då och även det följande året var den elegante armguden Larry Scott.

Nu till helgen är det dags igen, denna gång för 56:e gången i ordningen. Fortfarande är det bara 14 personer som kan titulera sig Mr Olympia. Kanske får vi möta en 15:e på söndag?

Numera tävlas det även i andra klasser på Olympia, som FitnessBikini FinessFigure (Bodyfitness) och Women’s Physique (dock ej i kvinnlig bodybuilding), och i herrgrenar som Bodybuilding 212Men’s Physique och Classic Physique.

I den senare kategorin har vi svenskar förmånen att se vår egen Ahmad Ahmad tävla. Avgjort en av våra bästa någonsin, och i den här grenen kommer kanske hans perfekta fysik till sin allra bästa rätt. I år gör Ahmad sin femte start på Olympia och det gör honom fullständigt unik. Tummar hålls hårt!  

Delar av försnacket har såklart handlat om att den sjufaldige mästaren Phil Heath den här gången väljer att avstå tävlan, och spekulationerna är många. Har han gjort sin sista start, eller kommer han tillbaka nästa år? Personligen både tror och hoppas jag på det sistnämnda.

Naturligtvis har fjolårssegraren Shawn Rhoden också varit i den mediala hetluften. Dock nästan helt utan positiva konnotationer. Istället förekommer hans namna i ett fall av misstänkt våldtäkt vilket gjort det i praktiken omöjligt för Rhoden att förbereda sig eller rent av ens ställa upp. Den aningen explosiva arrangören David Pecker på AMI meddelade tidigt att Rhoden inte var välkommen att ställa upp. Dock är frågan ännu inte prövad i domstol, och Rhoden är därför heller inte formellt avstängd.

Därför är fältet denna gång lite mer öppet än vanligt. Själv tror jag att Dexter Jackson kan vara livsfarlig. Han är hela byggarvärldens mest erfarne atlet och han har dessutom vunnit förut. Och han verkar dessutom ha druckit formalin till frukost de senaste 15 åren.

Sugen på att se tävlingarna från favoritfåtöljen? Du hittar all info om olika streamingalternativ här.

Den förste Mr Olympia-segraren Larry Scott.

Under tiden, vilket vi nämnt tidigare, så fortsätter vi åka land och rike runt för att prata om något vi verkligen älskar: marklyft. Här nedan ser du några av de stopp vi gör under hösten:

Marklyftsdag med Alex – Atletic City, Sports Gym, Örebro, den 21 september
Tour de Fräs, Ica Maxi Edt – Ica Maxi Lindhagen, den 27 september
Tour de Fräs, Ica Maxi Edt – Ica Maxi Örebro, den 25 oktober
Tour de Fräs, Ica Maxi Edt – Ica Maxi Borlänge, den 29 november

Hoppas vi ses där!

I dina växande  musklers tjänst!

Alex

PS! Du vet väl att det är en smart grej att signa upp dig på vårt kostnadsfria nyhetsbrev? Därigenom får du massor av läs- och lyssningstips rakt in i mailkorgen. Dessutom kan du varje vecka ta del av riktigt bra erbjudanden, som du bara kan hitta där!