För lite sömn ger ökad hunger och sämre kroppssammansättning

I den andra delen i artikelserien om hur sömnen påverkar dina resultat är det sömnbristens effekter på hungern som avhandlas.

Jacob Gudiol

Det här är andra delen kring dygnsrytm och sömn här på Tyngre.se. I förra delen som mer var en introduktion fick du lära dig lite mer kring människors dygnsrytm samt hur den påverkas av ljus i vår omgivning och våra vanor både när det gäller jobb och fritid.

I det förra inlägget nämnde jag endast att personer som arbetar i skift eller som jobbar natt tenderar att vara i sämre i hälsa än andra i befolkningen och huvudförklaringen är för att de stör sin dygnsrytm och sätter kroppen i en ofördelaktig situation. Detta är viktig kunskap för alla anser jag samtidigt som det är något som är väldigt svårt för en individ att fixa. Om du har ett skiftarbete eller jobbar natt kan du givetvis ha ett mål att i framtiden hitta ett annat arbete men utöver det så är det en verklighet man får finna sig i.

En verklighet som däremot många befinner sig i som de helt själva skapat är oregelbundna sömntider samt i många fall för lite sömn överlag. I den här artikeln tänkte jag gå igenom några av de effekter man sett hos människor när de sover för lite eller oregelbundet. Det finns många studier av den här typen som tittat på olika saker och därför kommer jag att främst fokusera på effekter som är relevanta för de som tränar och vill förbättra sin prestation eller kroppssammansättning. I den här delen blir fokus uteslutande på kroppssammansättning.

Sömnbrist sänker din energiförbrukning

En hög energiförbrukning är något som många eftersträvar. Om det verkligen är en fördel eller inte för sig själv går verkligen att diskutera men när det kommer till att hålla vikten stabil är det av allt att döma en fördel. Om inget annat så kan du äta lite mer än andra och det blir lite lättare för dig att få dig gott om näring varje dag.

I en studie tittade man på effekten av att hålla sig vaken en hel natt på energiförbrukningen i vila och efter en måltid (1). Samtidigt mätte man också en rad olika hormon hos deltagarna. Resultatet när det gäller energiförbrukning kan du se här under.

Som du kan se minskade energiförbrukningen i vila och efter en måltid hos deltagarna när de inte fick sova någonting alls under natten.

Att inte sova alls på en hel natt är givetvis en extrem situation och det finns flera andra studier där man undersökt effekten av att låta deltagarna sova någon eller några timmar mindre än normalt över några dagar och där är resultaten blandade (2). Det är alltså inte klarlagt om, och i så fall hur, din energiförbrukning påverkas av sömnbrist men blir den verkligen stor så kan du se en negativ effekt i alla fall.

Vad som däremot är väl kartlagt är hur sömn påverkar din hunger.

För lite sömn ökad ditt sug efter något gott

I min bok Skitmat, som du för övrigt hittar till billigast pris här på tyngre, så har jag ett helt kapitel kring sömn av en enda anledning. För lite sömn kommer nämligen att göra det klart svårare för dig att hålla vikten och huvudorsaken är för att ditt sug efter någonting gott ökar ju tröttare du är.

Vi vet alla nästan instinktivt att vi är mer sugna på något gått framåt kvällen jämfört med när vi vaknar på morgonen. Det finns garanterat många förklaringar till det där inlärt beteende att man ”ska” äta något gott framför TVn på kvällen säkerligen också spelar in men en stor orsak, och som man också visat i flera studier, är att vi helt enkelt får ett ökat sug efter något gott när vi är trötta (2).

Här under kan du se en typisk effekt av att sova för lite. I den här studien lät man deltagare leva på en avdelning i fem dagar under två olika tillfällen. Vid det ena tillfället fick de sova nio timmar per natt och vid det andra fem timmar per natt. Det som diagrammen visar är deltagarnas energiintag vid måltider och via snacks. Som du kan se är det tydligt att när deltagarna var trötta så åt de mycket mer snacks framåt kvällen.

Jag har skrivit ett längre inlägg kring studien ovan på Träningslära och är du intresserad kan du läsa mer där, Mindre sömn får dig att äta mer kalorier.

Men om du har kontroll på kalorierna då?

Att vi blir hungrigare och mer sugna på Skitmat när vi sovit dåligt är utan tvekan något som får många människor att äta för mycket mat och gå upp i vikt. Det är säkerligen också något som förstör formen hos personer som tränar regelbundet och i övrigt äter bra mat. Så länge du inte har koll på ditt kaloriintag så finns risken att du kommer äta för mycket och gå upp i vikt eller inte gå ned i vikt om du sover dåligt.

Det är en väldigt liten andel av befolkningen som väger och mäter sin mat för att räkna kalorier men av läsarna här på tyngre är det säkert ändå en hel del. Av dessa personer är det troligen några som nu tänker att allt det jag tagit upp hittills inte berör dem. Det är lätt att tro att eftersom de har bra kontroll både på sitt energibehov och energiintag så gör det inget för dem i fall deras energiförbrukning skulle minska något eller om de blivit lite mer sugna på god mat under dagen. Visst är det troligen trevligare att äta slippa känns sig onödigt hungrig eller att känna ett sug efter godsaker på kvällen när man försöker sköta sin diet men klarar man av att stå emot så borde det ju inte vara några problem inte sant?

Tyvärr är det inte så det fungerar i praktiken. För även om du står emot en ökad hunger och äter precis lika många kalorier så kommer din kroppsammansättning att försämras om du sover dåligt (4). I diagrammet här under kan du se resultatet från en studie där man lät två grupper ligga på ett lika stort kaloriunderskott under 14 dagar. Det som skiljde grupperna åt var att den ena gruppen fick sova 8,5 timmar per natt medan den andra gruppen fick sova 5,5 timmar per natt.

Som du kan se gick gruppen som sov minst faktiskt ner lite mer i vikt men viktförlusten bestod av en stor andel fettfri massa medan endast en liten andel var fettfri massa. I den här studien styrketränade inte deltagarna och det är därför resultatet är dåligt för båda grupperna. Du kan läsa mer om en här studien på träningslära.se, För lite sömn förstör din viktnedgång och försämrar hälsan.

Det här är utan tvekan den mest välkontrollerade studien när det gäller sömn och viktnedgång men det finns flera andra studier där man sett att om man ger en mängd människor en diet så kommer de som sover bättre också att gå ner mer i vikt (5, 6). I det här fallet kan de sämre resultatet däremot förklaras av både sämre förutsättningar att tappa fett istället för muskler samt att deltagarna varit mer benägna att fuska på dieten eftersom de känt en större hunger och ökat sug efter skitmat.

Summering

För lite sömn är inte bara något som gör dig mer trött under dagen utan det påverkar en mängd olika processer i din kropp och mer eller mindre alla bidrar till att din hälsa försämras. I det här inlägget har jag fokuserat på delar som är mer relaterade till träning och att hålla en bra form men det som egentligen är viktigast är hur för lite sömn påverkar din hälsa på lång sikt.

De processer jag tagit upp här med ett ökat sug efter skitmat och en försämrad förmåga att bibehålla en bra kroppssammansättning är utan tvekan två viktiga faktorer både när det gäller din form för stunden men också din hälsa på lång sikt. Så se till att du lägger dig i tid.

Det här var del 2 i en artikelserie kring sömn och du hittar övriga delar här under.

[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fetmamediciner, infarkter och julmat

I sista avsnittet innan julen är det mycket fokus på julen och både saker som verkligen hör den till och annat som vissa verkar koppla till den av lite oklara anledningar.

19 dec. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Vad man kan göra för att bättre hantera träning i hög värme

I avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack diskuteras träning i värme. Vad är det som värmer våra kroppar och vilka faktorer kan man påverka så att det inte får en onödigt stor inverkan på vår prestation?

2 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023