Tränande tråkmånsar?

Fast tänk om vi skulle vända på begreppet?

Erik Sander

"… och så tänkte vi ta ett glas vin till maten, men det vill väl inte du som träningskille ha?"

"Vi är några som ska sätta oss och ta en bärs på fredag, men sånt kanske inte du håller på med?"

"Jag tänkte käka en pizza, men det vill väl inte du äta som håller på och tränar och så?"


Många som läser och följer Tyngre känner nog igen dessa typer av frågor, eller kanske snarare påståenden. Exakt vilken färg och form de kommer i varierar, men andemeningen är oftast densamma. De kommer serverade med en portion extra fördomar gentemot bilden av vad en tränande människa förväntas vara. Den människan ska tydligen sakna all form av glädje i livet, hoppa högt av rädsla vid förbipasserandet av en hamburgare och notoriskt rata all alkoholhaltig dryck av någon anledning.

Grunden till att du får, och fortsatt får, frågan slängd i ansiktet är antagligen inte mer komplicerad än att du råkat avböja en bärs på stan en tisdag för länge sedan med förklaringen att du skulle raka spåret till gymmet. Samt även att dina kollegor sett på din Instagram att du tränar varje dag. Därmed var det avgjort, du är nu en ”sån” som aldrig gör annat än att träna, skaka proteindrinkar och öppna tonfiskburkar.

Visst, börjar det närma sig tävling på scen för en fitnessatlet måste både det ena och det fjärde kompromissas bort till förmån för torsken och broccolin, men inte nödvändigtvis annars. Vi får heller inte glömma att merparten av alla som tränar hårt inte har någon deadline för att uppnå en ensiffrig fettprocent. Många kommer aldrig någonsin ens tänka tanken att ställa sig på scenen överhuvudtaget. Men ändå är de så konstiga att de inte vill äta bullar på jobbet varje dag eller hinka bira fyra gånger i veckan. Märkligt, kan tyckas.

Jag vet att de allra flesta inte menar något illa med dessa frågor och påståenden, men det kunde inte vara mer missriktat. Det är inte bara tröttsamt utan även så långt från sanningen man kan komma många gånger. Säkerligen är det många ”träningsmänniskor” som känner igen sig i detta och är lika trötta själva. Det olyckliga är, i min mening, att frågorna ofta kommer med en smula oförstående och lika många gånger med en skvätt ogillande. Om något bör all respekt i världen riktas mot de som sätter upp ett mål, planerar kosten därefter, genomför, stålsätter sig, följer upp och korrigerar för att bli om möjligt ännu bättre än sitt tidigare jag. Jag kan tycka att det är tämligen missriktad kritik att ifrågasätta någon som avböjer ett intag av skräpmat. Trots allt är hälften av Sveriges befolkning överviktig, borde inte detta rimligtvis avhållsamheten applåderas istället för att ifrågasättas från omgivningen?

Om vi hädanefter bortser från fitnessatleter som av förklarliga skäl valt att göra stora omställningar från en traditionell kosthållning och istället ser till en vanligare kategori beståendes av ”galningar” som tränar 5-6 dagar i veckan. Min gissning är att de lever så just för att de IBLAND ska kunna mula ned ansiktet i en kanellängd, en stor kebabtallrik med extra vitlökssås eller fylla år bland lösviktgodisets alla lådor. Man behöver inte nödvändigtvis vara en tråkmåns bara för att man tränar. Men om man faktiskt tränar mycket vill man heller inte sätta käppar i sitt eget hjul genom att missköta sin kost, sömn och intag av alkohol alltför ofta. Det är väl ändå ganska rimligt?

Bilden många oförstående människor har kring hur en träningsmänniska lever stämmer kanske överens med en fitnessatlets vardag under deff, men sällan med en helt vanlig, tränande människas vardag. Och framför allt inte med samma människas syn på vad socialt umgänge innebär.

Jag, och gissningsvis många andra med mig, tränar inte för att inte kunna äta en pizza med sina vänner. Vi tränar inte för att inte kunna dricka en öl efter jobbet med en gammal vän. Allt det där gör vi, men vi väljer våra tillfällen. Och när vi tackar nej är risken för gliringar överhängande. Men det är väl fine antar jag, det kan jag leva med. Vad som inte är fine däremot, och som jag inte riktigt kan leva med, som jag anser vara ett faktiskt problem, är de som tar det steget längre och inte på något vis har förståelse för att vissa människor väljer bort det som av många anses vara normalt. Jag talar om ohälsosamma, blekfeta och oförstående riksfetton som berättigar sitt eget misshandlade av kroppen med att klanka ned på de som gör det rakt motsatta. De som antingen i verkliga livet, eller vanligast gömda bakom tangentbord, talar nedlåtande om personer som bryr sig om sina kroppar.

– Vad är det där för jävla kaninföda egentligen?

– Ska du bara dricka två bärs, vadå är’u en jävla mes eller?

– Lägg av för fan det är semester, någon gång kan du väl skita i att träna?

– Kan du sluta lägga upp bilder från gymmet någon gång eller?

Till att börja med kan man diskutera huruvida om ens vänner som känner att de har behovet att uttrycka sig så överhuvudtaget är att anse som vänner (om det nu är dina vänner som säger det). Det finns tillräckligt med negativitet i världen, vi behöver inte fler källor.

Jag tycker vi borde roa oss med att vända på steken, det hade varit intressant att se reaktionerna. Antagligen blir det inte vackert, men kul kanske. Jag uppmanar träningsmänniskorna att i sin tur replikera följande och se vilken effekt det ger:

– Ska du verkligen dricka en bärs till, du är ju redan smällfet…

– Snabbmat idag igen? Just det, det är insidan som räknas, unna dig en plusmeny också!

– Jaha, du är fortfarande lika ofräscht fet ser jag. Någon gång kanske du skulle ta och börja träna eller?

Kan vi inte bara komma överens om att låta alla göra som de vill, OK? Det är ingen som mår bättre av dessa typer av gliringar eller rent av förolämpningar mot ens valda livsstil. Inte i någon riktning.

Vill du käka chips och målinriktat expandera din redan farligt stora kroppshydda – gör det.

Vill du träna ordentligt och äta vad du anser vara hälsosamt – gör det.

Jag vet i alla fall varför jag tränar ofta och artigt avböjer de flesta förfrågningarna om fikabröd. Jag tränar för att kunna dricka öl med mina vänner. Jag tränar för att kunna äta en bakispizza med bearnaisesås. Jag tränar för att kunna äta god mat (inte tonfisksallad) till middag om kvällarna. Jag tränar för att min kropp mår så mycket bättre av det. Jag tränar för att jag gillar vad det gör med min kropp rent estetiskt. Jag tränar för att jag vet att min femtioåriga kropp kommer att tacka min trettioåriga kropp för vad den byggt upp i alla år.

Det är därför jag tränar.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022