I skrivande stund är det exakt 27 dagar kvar till avgörandet av den 51:a upplagan av Mr Olympia. Som vanligt sker det i Las Vegas, Nevada, inför förmodligen ganska välfyllda läktare, där även vi som inte har möjlighet att ta oss till vuxenvärldens Disneyland får möjlighet att hänga med via webcastade sändningar.

Trots ett aldrig förr skådat medieklimat, där varenda atlet numera kan kommunicera (en möjlighet de flesta också använder) alla delar ur sin träningsvardag, sina förberedelser och sina högst personliga tankar om vägen mot målet, så är årets upplaga aningen mer oklar och otillgänglig än på mycket länge. Inte ens hälften av vår tippade topptia här nedan har visat upp sig under året, varför vi och alla världens byggarkonnässörer tvingas till mer eller mindre kvalificerade gissningar. Så ock vi. Dock är det en uppgift vi aldrig skulle drömma om att fly undan. Istället kavlar vi upp våra fiktiva skjortärmar och kastar oss ut bland statistikdatabaser, inofficiella rapporter och därefter sätter våra blanka svettblanka pannor i djupa veck. Vem kommer vinna? Och vem blir tvåa, osv.

Bland de förutsättningar vi alla tvingas leva med är att det finns ett helt gäng bra atleter som ännu inte är kvalificerade att tävla på Olympia. Tidigare segrare (Phil Heath och Dexter Jackson) är alltid kvalificerade, och topp fem från fjolårets tävling (Kai Greene, Shawn Rhoden och Dennis Wolf) är också välkomna. Dessutom är alla de som segrat i en proffstävling under säsongen kvalificerade. I tillägg kan man också kvala in på poäng som tjänas in vid placering 2 till 5 under säsongen. De fem atleter med flest intjänade poäng kommer till slut att också beredas plats under Olympia-helgen. Summa summarum: det är numera betydligt svårare att ta sig till sportens finrum.

Natten till idag söndag avgjordes den näst sista [(1)] möjligheten att kvala in, då via IFBB Wings of Strength Texas Pro, i San Antonio, Texas. Märkligt nog kom bara 11 proffs till start där, och av dessa låg segraren Johnnie Jackson också riktigt bra till på poäng redan innan. De fem som just nu är klara via poäng är: 

Steve Kuclo: 15 p
Victor Martinez: 14 p
Branch Warren: 13 p
Justin Compton: 11 p
Brad Rowe: 11 p 

Den som lever får dock se. Det är ju som bekant inte över innan den feta damen sjunger. Trots det är våra tips baserade på läget idag, dvs att dessa fem herrar tar sig till start. Och därmed ser vår resultatlista till årets Mr Olympia ut som följer:

10. Victor Martinez, USA
Redaktionsfavoriten är formellt inte klar för Olympia än, men i praktiken har han redan börjat smörja upp. Har en andraplats i New York att luta sig mot, men vi tror han kommer in här skarp och färdig, och då platsar han här. Det sista som överger människan är hoppet, och vi hoppas fortfarande på att vi ännu inte sett den bästa versionen av Victor.

Victor Martinez blir tia. 

9. Branch Warren, USA
Att vi sätter den tvåfaldige Arnold Classic-segraren och Olympia-tvåan från 2009 först på nionde plats hänger mer samman med att de övriga i fältet blivit så mycket bättre, medan vår Texas-hjälte inte riktigt hittat samma växel. Han är köttig, han är bra och han är maffig som få. Men i symmetrirummet är det tyvärr lite för glest.

Den hårdast jobbande byggaren i branschen blir här nia. 

8. Cedric McMillan, USA
Tonvis av talang, med långa svepande linjer av närmast klassiskt snitt. Vid som en Airbus A380 och med massor av freakiga detaljer. Dock fortfarande lite för osäker i hur han ska nå toppformen samt en del opolerade poseringsdetaljer. Men skulle han spika det så är han alltid ett bud på topp fem.

Cedric, räcker till åttonde.

7. Justin Compton, USA
Den 27-årige Justin är just ju lite av samtalsämnet i byggarsvängen. Ännu i sammanhanget spolingsung och därmed borde det finnas viss utvecklingspotential kvar. Att han är kopiöst muskulös, med lår, axlar och armar från en annan planet, är klart. Att han kan ta sig i form betvivlas inte heller. Men kan han mejsla fram det vägvinnande flytet?

Unge Justin blir sjua.

6. Shawn Rhoden, USA
Med en underkropp i yppersta världsklass och ett tag en av sportens klarast lysande stjärnor. Har egentligen alla yttre rekvisit för att utmana om en tätplacering, men behöver få allt att stämma för att nå dit. Saknar ännu tjockleken och detaljerna i överkroppen som kan matcha låren, och hans utvecklingskurva är nog dessvärre pekandes åt fel håll.

Den bländande Shawn Rhoden får här finna sig i att ta ett kliv tillbaka.

5. Dennis Wolf, Tyskland
Dennis hade ett bra år i fjol. Han vann Arnold Classic, han vann Arnold Europe och han vann i Prag. Tog dock stryk till Shawn Rhoden i San Marino. Och så blev han fyra här. Dennis själv tror på seger i år. Vi tror dock att han kommer få nöja sig med femteplatsen. Och det är inte heller fy skam.

Han må yla om det, vargen, men han blir femma. 

4. Dexter Jackson, USA
Den evigt unge Dexter, som segrade på Olympia 2008, har under sin 16 år långa proffskarriär aldrig varit dålig. Istället är han alltid i superform och på något sätt alltid en fullgod kopia av sig själv. I år har tongångarna känts än mer positiva, och det känns som det nu finns ett nytt lugn och en tydligare harmoni kring Dexter. Därför tror vi att han här kommer visa upp något som är i klass med den bästa Dexter någonsin.

Dexter, yngre och bättre än någonsin? 

3. Mamdouh Elssbiay, Egypten
”Big Ramy” slog ner som en bomb för två år sedan. Aldrig hade vi sett någon med mer muskler som samtidigt också kunde representera någon sorts symmetrisk silhuett. Vojne, liksom. Därifrån han har tagit små men varsamma steg mot en mer mogen och balanserad fysik. Han sägs väga närmare 150 kg offseason, och även om det naturligtvis är osant så är det troligt att han kommer kliva upp på scenen i Las Vegas vägandes strax över 130 kg. Vi tror att 2015 blir det år han tar det verkliga klivet framåt.

Störst i världen. Men inte riktigt bäst (än).  

2. Kai Greene, USA
Det är lätt att avfärda Kai Greene. Vi har på vissa premisser också gjort det tidigare, men det går inte att ta ifrån honom att han nu har tre raka andraplatser, endast slagen av mästaren nedan. Att han fortfarande känns motiverad och fast besluten om att försöka jaga titeln säger en del och det mer än något annat göra att vi väljer att tippa Kai som tvåa – igen. Att han då slår alla i världen utom en är inget mindre än svinbra. För alla utom Kai, that is.

En av världens bästa någonsin. Är han nöjd med det?

1. Phil Heath, USA
Nej, det går inte att gå emot en fyrfaldig mästare, speciellt inte en som verkar ha en talang inte bara för kroppsbyggning [(2)] utan även för förmågan att fokusera och prioritera. ”Det går bra nu” brukar vara den sista positiva tanken en mästare tänker innan det börjar braka utför. Men Phil Heath är fortfarande inte nöjd och klar. Man slås istället av hans lugn och den lika självklara föreställningen att han nu som herre på täppan måste jobba ännu hårdare. Inte alls olikt en viss Arnold på sin tid. Med det sagt – grattis till femte raka, Phil!

Phil Heath går mot ännu en seger.

° ° °