Varning:‌ Det här är en artikelserie som säkert kan tolkas som halvdrygt självhyllande från mig. Är du därför extra känsligt för sådant rekommenderar jag att du läser vidare endast om du är på ett extra bra humör.

Ett par gånger varje månad får jag ett mejl eller en kommentar i sociala medier där frågan är i stil med ”Var hittar du alla intressanta studier?”, ”Hur håller du dig uppdaterad?” eller kanske ”Vilka tidskrifter följer du?” med mera.

Jag har nu, i flera månader, lovat de som jag väl svarat att jag ska skriva ihop en text kring det här men jag har dragit ut på det lite eftersom jag inte riktigt vetat hur jag skulle sammanfatta det. För jag använder långt ifrån en enda metod och jag har känt att det skulle bli en väldigt komplicerad text. Samtidigt ställs det också en hel del krav på den som ska läsa och ta till sig informationen. När jag skriver en artikel om en eller några studier här på Tyngre så blir de ofta intressanta eftersom de sätts i ett sammanhang. Det jag gör när jag letar studier eller försöker hålla mig uppdaterad inom ett område är sällan lika intressant.

Men i den här artikeln och ytterligare en kommande artikel ska jag försöka förklara de vanligaste metoderna jag brukar använda mig av när jag söker information för en artikel, bokskriveri eller föreläsning. Det här mina egna metoder, jag gör inget anspråk på att det här är det bästa eller mest effektiva sättet som finns utan det är helt enkelt bara ungefär så här jag gör. Så ta det för vad det är.

Jag har försökt att rangordna metoderna lite efter svårighetsgraden där de första metoderna är något som jag tycker att de flesta kan göra medan de sista metoderna är saker som kräver mer tid och förkunskap för att hantera. Nackdelen med de första metoderna är dock att det är lättare att man råkar hitta ”kunskap” som i själva verket är påhittat trams.

Innan jag ger dig metoderna så ska jag dock snabbt gå igenom det viktigaste av allt.

Essentiell kunskap – Lär dig hur vetenskap går till

Det här är nog någonting som jag tror att många tycker låter tråkigt. Men det går inte att hålla sig orienterad inom fitnessbranschen utan att ha bra koll på hur vetenskap verkligen går till. Det som är svårt här är att det inte bara är någonting som man kan läsa i på några timmar eller dagar och sedan sitter det där.

Vetenskap är process och vill du vara duktig på att förstå och kanske även bidra till det själv så måste du ha en god förståelse både kring hur vetenskap går till rent principiellt men också kring allting som kan gå fel på vägen och hur din hjärna många gånger kan arbeta emot dig själv. Här är en rad artiklar som jag har skrivit i ämnet som en start som nog är lättare att läsa för många som läser här eftersom jag har försökt att ta exempel från just träning- och kostvärlden.

Ja, jag vet att det är mycket. Men tro det eller ej så är det jag gör inte lätt J. Att lära sig att applicera de här sakerna i verkliga livet är också någonting som man konstant måste arbeta med, det tar tid, men man blir bättre och bättre på det om man försöker.

Det här är som sagt en lite introduktion. Jag skulle också varmt vilja rekommendera podcasten The Skeptics Guide to the Universe där du verkligen får lära dig ingående om den vetenskapliga processen och får mängder med exempel på hur det ska gå till och hur det inte ska gå till. Inriktningen på podcasten är mycket åt rymden, fysik och kemi när det gäller den verkliga vetenskapen och den verkliga pseudovetenskapen likt homeopati, synska människor, antivaccinationsrörelsen med mera. Men ibland är det bra med extremerna för att få tydliga exempel. SGU, som podcasten brukar förkortas, är utan tvekan den största källan jag har haft under de senaste 10 åren kring hur vetenskap går till och alla möjliga felkällor som finns.

Jag och Wille brukar också regelbundet avsluta våra avsnitt av podcasten Tyngre Träningssnack med fokus på vetenskap i allmänhet så där kommer du också att lära dig en del. Dock kommer det troligen ta lång tid för dig att bli bra på det om du endast har vår podcast som kunskapskälla.

Tips nr 1 – Följ duktiga människor i sociala medier

Det här är den enklaste vägen för att få en bra uppdatering kring nya saker som händer inom de områden där du är intresserad. Samtidigt är det också en plats där du kan hamna fullständigt fel om du inte är väldigt vaksam. Jag känner inte till någon text alls kring hur sociala medier påverkar folks kunskap kring träning och kost men det finns många studier på det när det gäller politikiska frågor och i stora drag är det ganska skrämmande.

För att summera väldigt kort så väljer vi själva i princip vad vi ska få se i sociala medier och då vi alla älskar att få våra fördomar och tidigare åsikter bekräftade så kommer vi att söka upp personer och nyhetskällor som fortsätter att bekräfta det. Du kan läsa en bra introduktionstext om det här i SVT, Allt fler befinner sig i ”mediebubbla”.

Facebook är sämst
I min mening är Facebook svårt att använda för att införskaffa information. Visst kan man hitta en del Facebook-grupper där det tenderar att delas mest bra information men de är få, istället är det mest sidor som används för att likasinnade ska kunna bekräfta sin egen syn på saker och ting och de som kommer dit som inte passar in blir snabbt bannade från gruppen.

Du märker snabbt om du är i den här gruppen i fall någon som faktiskt följer principerna ovanför när det gäller ifrågasättande och utforskande som man gör inom vetenskapen snabbt bara får ta emot en massa personangrepp eller osakliga repliker. De här personerna som ställer bra frågor men som inte passar med gruppens tro blir sen oftast också bannade eller mobbade tills de lämnar. Du gör då själv bäst i att också lämna gruppen. Eller så gör du en insats för samhället och också börjar ifrågasätta och ställa tuffa frågor tills du blir bannad, för kanske har du då också räddat någon annan från dumhetens svarta hål.

Det finns många bra sidor på Facebook som delar bra information, personligen vill jag till exempel gärna klassa in min egen sida där jag dagligen delar lästips till den gruppen. Problemet med dessa är att du inte får se alla uppdateringar om du inte aktivt väljer att besöka själva sidan. Jag har till exempel 45 000 följare på min facebooksida men en vanlig uppdatering där når kanske ut till 10 000 – 15 000 och då är inte alla mina följare sen innan. Och även om jag skulle dela en helt fantastisk artikel med väldigt användbar information så kan den få under 500 visningar om den inte får många likes från början. Facebook sorterar helt enkelt beroende på popularitet i form av likes, kommentarer och delningar och inte efter själva kvalitén på innehållet. Så när jag delar en rolig bild får det allt som oftast mycket bättre spridning än när jag delar faktiskt användbar information.

Du kan öka sannolikheten att du får se uppdateringar från en bra sida i fall du väljer att visa sidans nya inlägg överst i ditt flöde vilket du kan ställa in själv via den sidan. Fast även med den här inställningen så upplever jag att jag missar en hel del statusar.

Kort och gott så tycker jag att Facebook är svårt att använda när det gäller att införskaffa sig information. Det är mest bara en sida på nätet där du kan få allting du själv redan tror på bekräftat. Med det sagt så finns det faktiskt två grupper jag besöker ganska regelbundet som jag kan rekommendera till vem som helst. Det är Vetenskap och Folkbildnings grupp där ämnena är väldigt blandade men det är vanligt att det dyker upp diskussioner kring framförallt kost. Den andra gruppen är MST Mythbusters där det inte uppdateras i närheten av lika ofta men där du kan få väldigt bra lästips och diskussioner då och då.

Det finns även en del profiler inom forskningsvärlden eller styrketräningsvärlden som man kan följa på facebook som även delar bra saker via sitt flöde vilket kan vara användbart. Återigen är dock problemet att du missar en hel del av det som delas i fall du inte är väldigt aktiv eller försöker söka upp informationen själv.

Instagram är alldeles för begränsat

Instagram är mer för att dela upplevelser än information. Visst är kan det vara smidigt att få en informativ bild med kanske några stycken text som förklarar någonting men många saker här i livet går helt enkelt inte att ”fördumma” ner på så lite information utan att det blir fel.

Instagram är också dåligt om du vill dela med dig av lästips eller liknande. På grund av det här använder jag själv sällan Instagram aktivt för att söka information och det är inte heller ofta jag märker att jag har nytta av Instagram för att få in information, lästips eller tips om saker att skriva om.

Det finns säkert folk som delar väldigt bra och läsvärda saker även på Instagram men för mig är det ett ganska meningslöst medium om man verkligen vill lära sig saker. Visst finns det personer som delar med sig av lite praktiskt information och även de som använder sidan för att hänvisa till andra texter de gjort men de här personerna finns 99 gånger av 100 också på andra platser där det är smidigare att följa dem.

Twitter – en fantastisk källa till information
Twitter är nog den största källan jag har för att hålla mig uppdaterad inom olika områden just nu. På twitter får se allas uppdateringar ordnat efter tiden då det delades vilket innebär att du inte missar någonting bara du går in regelbundet och orkar scrolla ner till slutet. Fördelarna med Twitter är att det är mycket lättare att dela med sig av andras tips vilket också gör det lättare att hitta vidare till andra bra källor för information. Twitter i sig är med sin begränsning på 140 tecken men tillåtelse för bilder, video och framför allt länkar ett fantastiskt forum för att dela med sig av och ta del av bra information.

Då du får se alla uppdateringar i Twitter så slipper du lite av problemet med Facebook där du bara mer och mer bli bekräftad i din tro. Samtidigt är det ändå du själv som väljer vem du vill följa på Twitter. Det är möjligt att Twitter fungerar som en ekokammare eller ”mediebubbla” för en del ändå som bara väljer att följa personer som de håller med, men då är det ett val man gör själv.

Personligen följer jag medvetet många personer som jag verkligen inte håller med. Detta gör jag helt enkelt för att jag inte vill bli någon som bara sitter och bekräftar för mig själv vad jag redan tror på. Dock finns det ju vissa personer bland de jag inte håller med om så är så knäppa och som lägger upp statusar så ofta så jag helt enkelt inte orkar med dem. Ett bra exempel på det är LCHF-förespråkaren Tim Noakes‌ som i princip tappat allt förstånd och numera är det kanske och bara en av hundra statusar som faktiskt handlar om någonting faktabaserat och inte bara en massa anekdoter eller saker han hittat på helt på egen hand.

Så de jag följer som jag inte håller med om i många frågar är överlag ändå folk som i alla fall delar med sig av studier. För även om jag inte håller med dem i sak så kan de givetvis dela saker som jag tycker är intressant och de är nog också mer sannolikt att de lyfter fram studier som jag själv kanske inte aktivt hade sökt upp just för att vi människor, och då även jag, inte alltid gillar att få våra bild av verkligheten förstörd.

Nu har jag ju dock lagt in Twitter här som tips nummer ett och mitt råd till dig är inte att följa ”alla” med olika åsikter på Twitter om du inte har goda förkunskaper inom det aktuella ämnet och är ganska väl bevandrad kring hur vetenskap går till. För annars är det väldigt lätt att hamna snett på Twitter och börja tro på de som ligger i en extrem när det gäller åsikter. Därför har du här en ”filtrerad” lista från mig med personer som jag tycker är bra att följa och som kommer att ge dig bra information. Jag skriver ”filtrerad” eftersom det i det här fallet faktiskt är min personliga syn på vem som överlag delar bra och tillförlitliga saker.

Listan här ovan är en bra start. Du kommer väldigt fort också att märka att det finns väldigt många andra som delar med sig av bra information. Jag skulle vilja säga att om någon av de här ovan retweetar någon annan så kan du troligen också följa den personen om du tycker det verkar intressant men du måste givetvis vara vaksam där med då vissa retweetar för att de gillar en visst tweet men det betyder inte att de stödjer allt annat som personen säger.

Fortsättning följer…

Det här var då del ett kring hur jag brukar hitta min information kring träning, kost och hälsa. I nästa del fortsätter vi med saker som kräver aningen mer ansträngning, du kommer faktiskt behöva att söka upp informationen den här gången J

° ° °