Crossfitens tävlingspersonligheter

Där finns några olika tydliga silhuetter. Frågan är bara vem av dem du är?

Sebastian Avindell

Jag hade den stora ynnesten att delta vid Fitnessfestivalen Throwdown‌ sista helgen i november. En alldeles utmärkt arrangerad tävling, i hjärtat av själva Fitnessfestivalen. Att få göra det i sällskap med min lyftarbroder Viktor‌ gjorde inte direkt saken sämre det heller. Att tävla är, i alla fall för mig, att gå in i lite av en bubbla. Som att genom ett trollslag transporteras till en annan värld, där allting är annorlunda. Att utsätta sig för en tävling har olika effekt på oss människor. Vissa blir rena rama Ivan Drago‌ , uppumpade som en tjur på anabola steroider, medan andra blir tysta och introverta som hon den lilla tjejen i ”Stranger Things‌ ”. Lika mycket som det är en resa inom sig själv att tävla, så är det en regelrätt safari att bevittna de porträtt av olika tävlingspersonligheter som finns runtom om dig under tävlingen. Folk med hörlurar som vankar av och an. Någon som stretchar och glatt pratar med allt och alla. En annan som med en tom, ihålig blick står i ett hörn och mest verkar vilja vara varsomhelst, utom här. Alla finns de där. Nedan följer således ett axplock av alla de olika personligheterna. Måhända känner du igen någon av dem.

Bärsärken
‌ I gamla tider talades det om att vikingarna använde sig av bärsärkar‌ , en särskilt sorts vildsinta krigare som slogs med en frenesi likt ingen annan. Myten säger även att dessa tokstollar ska ha tuggat i sig flugsvamp innan varje slag, för att hamna i ett slags Kent Ekeroth‌ -liknande tillstånd av allmänt raseri och våldsamhet. Modernare forskning har visat att så inte var fallet, för man blir mest trött och förgiftad av flugsvamp, vilket inte är speciellt åtråvärt när det kommer till att slåss. Men, om en crossfit-tävling kunde liknas vid ett forntida slag så skulle bärsärken återfinnas där. Flugsvampen skulle vara utbytt mot tre skopor preworkout, men annars skulle likheterna vara rätt slående. Ni vet, den där filuren som alltid ser ut som den tänker mörda någon strax innan tävlingen drar igång. Som lufsar fram och tillbaka likt en tiger i bur kring tävlingsområdet, och spelar arg musik så det dånar ur hörlurarna. T-shirten eller linnet flyger av redan innan wodden har startat. Varje rep följs av ett gutturalt skrik. Och när allt är färdigt, ja då skrik-vrålar bärsärken som om den just vunnit SM, OS och "Hela Sverige bakar‌ " på samma gång. Delar ut high-fives till allt och alla. Skriker några gånger till, för att sedan snabbt bli en alldeles tyst och lugn person. Det är nästan lite kusligt att se förvandlingen. För vidare läsning, se även "Josh Bridges", "Tävlingsdjävul‌ " och "John Mcenroe". 

Rådjur i helljus
‌ Bärsärkens raka motsats. Här är det inte tal om någon preworkout och ilskna stridsrop. Den här individen står istället som fastnaglad på sin plats. Säger inget, rör sig inte och tycks knappt andas. Lite som det där knyttet, från boken "Vem ska trösta knyttet?‌ ". Allt är otäckt, hemskt och förskräckligt. Om du mot förmodan får rådjuret att samtala med dig så kommer hela konversationen att kretsa kring att individen inte har den blekaste aning om varför och hur den det kommer sig att denne befinner sig på en tävling. Det som från början verkade kunna bli en kul grej, är nu bara kopplat till ren och skär Ingmar Bergman‌ -ångest. Nervöskissar var femte minut och kräks inte sällan redan innan tävlingen drar igång. Rör sig ofta i flock med andra atleter som om möjligt är än mer nervösa och rädda. Avslutar alltid varje tävling med att utbrista att "det här tänker jag aldrig göra om‌ !". Vidare läsning:" Vem ska trösta knyttet?" "Nasse" och "Lille Skutt". 

Den introverte
‌ På håll är det lätt att förväxla den introverte med rådjuret. För båda har en förmåga att stå rätt still. Där slutar dock likheterna. Den introverte är nämligen inte rädd, tvärtom. Den vill bara bli lämnad ifred för att hitta rätt stämning. För att kunna räkna på precis rätt approach att angripa nästa wod. Pauser, reps och förflyttningar läggs mentalt upp som om det vore ett flera år planerat bankrån. Fungerar inte plan A så är det inte ett bekymmer, för det finns både en plan B,C och D att falla tillbaka på. Den introverte ser alltid lugn ut, vare sig det är innan, under eller efter tävling. Det finns ju inget att vara nervös för, allt handlar ju bara om logik och matematik. Just på grund av detta lugn är den introverte ofta personen som tar hem hela tävlingen, trots att ingen kanske trott det från början. Alla har istället varit upptagna med att titta och begrunda Bärsärkens‌ framgång. Men likt en tjuv om natten glider vår tyste filur upp som en skugga och vinner hela tabberaset. Allt på grund av sitt lugn och strategi. Vidare läsning: "Gollum", "Napoleon" och "Ben Smith". 

Hopp-och-lek
‌ Ni känner alla till den här personligheten. Glad som en lärka, energi som får Robin Williams att likna en gammal trött pensionär. Det dricks energidryck, tas selfies och goupies med allt och alla. Hopp-och-lek:aren är fullständigt obesvärad av att ni alla befinner er mitt i en brinnande tävling, här ska vi ju bara ha kul, inte sant? Den här filuren eller filuran tar allt med en klackspark. Lyfter och flåsar lite med en axelryckning, med ett ständigt aldrig sinande leende på läpparna. När alla andra medtävlanden är färdiga och ligger i en hög av smärta och ångest, ja då studsar hopp-och-lek:aren omkring och vill göra om allt igen. För det är ju så roligt att tävla! Allt är fantastiskt, allt är kul! Är ett inte alltid så uppskattat element av den introverte samt rådjuret, som mest undrar vad i hela friden hopp-och-lek:aren håller på med. Se även "Ådi", "Owen Wilson" och "Samir och Viktor".

Kände ni igen er, eller måhända någon annan? Kunde just tänka mig det. Men, är det inte fantastiskt? Det är ju just detta galleri av personligheter som gör crossfit-tävlingar till en sådan fantastisk upplevelse. Att få träffa människor av alla de sorter och personligheter. Alla tävlar vi av olika anledningar och således upplever vi dem också på fundamentalt olika sätt. Sant är också att jag aldrig skulle vilja vara utan någon av de här olika filurerna. Det vore liksom som att ta bort en bit av det pussel som är fenomenet crossfit. Vem jag är av alla dessa? Det tänker jag inte berätta. Men jag kan ge er en ledtråd. Han är liten, rosa och kompis med Nalle Puh‌

Mer rörelseglädje åt folket!



Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022