Bredvid mig står en man och diskuterar med sin fru. De ordar om vilka nötter som ska inhandlas, då de har olika uppfattningar om vilka som bränner mest fett och därmed är bäst för viktnedgången. Jag befinner mig i någon form av hälsokostbutik. Butiksbiträdet kliver fram till paret och säger någonting jag inte riktigt hör. Min nyfikenhet blir allt mer påtaglig och jag drar mig närmare konversationen för att höra vad som sägs. När jag lyckats närma mig så pass att jag kan uppfatta samtalet verkar valet av nötter vara genomfört. Därefter dröjer det inte lång tid innan butiksbiträdet snällt och vänligt rekommenderar fler produkter i sitt utbud till paret. Hallonketoner är tydligen givna på inköpslistan. Därutöver är det just nu också bra pris på någon form av bantarkaffe. Kaffe som ska hjälpa dig gå ner i vikt, av anledningar som låter fantastiska.

Trams, tänker jag. ”Klart ett paket bantarkaffe ska införskaffas”‌ tänker paret. En månadsförbrukning bantarkaffe plockas således ned och placeras bredvid de tidigare utvalda varorna.

Det skär i mitt akademiskt bevandrade nutritionshjärta att se situationen utspelas. Men jag väljer att hålla tyst och går därifrån för att plocka åt mig den burk D-vitamin jag själv ska inhandla. På vägen mot kassan går jag förbi paret igen, som nu även adderat en burk fettförbrännare i sin inköpspalett. Jag vill kliva fram och säga några ord, men väljer att tiga.

Så här i efterhand vill jag därför göra om, och göra rätt. Jag hoppas att det nämnda paret läser. I så fall vill jag nämligen säga några saker till er. Först och främst önskar jag meddela att oavsett vilka nötter ni köper så kommer inte den huvudsakliga fördelen med dem vara deras fettförbrännande effekt. Och de kommer framförallt inte förbränna sin egen kalorimängd och mer därtill, vilket ni tyvärr verkade tro. Därför vill jag ge er ett råd ni kan ha med er framöver när det gäller kost och träning.

Sluta tro på magi. Lägg inte pengar på produkter som lovar genvägar och i bästa fall ger minimalt marginella effekter. Införskaffa gymkort och bättre mat istället.


Sluta tro på magi. Lägg inte pengar på produkter som lovar genvägar och i bästa fall ger minimalt marginella effekter. Införskaffa gymkort och bättre mat istället.

Du som Tyngre-läsare däremot har troligtvis redan en välutvecklad fysik. Tack vare just det vet du att det är hård träning och en god kosthållning som ger merparten av resultaten. Men alla har som sagt inte insett det. Alla vill inte ens inse det. Och även om du själv inte är av den typen så känner du troligtvis igen sådan mentalitet från vänner eller andra närstående. Personer som söker genvägar. Individer som vill hitta en magisk lösning. Helst med en ansträngningsgrad som inte överskrider kraftutvecklingen vid tandborstning, och självklart med ett facit till vägen för önskade mål. Men det fungerar inte riktigt så.

För oss inom hälso- och träningsbranschen kan det därför lätt bli komiskt med löpsedlar om bär och nötter som bränner fett. Vi kan fnissa när ett butiksbiträde rekommenderar bantarkaffe för en person som ska gå ner i vikt. Men det tragiska är att många faktiskt går på överdrivna påståenden av det slaget.

Och det är inte alltid så konstigt. Förklaringsmodellerna kring olika tillskott och dieter låter oerhört avancerade och pålitliga för den otränades öron. Och att människan hellre tar en enklare väg om det går är inget nytt. Jag menar därför att vi inte ska se ner på individer som går på dessa fällor. Jag vill att vi istället ska upplysa dem om var de bör lägga sitt fokus, även om vi kan tycka att de borde förstå det själva. Därför ska vi inte döma, men heller inte undvika att informera dem. Jag gjorde mig skyldig till både och i den där butiken.

Till dig som inte är insatt i träning men ändå råkar snubbla över den här texten vill jag ge dig ett mycket grundläggande men effektivt råd: låter det för bra för att vara sant, så är det med största sannolikhet också så.‌ Magi existerar nämligen inte kring träning och kost. Träningsresultat är en tidsberoende process. Den senaste träningsmetoden kommer inte förvandla dig till Usain Bolt‌ . Den mest hypade dieten fungerar bara om du håller den över tid. Tillskott är tillskott – ingenting mer, ingenting magiskt.

Detsamma gäller bantarkaffet.

° ° °

Daniel J Larsson